Skocz do zawartości

Wycie z tylu. Most czy lozysko.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem. Kilka dni temu zauwazylem ze wyje mi cos cicho z tylu. Przy przyspieszaniu nic nie slychac ale gdy tylko zdejme noge z gazu i auto zaczyna sie swobodnie toczyc to slychac to ciche wycie.

Czy to oznacza ze to most juz dokonczyl zywota ?

Jesli to most to czy naprawa czy wymiana i czy konieczna jest wymiana natychmiast?

Musze sie z tym spieszyc czy poprostu wyje i bedzie wyl czy wyje i zaraz dalej sie rozsypie ?

Czy moze to byc lozysko skoro wyje tylko przy swobodnym toczeniu ?

Pozdrawiam

Opublikowano

A jaki masz przebieg samochodu??

Ja miałem podobnie w Mercedesie 190. Wymieniłem dwa razy most na "nowy" i ciągle to samo :/

W końcu trafiłem do dobrego mechanika który spojrzał na przebieg i powiedział że po 200 tys. w mercedesie nie ma prawa wyć most wymienił łożysko i jak ręką odjął...

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
gdzieś coś czytałem na naszym forum że to może być kwestia oleju lub jego braku w dyfrze. może trzeba wymienić (okresowo), tudzież dolać (tzn wymienić bo dolewka to chyba nie ma sensu) bo wyciekł.
Opublikowano
u mnie jest identyczny objaw ostatnio.jak jade cisza a jak wrzuce na luz slychac ciche buczenie.olej sprawdzilem,troche trzeba bylo dolac (bo i tak jest nowy)...a co to to nie wiem...koszt wymiany dyfra to ok. 300zl za dyfer plus 100zl wymiana
Opublikowano

ja jesli u mnie znow przy przyspieszaniu slychac ze wyje i gdy hamuje silnikiem....a jak sie swobodnie toczy to wszystko ok nic nie slychac...

wiec co to moze byc???

Opublikowano
Jeszcze kilka kilometrow i bedzie 160 tys. Ale czy lozysko moze wyc tylko na luzie a przy trzymaniu gazu byc cicho ?

Ja po tych objawach stawiałbym na dyfer, ale jeśli masz prawidłowy stan licznika to trochę dziwne, 160Kkm to dla mostu niewiele, chyba że to wada produkcyjna - zdarza się. Łozysko raczej odpada, bo dla niego nie znaczenia czy się jedzie na gazie czy bez, ono bedzie chuczeć przy określonej pręd. obr., a nie zależnie od obciążenia. To są takie same objawy jak w starych autobusach marki Jelcz i jest spowodowane niedokładnością spasowania kół zębatych w moście.

Uszkodzeniem Dyfra nie musisz się przejmować, nic się nie stanie, po jakimś czasie może Ci więcej palić, ale podstawą jest sprawdzenie pozimu oleju w moscie. Jeśli Cię wkurza ten chałas to lepiej wymień dyfer, a jeśli to małe wycie to się nie przejmuj.

Być może ktoś już tam majstrował.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
A u mnie przy wiekszych predkosciach okolo 160km/h tak czasami wyje i trace moc nic nie idzie do przodu a pedał na podłogi wcisniety co to moze byc?
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)