Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

też mam problem z szarpaniem na kołach zimowych. Kupiłem na lato nowe felgi R18. 8.5J ET 46 i zastanawiam się nad oponami

czy brać 235/50/R18 - Goodyear EAGLE F1 GSD3

czy mogę 235/55/R18 -Goodyear EFFICIENTGRIP SUV

jakie opony (możliwie ciche 65-68dB) kupić czy tylko suv lub 4x4 ???

Opublikowano
Czesc u mnie totalna masakra m550d ori felgi 20' 8.5 przod i 9 tyl z oponami 2453520 i 2753020 i takie opony zalecila mi tez profi firma zalozyc na felgi tez 20' ale 9 przod 10' tyl , vtg oszalalo! Roznica na obwodzie 3,5 cm opony nowe michaly pilot 4s, uzylem kalkulatora i kupilem na tyl 2853020 roznica spadla na 0.1% czyli 6mm na obwodzie i nadal poszarpuje ! Macie jakies pomysly ? dodam ze na oponach 2753020 przejechalem 50km
Opublikowano

Witam,

A co sądzicie o oponach z asymetrycznym bieżnikiem do bmw e91 330d xdrive? Czy to też ma jakiś negatywny wpływ na skrzynkę i cały ten napęd? Dodam że wszystkie felgi byłyby takie same jak i opony na nich tych samych rozmiarów(225/45, felga 17). Zastanawiam się nad kupnem Goodyear Eagle F1 Assymetric 3 na lato ale zastanawia mnie czy nie wpłynie to źle na xdrive, byłbym wdzięczny za pomoc.

Opublikowano
Witam. Na zeszły sezon założyłem komplet nowych opon, w listopadzie jedną uszkodziłem. Czy teraz wymieniając uszkodzona na nową czymś ryzykuje? Oczywiście zima przejechana na zimówkach.
Opublikowano
Zależy w jakim stopniu są starte opony. Najlepiej zmierz te, które masz oraz nowe i zobacz czy mieści się w granicy dopuszczalności ( z tego co pamiętam 2% różnicy).
Opublikowano
Cześć, nawiązując do mojego ostatniego posta - założyłem nowe koła z oponami 235/40/18 zamiast 225/45/18. Na pierwszy rzut oka wszystko jest okej. Przy testowaniu zaraz po założeniu nowych kół przy zbliżeniu się do 80 km/h wyskoczył komunikat o zbyt niskim ciśnieniu w oponach, ale to chyba normalne bo komputer miał w pamięci minimalnie różniący się obwód kola. Zatrzymałem się, zresetowałem ciśnienie, zatwierdziłem i od tamtej pory wszystko jest okej. Komfort na michelinach po przesiadce z pirelli p7 runflat o niebo lepszy. Żadnych szarpnięć nie czuje, chyba że nie jestem na to wyczulony. Mógłby mi ktoś napisać czy te szarpnięcia redukujące uślizg w xdrive są bardzo mocno wyczuwalne czy muszę się na tym bardziej skupić żeby to ewentualnie wykryć ? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi ! :)
Opublikowano
No właśnie o to mi chodzi :D Czy przy ewentualnym błędnym odczytywaniu przez xdrive będę czul te "szarpania" czy są na tyle mocne ze nie sposób ich nie odczuć? Pozniej okażę się ze jeździłem, nic nie czułem, a po czasie zacznie się coś sypać :(
Opublikowano

Witam wszystkich!

Wiem że temat wałkowany ale Panowie mam problem.

Auto BMW x3 e83 w m-pakiecie.

Kupiłem opony 245/45/18 z tym że felgi posiadam 8 cali przód i 9 tył. I teraz pytanie zakładać te opony czy dać sobie spokój i kupić takie jak są dedykowane.

Auto do tej pory jeździło właśnie na takich oponach ale mechanik doradzil mi że pasuje założyć 235/50 I 255/45.

Będzie miało to duży wpływ na napęd jeśli założę 245/45 wszystkie czy nic nie powinno się stać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam przeczytałem lekturę i teraz przymierzam się do zmiany felg na 4 jednakowe r18 i teraz mam Panowie pytanie. Jakiej szerokości felgi kupić, auto x3 83? Czy nie ma znaczenia czy kupie 8J czy 8,5J ?

A jeśli chodzi o r19 to jakie szerokości wejdą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szerokość felgi nie ma takiego znaczenia. Liczy się ET felgi, czyli odsadzenie felgi od piasty .Czy kupisz 8, czy 8,5 cala w 18" ,czy 19" , ale cztery jednakowe i do tego jednakowe opony, to wszystko będzie ok.. Zobacz sobie na naklejkę z ciśnieniem, tam masz rozmiary opon. Felgi najlepiej kup sobie oryginalne do E83.
Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie felgi możesz założyć bez problemu. Opony do nich takie jak podajesz 245/45 też możesz założyć, chociaż fabryczny rozmiar to 235/45/19, jak dobrze pamiętam. Ważne, aby były 4 szt. tego samego modelu, bieżnika. Najlepiej nowe :D
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

według tabeli doboru opony do szer felgi

Szerokość opony 235mm

Dopuszczalna szerokość felgi 7,0 - 9,0

Zalecana szerokość felgi 8,0

do felgi r19 8J ET 35 zakładasz opony 235/45 R19

do opon 245mm i 255mm zalecana szer felgi to 9,0

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc. Chodzi o to że 245x 45 są dużo tańsze.. Tylko czy skrzynka sobie poradzi.

A tak po za tym to nie ma ktoś na sprzedaż 2x wz192 8J r18 albo chciałby się wymienić za 9J ?

Opublikowano
Witam, a takie szybkie pytanie czy podejdą te felgi 8.5jx17 h2 et 13 ?? i jakie ewe. opony musiałbym ta wsadzić ? pozd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej za niskie et i mogą wystawać za bardzo. Z drugiej strony będzie fajnie , nie schowana w nadkolu.Oryginalna ma et 35. Opona szerokości 235 lub 245 na 8,5 cala.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Witam wszystkich, mam następujący problem. Kupiłem na lato 19nastki do swojej o dwóch szerokościach przód 8.5(et35) a tył 9.5(et bodajże 35 lub 40)z oponami na przodzie 235/35/19 i tyle 265/30/19, założyłem i zaczęło szarpać więc zmieniłem przednie opony na 225/35/19 i wszystko było okej, już napędu nie przerywało jak to miało miejsce wcześniej. Nie mogło być tak pięknie otóż po przekroczeniu magicznych 120km/h zaczyna mi autem bujac/szarpać, ale jest to inne odczucie niż to było przed zmianą ogumienia, i tu zaczynają się moje pytania???

Czy dobór opon jest prawidłowy i może mieć na to wpływ?

Jeśli rozmiary opon są okej to czy wpływ na to może miec krzywa felga, a może źle wyważone koła?

Jakieś pomysły?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Czy różne opony spowodują zapalenie sie kontrolki ostrzegawczej? Czy na nieswiadomce bedzie sie uszkadzac skrzynia rozdzielcza?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieświadomie, aż uszkodzi się napęd xdrive i zapalą się kontrolki lub zacznie po prostu szarpać. Tak, czy siak,poczujesz.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Hej. Mam zamiar w tym tygodniu zajrzeć do skrzynki bo przez wlew oleju stwierdziłem że łańcuch jest strasznie luźny.

Pacjent e83 2.0 d 248tys przebiegu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet nowy jest luźny ale zajrzeć sobie można, kto zabroni. :D