Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W moim nowym BMW 320i pokazuje że pierwsza wymiana na 30 tys. Napiszcie proszę czy jest sens wymienić pierwszy raz olej po 5 czy 10 tys tak jak piszą że silnik na dotarciu. I można to zrobić w ASo czy można gdziś indziej. I teraz kwestia czy jak dobrowolnie wymienię teraz olej po 5 tys to następny przegląd będzie za 30 tys czy za 25 tys km.???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W moim nowym BMW 320i pokazuje że pierwsza wymiana na 30 tys. Napiszcie proszę czy jest sens wymienić pierwszy raz olej po 5 czy 10 tys tak jak piszą że silnik na dotarciu. I można to zrobić w ASo czy można gdziś indziej. I teraz kwestia czy jak dobrowolnie wymienię teraz olej po 5 tys to następny przegląd będzie za 30 tys czy za 25 tys km.???

Ludzie ja nie mogę tego czytać :mrgreen:

A jak serwis ma zobaczyć skoro wyśmienicie na ten sam olej Shell plus ori filtr???

Nie kasujecie inspekcji i tyle.

Ja wymieniłem po 7 k w ASO u Bońkowskich 900zlorych, te same części w warsztacie który robi auta bmw i blacharstwo dla Bońkowskich 395zlotych....samemu przy takiej cenie nie chciało mi się dlubac.... Komputer pokazuje 13k do wymiany a przejechane mam 8k. Pozdrawiam

Polecam wymienić pierwszy raz między 3-8k już po jakimś czasie od kupna.

male-bmw-2.png
Opublikowano
Wymieniłem pierwszy raz po 3.5 tys., załapałem się na promocję w Auto Fus i kosztowało to ok. 300 pln. Teraz mam 32 tys. i 2 wymiany własne (po 3.5 i 13 tys.) i jedna w ramach BSI.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
Opublikowano

A jak serwis ma zobaczyć skoro wyśmienicie na ten sam olej Shell plus ori filtr???

Na filtrze jest data produkcji...

f30 320i xd automat LCI
Opublikowano

http://bmwcentrum.pl/img/products/24/26/1_max.jpg

@ ajonak Wiesz jak wygląda filtr oleju - zużyty?

Opublikowano
@ ajonak Wiesz jak wygląda filtr oleju - zużyty?

Oczywiście, że wiem. U mnie na zużytym filtrze widać datę produkcji. Jeśli ta data jest późniejsza niż data ostatniej wymiany oleju w serwisie to daje do myślenia...

f30 320i xd automat LCI
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak już macie taka zabawna panikę z tym ASO to zmieńcie sam olej bez filtra, zawsze to będzie 90% świeżego. No chyba ze ASO będzie wysyłać olej do laboratorium :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I co zmierzy? Skład oleju zmienia się podczas użytkowania i póki nie zaczną dodawać specjalnych markerów to nie dojdą co za olej :)

A tak na poważnie- panowie żartujecie sobie z tą wymianą oleju?

Sent with handy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja ironizowałem bo mój dealer wie ode mnie że zmieniam olej 2 x częściej i sam tak robi w swoim prywatnym f30 :lol: Ale niektórzy tutaj widzę mają ASO-Paranoję :lol:
Opublikowano
W busie Renault wymieniam olej co 40 tys. nalatane mam już 360 tys. I silnik igla. Może nie ma sensu wymieniac tak czesto olej.?
Liczy się tylko bmw!!:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W busie Renault wymieniam olej co 40 tys. nalatane mam już 360 tys. I silnik igla. Może nie ma sensu wymieniac tak czesto olej.?

Prawdopodobnie bus Renault nie ma problemu z rozrządem, na którego trwałość w przypadku BMW ma wpływ wymiana oleju max co ok. 15tys.

Opublikowano

Witam,

Zamierzam zamówić BMW 3 GT ...

Moje pierwsze BMW. Do tej pory jeździłem Insygnia diesel 160KM

Przebiegi 15 tyś./rok , 70% miasteczko ; 2x/rok wyjazd w Polskę. Auto będzie pełniło funkcję rodzinnego + sporadyczna jazda solo z większym zacięciem.

Na pewno benzyna ale jaka ?

1. 320i z xdrive

2. 330i bez xdrive

Czy 320i będzie lepszym przy wyprzedzaniu ? (Do testów nie było dostępnej benzyny)

Opublikowano
Czy 320i będzie lepszym przy wyprzedzaniu ? (Do testów nie było dostępnej benzyny)

320i xdrive vs 330i rwd? Jak będzie ślisko to może masz jakieś szanse w 320i :D

A tak serio to jak cię stać na 330i i nie zależy ci na xDrive to bierz, AFAIK różnica między xDrive i RWD nie jest aż tak duża jak między 20i a 30i.

Opublikowano
Witam,

Źle zadałem pytanie.

Miałem na myśli : Czy 320i dorówna dynamiką do diesla 160KM ? Podobno benzyna potrzebuje więcej czasu żeby się zebrać.

330i nie mam wątpliwości :cool2:

Opublikowano
Zdecydowanie 330i przy masie i gabarytach GT "malemu" R4 brakuje momentu obrotowego

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Zdecydowanie 330i przy masie i gabarytach GT "malemu" R4 brakuje momentu obrotowego

Ewentualnie 320d i masz więcej nM niż 330i ;)

Opublikowano

Martwi mnie przyszłość diesli.

Jak na zachodzie zaczną jeszcze bardziej dyskryminować diesle to zasypią nas nimi.

Znam siebie i za trzy lata będę chciał zmienić autko. Obawiam się że wtedy diesle mocno spadną w dół.

Ale to tylko wróżenie z fufów :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja kupiłem oryginalne... Ale możesz też bez znaczka BMW tego samego producenta...

Olej taki jak w Aso...

Sent with handy.

Opublikowano

Cześć,

Ile palą Wasze 3GT?

Mam 320i bez xdrive z mpakietem.

W trasie rodzina 2+1 + załadowany cały bagażnik pali mi minimalnie 8.3 przy średniej 100km/h (realnie 100km/h po lokalnych drogach i 130km/h po ekspresówkach. Do tego wyprzedzanie + ruszanie spod świateł).

8.3 to wynik przy naprawdę ostrożnym obchodzeniu się z pedałem gazu i puszczaniu go jak np jest z górki. Tryb Comfort.

Jak to możliwe że macie po 7 litrów na 100 ?

Raz mi się udało zejść ze spalaniem do 7 - 7.5 jak jechałem sam w trybie Eco Pro po drodze w przbudowie przy prędkości 60-70km/h.

Trasa Waw-> Gd w podobnej konfiguracji jak w/w autostradą przy dużej prędkości (160-180) zjada 10-11 / 100.