Skocz do zawartości

gubi olej i gasnie po odkreceniu korka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem!!!! mam e 46 2003 2L benzyna i strasznie gubie olej dzisiaj czwartek a w poniedzialek dolalem pol litra oleju i juz zapalila sie kontrolka ,plamu oleju pod autem niema wymienilem uszczelke pod miska bo z niej uciekalo ,teraz jest sucho .znowu zauwazylem ze odma chyba to a taka rurka pod pokrywa u goru silnika byla zassana i cala tlusta wymienilem ja ale ciagle nic , a jak odkrece korek od wlewu to gasnie co mam robic pomozcie
Opublikowano
Raxpin, zapewne masz n42b20 143km hmm? Jeśli tak to często gęsto przyczyna ubytku oleju są uszczelniacze zaworowe. Poszukaj na forum jest kilka tematów o nich.

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano

Kolego raxpin określ jaki masz silnik, bo jak widzisz chłopaki gdybają co u Ciebie siedzi pod maską.

Jak nie znasz oznaczenia silnika to podaj przynajmniej czy masz 318i czy 320i, jeśli i tego nie wiesz, to podaj moc wpisaną w dowodzie rejestracyjnym.

Opublikowano
mam 318 i SE ale jaki silnik to niewiem ,plamy niema napewno bo codzienie staram sie sprawdzic ani kopcenia ale jakbym w aucie wyczuwal zapach oleju :mad2:
Opublikowano
zerknolem teraz na ten link co kolega wyslal i widzialem te odmy ja myslalem ze to ta gietka czarna rurka pod pokrywa ona byla cala zassana i peknieta to myslalem ze to ta odma . to mozecie mi powiedziec kak dostac sie do tej odmy?? jak ja sprawdzic i gdzie ona sie znajduje Dzieki za pomoc bo sie kur,,,,a martwie mam ja dopiero 3 miechy a tu zawsze cos
Opublikowano

Skąd jesteś?

Wszystko masz na forum, wpisz w szukajke n42 i np odma

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
mam 318 i SE ale jaki silnik to niewiem ,plamy niema napewno bo codzienie staram sie sprawdzic ani kopcenia ale jakbym w aucie wyczuwal zapach oleju :mad2:

Typowa usterka to wyciek z vacum pompy,znajduje się ona z tyłu silnika,jest napędzana od wałka rozrządu.

Jeśli wycieka olej to leci na wydech,oraz jest zaolejona prawa podłużnica.

zerknolem teraz na ten link co kolega wyslal i widzialem te odmy ja myslalem ze to ta gietka czarna rurka pod pokrywa ona byla cala zassana i peknieta to myslalem ze to ta odma . to mozecie mi powiedziec kak dostac sie do tej odmy?? jak ja sprawdzic i gdzie ona sie znajduje Dzieki za pomoc bo sie kur,,,,a martwie mam ja dopiero 3 miechy a tu zawsze cos

Odma znajduje się pod kolektorem ssącym.Dochodzą do niej trzy "rurki"odpowietrzają górę i dół silnika,a odseparowany olej spływa do rurki z bagnetem oleju.

Trzeba wymienić całą odmę z przewodami,oraz wyczyścić spływ oleju,gdyż są pozapychane "masłem"

Niestety ale silniki z valvotroniciem mają ogromne problemy z braniem oleju.

Opublikowano
kolego jak po odkreceniu korka zaczynają falować ci obroty to odmę masz czystą gorzej gdy odkręcisz korek a nic by się nie stało . jak nie masz wycieków to uszczelniacze zaworowe masz do roboty . jaki olej lejesz ? zrob test na uszczelniacze zaworowe to bedziesz wiedział