Skocz do zawartości

330d dusi się, dymi, nie wchodzi na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Panowie,

Może ktoś będzie miał pomysł, co się mogło stać mojej buni (330D automat, 184KM)...

- silnik rozgrzany, wcześniej zero innych objawów (kilka minut wcześniej wyrwałem na krawężniku przednie prawe nadkole, ale to chyba bez związku?),

- w czasie normalnej, powolnej jazdy po mieście zrobiła się słaba,

- wcisnąłem gaz do oporu, pojechała ale powoli, jak bez turbo,

- dojechałem kilkaset metrów do domu, zaparkowałem, wrzuciłem na luz, przygazowałem i zaczęła się dusić,

- zgasiłem, odczekałem chwilę, odpaliłem (na dotyk), niby wszystko ok,

- przygazowałem, weszła na 2-3 tys. obrotów i silnik spadł do niskich i zaczął nierówno chodzić,

- przygazowałem jeszcze raz i prawie zero reakcji, pojawił się za to czarny dym z wydechu,

- zgasiłem, odpiąłem akumulator, odczekałem i podpiąłem ponownie,

- odpaliła na dotyk, objawy znowu jak wcześniej: pierwsza przygazówka 2-3 tys. obr. i dalej nic - praktycznie bez reakcji na gaz, lekka trzęsawka i dym.

Wiadomo, że mechanik musi podpiąć do komputera i pewnie wiele się wyjaśni, ale do poniedziałku osiwieję do reszty...

Ma ktoś może pomysł co się mogło stać?

Opublikowano
  • Autor

Hmmm, wtryski? Wszystkie 6 na raz? Silnik w ogóle nie rusza się powyżej 700-800 obrotów...

Myślałem, że może coś się da wywróżyć z objawów, jeszcze przed podpięciem do komputera.

Opublikowano

to już na lepszych ekspertów poczekać musisz :norty:

Ps;na pewno nie 6 na raz

Opublikowano
  • Autor

Ok, poczekam, dzięki za zainteresowanie :)

Czy jest na sali wróżbita?

Opublikowano
Staszek prawde Ci powie;) Nie tankowales w dziwnych miejscach? Najleoszym rozwiazanuem bedzie komp.
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio tankowałem do pełna na Orlenie, przejechałem 300 km zupełnie bez problemów.

Poszedłem przed chwilą do samochodu, mam garść dodatkowych objawów:

- odpala na dotyk za każdym razem, chodzi cichutko, turbo nie wydaje dziwnych odgłosów, z wydechu zero nawet najmniejszego dymu,

- lekkie przygazówki do 2 tys. obr. - wszystko idealnie - szybko się wkręca, szybko schodzi do wolnych - można tak długo i nic się złego nie dzieje,

- każda przygazówka powyżej 2 tys. wchodzi i zaraz gaśnie.

Hmm...?

Opublikowano
Jak by powietrza nie dostawał, do puki kompa nie podłączysz to wizualnie sprawdź czy coś z powietrzem (doładowaniem ) się nie stało.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
  • Autor

Z góry wszystko wygląda ok, z dołu nie zobaczę bo sobota. Próbowałem podnieść trochę na lewarku, ale raczej niewiele widać.

Przejechałem się trochę po okolicy i póki nie przekraczam 2 tys. obrotów kompletnie nic złego się nie dzieje.

Myślicie, że mogę tak w poniedziałek przejechać bezpiecznie (bezpiecznie dla silnika oczywiście) 50 km?

Opublikowano
Kiedyś w zimie w Passacie ale na benzyniaku , miałem podobnie , na małych obrotach ładnie palił a jak mu dawałem gazu to się dusił, była śmieszna przyczyna : jak wieczorem tyłem parkowałem to wjechałem w hałdę śniegu co mi zatkało wydech bo śnieg się wbił do rudy i tam zamarzło a rano miałem przeboje z utrzymaniem obrotów.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

A zastanów się dobrze czy jak wyrwałeś nadkole, to w całości, czy coś mogłeś przypadkiem urwać, bo to jednak może mieć związek.

Jak poprzednicy pisali w pierwszej kolejności posprawdzaj wtyczki (np przepływka) połączenia przewodów doprowadzających powietrze i może podciśnienia.

Pisałeś kilka minut wcześniej, a może kawałek tego nadkola uszkodził jakiś przewód, podciśnienie.

Ja w pierwszej kolejności tu doszukiwał bym się problemu.

Opublikowano
  • Autor
Nadkole połamało się na trzy części, ale nie zauważyłem żeby coś uszkodziło. Co prawda wisi na kablu jakaś odpięta wtyczka, ale myślałem, że to od halogenów i że zajmę się tym pózniej. Mam tam zaglądać, jest sens? Co to może być za wtyczka? Mała, plastikowa, z dwoma dziurkami...
Opublikowano
Daj foto, zobaczymy.
Opublikowano
  • Autor
Niestety, wygooglałem, że to prawdopodobnie kabelek od czujnika temperatury do podgrzewania dysz spryskiwacza.
Opublikowano
Intercoolera przypadkiem nie rozwaliles? Dziurawy intercooler to brak powietrza w dolocie, a to tlumaczy wszystkie objawy.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem, może o coś jeszcze na tym krawężniku zahaczyłem, zobaczymy. Z drugiej strony, jakoś nie chce mi się wierzyć, że przy uszkodzonym dolocie powietrze kończy się zawsze dokładnie przy 2 tys. obrotów. Tak czy inaczej, uprzejmie dziękuję za zainteresowanie, za wszystkie pomysły. Jutro się wszystko wyjaśni. Mam tylko nadzieję, że to finansowo nic poważnego ;)
Opublikowano
  • Autor

Panowie, no to mamy nowy "objaw"...

Przed chwilą poszedłem do samochodu, odpaliłem, przegazowałem powyżej 2 tys. i wszystko ok. Przejechałem się więc kilka kilometrów, silnik chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń. Wkręca się na obroty idealnie, nie dymi, zero problemów. Ktoś ma pomysł o co chodzi? Chyba kilka rzeczy można wykluczyć, takich które się same przez noc nie mają prawa naprawić, co?

Ktoś ma pomysł? :)

//edit

No, niestety, po rozgrzaniu silnika wszystko powróciło.

Opublikowano
  • Autor

Dla potomnych... Przetarty wężyk od podciśnienia :)

Jeszcze raz, dziękuję wszystkim za zainteresowanie.