Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chlopcy i dziewczyny tak z ciekawosci wrzucam temat...

rozmawialismy z kolega stingerem o przelozeniach skrzyni... jako ze on ma 123d z reczna a ja 120d w automacie...

robilismy telefoniczne porownanie... przy 200km/h (oczywscie na trasie bez ograniczen)

u mnie wyszlo ciut ponad 3400 obr/min

u stingera okolo 3800 jak dobrze pamietam..

napiszciejak sprawa sie ma w poliftach... przedliftach i roznych mocach 18, 20, 23 w recznych i automatach... ciekawe ile jest kombinacji.. :D

Opublikowano
pieknie dziekuje ;) ciekawa sprawa... wyglada na to ze bmw w modelu 123d mocno postawilo na przyspieszenie :D
Opublikowano

Cypis 123 d katalogowo ma 238 km/h. Spowodowane jest to tym ze mój motor wyżej sie troszkę kręci niz 120 d raz jechałem

Moja 255. To a auto fajnie sie napędza do 220 a potem juz sa jedynie szachy. Kłopot taki ze przy jeździe autobahnem do Opola cały czas 200 220 km/h wypiła ok 10,6 na 100. Bo przy 220 jest juz ok 4200 rpm

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
U mnie jest 4200 obr/min przy 238 km/h co jest maksymalna predkoscia po montazu PPK. Skrzynia manual (niestety).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cypis 123 d katalogowo ma 238 km/h. Spowodowane jest to tym ze mój motor wyżej sie troszkę kręci niz 120 d raz jechałem

Moja 255. To a auto fajnie sie napędza do 220 a potem juz sa jedynie szachy. Kłopot taki ze przy jeździe autobahnem do Opola cały czas 200 220 km/h wypiła ok 10,6 na 100. Bo przy 220 jest juz ok 4200 rpm

To jezdzij wolniej mniej Ci spali :lol:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Do czego to miało być ?
Opublikowano
musze znalezc gdzies kawalek pustego asfaltu to sprawdze jak to dalej wychodzi ;) a pali tyle ile musi :P wydaje mi sie ze przy takiej predkosci na spalanie nikt nie patrzy... auto ma co pchac ;)
Opublikowano

123d w manualu przy 250km/h licznikowych ma już 4700rpm. Powyżej tych obrotów moc i moment już lecą na łeb i na szyję, także więcej nie pojedzie, chyba, że po zmianie dyfru. :)

edit. Do 250km/h rozpędza się dość sprawnie w całym zakresie obrotów aż do momentu, o którym pisałem wyżej.

Opublikowano

jestem troche innego zdania .... zdecydowanie wazniejszy jest Cx niz masa... dla V max

sedany zawsze lepiej wypadaja z Cx od budy takiej jak nasza lub kombi..

fizyki sie nie oszuka..

Opublikowano

Każdy licznik przekłamuje, jeden 1%, drugi 4%, a przy tych prędkościach to są już znaczne różnice. Mam na myśli prawidłową wysokość kół.

stinger123d Rozumiem, że masz auto po remapie. Jaki wynik?

Opublikowano
na 225/45/17 mowie o licznikowym 255 ja mam odkodowana realna predkosc i bedzie ok 240 km/h. mam 240ps 440 nm wykresu nie mam bo nie chcialem u cs w kompie lezy

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano
Ja też mam to włączone w zegarach, tak jak piszesz, prędkość realna na pewno będzie ciut niższa. Muszę zweryfikować ile wynosi przekłamanie.
Opublikowano
U mnie oszukuje... 160 to wg gps 155 przy 255/35/18 czyli lekki nadwymiar..
Opublikowano
Cypis odkopuje sobie Real speed przekłamanie to ok 5% poza tym mozna zakodować tak nasze mechaniczne tacho aby pokazywało Real speed

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano

U mnie na tej elektronicznie wyświetlanej prędkości mam takie same wyniki jak z standardowego prędkościomierza.

Mam uaktywnioną funkcję: BC_DIGITAL_V w module Kombi.

Żeby był pokazywany real speed co trzeba uruchomić?

Opublikowano (edytowane)

No to u mnie w tej funkcji nie przekłamuje mi nic. No chyba, że gwałtownie przyśpieszam to jest jakaś tam zwłoka w prezentacji prędkości, ale jak jadę równo to nic ...

PS. Na filmiku wyżej 100-180 w ~30s. tam są dopiero szachy. :P

Edytowane przez dawidd3
Opublikowano
U mnie licznik przekłamuje o jakieś 7 km/h , co widać na załączonym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=f2oZbaBCGgU&feature=youtu.be

Potwierdzam. U mnie przekłamanie również wynosi ok. 7km/h. Podczas wgrywania mapy zostało określone również Vmax, które wyniosło 216km/h na 5 biegu - wskazówka licznika pokazywała wtedy nieco ponad 220km/h. Co do Vmax na 6 biegu po programie to nie miałem okazji jeszcze sprawdzić :( Przed chipem natomiast prędkość max wg. wskazań gps wynosiła 211 km/h.