Skocz do zawartości

[525 TDS] Problemy z odpaleniem - pompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problemy z odpalaniem samochodu po dłuższym (ponad 2-3h) postoju. A po nocy kręcę kilka razy po 15-20 sek.

Na bazie porad tego forum oraz "dieslowskich", zrobiłem już klasycznie i po kolei:

- dolanie do paliwa specyfiku STP dla diesli

- wymiana filtrów

- wymiana świec żarowych (Bosch)

- wymiana akumulatora

- wymiana końcówek wtrysków (lały paliwo)

- pomiar sprężania - jest ponad 30atm w każdym garze

- kontrola na manometrze, czy paliwo nie odpływa z przewodów (np. zawór) - jest OK

- kontrola statycznego kąta wyprzedzenia - jest OK

- sprawdzenie na komputerze diagnostycznym, czy czujnik obrotów wału napędowego nie pokazuje błędu - jest OK

- ponowne sprawdzenie, czy świece działają - jest OK

Pozostaje mi pompa, ale straszą mnie znajomi, że to może być jednorazowy duży wydatek. No, może ewentualnie rozłożenie wszystkiego na stole diagnostycznym i sprawdzenie, czy pompa rzeczywiście podaje paliwo jak kręci rozrusznik (czy jest możliwe, że np. czujnik "oszukuje" komputer, albo komputer nie widzi błędu czujnika?)

Mam prośbę - czy może ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł, co może być przyczyną (np. sam miał podobne problemy), albo może podsunąć namiary na dobrego i niedrogiego fachowca od pomp dieslowskich beemek?

Z góry dzięki - Mariusz

Opublikowano

Mimo iz sprawdzales czy paliwo nie wraca do zbiornika to zaloz zaworek zwrotny.

Koszt niewielki a moze wystarczy.

Druga sprawa to mozesz sie zainteresowac zamontowaniem urzadzenia, ktore jest przeznaczone do TDS`ow i pomaga w odpalaniu tych silnikow (kolega zalozyl i jest zadowolony) - tez nie najwiekszy wydatek.

Pozniej dopiero zainteresuj sie pompa. Czest jest tak ze pol roku po remoncie tej pompy problem z rozruchem powraca.

Opublikowano
Sprawdzałeś wtryskiwacz sterujący? To on jest często odpowiedzialny za trudne odpalanie TDS-a.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam identyczny problem. Stalo sie to nagle. Po uruchomieniu samochodu (bez problemu) przejechalem ok 20km i jak zgasilem to po 2 godzinach juz byl problem z odpaleniem. Auto jak zapali t chodzi ladnie - zadnego dymu (bialego,niebieskiego,czarnego) jedyna chmurka bialego sie pojawia jak go krece ok 20 sek. a jak juz zapali to dymu nie ma.

Sprawdzilem tez czy paliwo sie nie cofa-zalozylem nawet zaworek zwrotny, swiece zarowe sa ok. czyli zostala pompa lub wtrysk z kabelkiem?

Ps na cieplym pali na dotyk.

Opublikowano

Juz wiadomo co bylo (przynajmniej u mnie).

Padla centralka od swiec zarowych - napiecie sie pojawia na przewodach od swiec ale po podlaczeniu ich do swiec spada do zera i nie plynie na swiece ok 10-12A tylko 0,11A,

Teraz zostala mi tylko do zrobienia centralka bo narazie jezdze na recznym sterowaniu kablami:)

Opublikowano
MIalem taki problem z tym motorem. Pomogla wymiana pompy paliwa w baku. Koszt jakies 500 zl + koszt montazu. Podpowiem jedynie, z eproblem z odpaleniem nasilal się na niskim poziomie paliwa, bliskim rezerwy....
Opublikowano
MIalem taki problem z tym motorem. Pomogla wymiana pompy paliwa w baku. Koszt jakies 500 zl + koszt montazu. Podpowiem jedynie, z eproblem z odpaleniem nasilal się na niskim poziomie paliwa, bliskim rezerwy....

U Ciebie problem polegal na nieszczelnosci przewodow w zbiorniku. Jak byl niski poziom to lapal powietrze i cofalo paliwko.

Opublikowano
byc moze tak jak mowisz Centrino, ale dodam, ze dotyczy to silnika 2,5 TDS... Pisalem o mojej Omedze wczesniejszej z tym motorem. Nie mniej jednak po wymianie pompy paliwa wszystko dzialalo ok.
Opublikowano

W moim tdsie było podobnie,tzn przy małej ilości paliwa (10-12l)samochód przestawał jechac.Wyjąłem pompke paliwa z baku i okazało sie ze dokładnie całe sitko jest zapchane.

Po tej operacji zdjałem zaworek zwrotny ,który ktos pewnie załozyl myslac ze pompa wtryskowa juz za stara i za słabo ciagnie.Polecam sprawdzic,nie ma dużo roboty a kolosalna poprawa