Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie przy wrzucaniu jedynki i dwójki ze skrzyni dobiega niepokojący klekot. BMW e39 520i Touring 97r skrzynia manualna.

Co może być nie tak? biegi wchodzą lekko chodzi tylko o ten klekot jak by się sypała skrzynia.

Opublikowano

yhym sprzęgło bierze mniej więcej w połowie zakresu ruchu pedałem,

A może to poduszki skrzyni albo silnika zerwane bo zauważyłem że to tylko podczas ruszania kiedy to z jedynki wrzucam 2 a potem trójkę to już ciszej jest?

Opublikowano

Jak chcesz przetestować poduszki to zaciągnij ręczny, wrzuć wsteczny i na chwilę trochę szybciej puść sprzęgło (tak żeby nie zadławić silnika) i wciśnij- mniej więcej tak jakbyś chciał rozbujać auto przy próbie wyjechania z zaspy śnieżnej. Potem możesz 1-kę i tak pare razy. Druga osoba niech stoi przy otwartej masce i słucha podczas tego ruszania. Jeśli to poduszki (czy to pod silnikiem czy pod skrzynią) to będzie słychać z komory silnika stukanie. Da się usłyszeć czy to z przodu wali (poduszki silnika) czy z głębi komory (poduszki pod skrzynią).

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bardzo możliwe , że skrzynia się sypie.

Jakiś czas to jeszcze potrwa ale te skrzynie nie są mocne niestety.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
bardzo możliwe , że skrzynia się sypie.

Jakiś czas to jeszcze potrwa ale te skrzynie nie są mocne niestety.

Jakie skrzynie masz na myśli? Manualne skrzynie w BMW e39 są jednymi z bardziej wytrzymałych. Choć zdarza się oczywiście, że czasem w jakimś egzemplarzu też coś padnie. U mnie np sypnęło się łożysko na wałku wejściowym więc nie bawiłem się w szukanie bebechów i wymianę ich (wychodzi dość drogo a i wałki wyrobione pod kątem będą już trochę wyły) tylko podmieniłem skrzynię na inną używkę. 3 lata jeżdżę i jest pełna kultura.

Automaty to się zgodzę, że do tytanów wytrzymałości się nie zaliczają...

Pzdr.

Opublikowano
.Jak sprzęgło pracuje,wysoko bierze?

Od kiedy to w hydraulicznym ukladzie z kompensacją, sprzegło wysoko bierze?

Do autora:

A jak gasisz silnik na puszczonym sprzegle, to jest cisza czy też coś klekocze?

Opublikowano
ten klekot taki jak by stuk blachy to tylko przy ruszaniu szybszym z jeden na dwa i to nie zawsze słychać, tylko wtedy kiedy całą budą szarpnie tak jak mówię przy dynamicznym ruszeniu kiedy ruszam powoli normalnie to jest okej. Olej chłopaki sprawdzali też w porządku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Manualne skrzynie są słabe i nic tego nie zmieni.

Ale jak wiadomo wiele zależy od traktowania oraz producenta skrzyni.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 3 lata później...
Opublikowano
Ok wszystko się wyjaśniło. Ten klekot to było chrząkanie silnika . Dławił się przy ruszaniu bo paliwo które zatankowałem (ruskie) miało za mało oktanów. Po zatankowaniu auta na polskiej stacji paliw problem zniknął .
Opublikowano

3 lata jeździłeś na tym baku? :D

Manualne skrzynie w E39 są dobre, ale w 528i, 530i, 530d - ZFowskie. Sam mam Getraga i na zewnątrz wyje i klekocze, ale stukotania nie mam. Natomiast u znajomego w E36 2.8 ZF cichutki.

Opublikowano

Haha nie . Poprostu wszedłem tu po 3 latach i zobaczyłem ze mam posta niewyjaśnionego :D

Przerzuciłem się na e46 touring 325i w m pakiecie i w ogóle nie żałuje :)