Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku powiem, że tak szukalem ale nie znalazłem aż mi się to dziwne wydawało, że nie moglem znalezc. Wiec tak jak w temacie czym dokladnie sie roznia oba silniki jaka jest awaryjnosc i co polecacie bardziej? musze kupic jakies e9x do 55k i szukam czegos z 3.0d (ąktualnie mam 320d 163km ktore zostaje do konca w rodzinie) Jeżeli jest już jakiś taki temat, prosze abyście mnie do niego przekierowali :]

Opublikowano (edytowane)
Oba silniki są trwałe. Różnica polega na układzie wtryskowym, słupek jest ten sam, turbosprężarki są te same, sprzęgło również, planujesz w przyszłości jakieś duże zwiększanie mocy? Jeśli w słabszej wersji chciałbyś zrobić powyżej 260-270KM to musiałbyś wymienić wtryskiwacze. Wtryski z wersji 231KM wystarczają spokojnie na 300-320KM. Sam przed zakupem obecnego auta brałem pod uwagę zakup E90 325d 197KM, jednak nie znalazłem w moim budżecie nic konkretnego z dobrym wyposażeniem. Edytowane przez dawidd3
Opublikowano
O taka odpowiedz mi chodziło. Dzięki wielkie :) Co do zwiększania mocy zapewne bede zwiększać, przy 325 poszedłbym pewno nowy IC, chip i wtryski tak jak mówisz. Przy 330 pewno tylko IC i chip. Teraz bedzie trzeba zdecydować czy 325 czy 330i, trudny wybór :)
Opublikowano
~ 260KM i ~ 580nm wychodzi samym softem na seryjnym osprzęcie, a to już wystarczy do sprawnego przemieszczania się, a gdy po pewnym czasie mocy zabraknie można zrobić tak jak napisałeś. Downpipe, wydajniejszy IC, wydajniejsze wtryskiwacze i mamy ~ 300KM i ~650nm.
Opublikowano

Wypowiem sie jako użytkownik 325d-jest dokładnie tak,jak pisze dawidd3- u mnie sam soft dał wynik 260KM i 580Nm. 325d i 330d to są dokładnie te same silniki i generalizujac różnią sie jedynie wtryskami, przy czym w obydwu żeby przekroczyć 320KM trzeba robić wydech,IC,wtryski z 335d i zmieniać turbo.

P.S.

Przy samym sofcie w 330d wymiana IC nie jest potrzebna bo nic nie wniesie

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy silnik 325d na pewno posiada kolektor bez klapek? Jakie są seryjne hamulce w 325d? Takie same jak w 330d?

http://www.rperformance.pl/projekty.php?id=46

Czy do mocy 300KM i 640Nm wystarczy seryjne sprzęgło w 325d? Czy w 325d wystarczy tylko wymienić wtryskiwacze na te od wersji 330d oraz wydech przelotowy z dwoma tłumikami o srednicy 2.75 cala i usunięty mechanicznie oraz programowo DPF żeby celować w powyższą moc?

• 6 lat później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wystarczy chcieć i trochę poszukać .................. a od zdjęć net może puchnąć :mrgreen: :

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=314799