Skocz do zawartości

Wycie z tylu. Most czy lozysko.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem. Kilka dni temu zauwazylem ze wyje mi cos cicho z tylu. Przy przyspieszaniu nic nie slychac ale gdy tylko zdejme noge z gazu i auto zaczyna sie swobodnie toczyc to slychac to ciche wycie.

Czy to oznacza ze to most juz dokonczyl zywota ?

Jesli to most to czy naprawa czy wymiana i czy konieczna jest wymiana natychmiast?

Musze sie z tym spieszyc czy poprostu wyje i bedzie wyl czy wyje i zaraz dalej sie rozsypie ?

Czy moze to byc lozysko skoro wyje tylko przy swobodnym toczeniu ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Wydaje mi sie ze to jednak bedzie dyfer.

Jezeli jest to coche wycie to stawiam ze jeszcze zrobisz na nim 100 tys km.

Naprawa mostu to dosc drogi wydatek.

Opublikowano

A jaki masz przebieg samochodu??

Ja miałem podobnie w Mercedesie 190. Wymieniłem dwa razy most na "nowy" i ciągle to samo :/

W końcu trafiłem do dobrego mechanika który spojrzał na przebieg i powiedział że po 200 tys. w mercedesie nie ma prawa wyć most wymienił łożysko i jak ręką odjął...

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

To czy lozysko czy most to mechanik powinien stwierdzic.

Sprawdz jeszcze olej w dyferencjale.

Opublikowano
  • Autor
Jeszcze kilka kilometrow i bedzie 160 tys. Ale czy lozysko moze wyc tylko na luzie a przy trzymaniu gazu byc cicho ?
Opublikowano
gdzieś coś czytałem na naszym forum że to może być kwestia oleju lub jego braku w dyfrze. może trzeba wymienić (okresowo), tudzież dolać (tzn wymienić bo dolewka to chyba nie ma sensu) bo wyciekł.
Opublikowano
u mnie jest identyczny objaw ostatnio.jak jade cisza a jak wrzuce na luz slychac ciche buczenie.olej sprawdzilem,troche trzeba bylo dolac (bo i tak jest nowy)...a co to to nie wiem...koszt wymiany dyfra to ok. 300zl za dyfer plus 100zl wymiana
Opublikowano

ja jesli u mnie znow przy przyspieszaniu slychac ze wyje i gdy hamuje silnikiem....a jak sie swobodnie toczy to wszystko ok nic nie slychac...

wiec co to moze byc???

Opublikowano
Jeszcze kilka kilometrow i bedzie 160 tys. Ale czy lozysko moze wyc tylko na luzie a przy trzymaniu gazu byc cicho ?

Ja po tych objawach stawiałbym na dyfer, ale jeśli masz prawidłowy stan licznika to trochę dziwne, 160Kkm to dla mostu niewiele, chyba że to wada produkcyjna - zdarza się. Łozysko raczej odpada, bo dla niego nie znaczenia czy się jedzie na gazie czy bez, ono bedzie chuczeć przy określonej pręd. obr., a nie zależnie od obciążenia. To są takie same objawy jak w starych autobusach marki Jelcz i jest spowodowane niedokładnością spasowania kół zębatych w moście.

Uszkodzeniem Dyfra nie musisz się przejmować, nic się nie stanie, po jakimś czasie może Ci więcej palić, ale podstawą jest sprawdzenie pozimu oleju w moscie. Jeśli Cię wkurza ten chałas to lepiej wymień dyfer, a jeśli to małe wycie to się nie przejmuj.

Być może ktoś już tam majstrował.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
A u mnie przy wiekszych predkosciach okolo 160km/h tak czasami wyje i trace moc nic nie idzie do przodu a pedał na podłogi wcisniety co to moze byc?
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)