Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Swój problem mam od 2 lat. Fakt faktem nie podchodze do niego zbyt często bo albo stoi w warsztacie albo jestem poza domem. Auto praktycznie stoi na podwórku.

Problem:

Auto idzie w stan uśpienia po 15-20min. Pobiera znikome ilości prądu a po nocy potrafi rozwalić akumulator.

2 elektryków myślało nad tym i nic nie pomaga.

Wymieniono akumulator, alternator. Nie pobiera prądu a rozładowuje przez noc do zera akumulator.

Ktoś ma pojęcie co to może być? Co może być przyczyną ? Czytałem coś o GPS ( ma moduł GPS autko ).

Auto jest w warminsko-mazurskim. Jeśli ktoś ma elektryka który się podejmie tego to bardzo bardzo chętnie.

Dziekuje!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najprędzej to chyba czytnik navi się nie usypia, reszta audio-wideo-gps zazwyczaj nie sprawia problemów z rozładowywaniem aku.

Odłącz go na noc, to się przekonasz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mam podobny problem ale samego czytnika navi nie odłaczałem jeszcze. Ja mam wyjęty bezpieczniki od radia, navi,ekranu i wtedy jest ok. Zauważyłem że jak zamknę samochód po jedzie to wszystko sie wygłasza ale jak podejdą za pare sekund otworze go i zamknę to ekran 4:3 potrafi zrobić sie biały i zostaje zawieszony w takim stanie. Nieraz był wygaszony i tez padał Aku. Bezpieczniki rozwiązuje problem psucia Aku. Sprawdzę u siebie samo navi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musi pobierać skoro pada.Kumpla skoda oktawia też się tak zachowywała.Moduł komfortu po koło 3min przechodził w stan uśpienia a po nastepnych 8-10 minutach się budził i już [BAD].Po wymianie modułu problem zlikwidowany.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

po co kupować nowy akumulator i alternator jak ich stan ( czy jest dobry czy nie ) można sprawdzić...

kasę która wydałeś na te części wystarczyły by pewnie na wydanie na lepszego mechanika-elektr. który ma pojecie co i jak,

wracając do tematu to jak kolega u góry pisał najczęściej jeżyk sprawia takie rzeczy choć własnie były tez przypadki ze czytnik NAVI bywał przyczyna najlepiej odłączyć dziadostwa i sprawdzać powoli gdzie prąd ucieka.

wyczytałem ze odłączyłeś navi i nic nie pomogło, to poczytaj o jeżu i daj znać

Opublikowano
Tak jak kolega pisał - jeśli rozładowuje MUSI pobierać jakiś prąd. Jak weź jakiś miernik z pomiarem prądu stałego, włącz go szeregowo z klemą + akumulatora. Najprościej - jeden wyciąga bezpieczniki, a drugi z tyłu patrzy czy pobór znika.
Opublikowano

Miałem przez długi czas podobny problem. Auto zakupilem (rok temu) niby z nowym akiem (95Ah) firmy Panther. Pojezdzilem kilka dni i ako zdechlo. Naladowalem, pojezdzilem i zdechlo. Pozyczylem od kolegi inne ako na testy (wieloletnie ale sprawne 80Ah BMW). Na pozyczonym aku dlugo jezdilem ale tez zdychalo od czasu do czasu. Zaczelo sie sprawdzanie poboru, w trybie spoczynku pobor 0,03A czyli w normie. W ruch poszla podmiana jeza, kilka dni pozniej aku trup.

W koncu w tym miesiacu zakupilem nowy akumlator i jest dobrze. To o moim przypadku. U ciebie, kto wie - jak przedmowca wspominal - sprawdz pobor po ok 16 minutach od zamkniecia auta.

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes