Skocz do zawartości

Kontrolka EML

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam BMW E34 535i i od paru tygodni ¶wieci mi się na desce rozdzielczej kontrolka na żółtym tle z napisem EML. Nikt nie jest w stanie powiedzieć mi co to oznacza i jakie są tego konsekwencje. Wiem, że jest to oznaczenie o braku mocy, ale jakiej mocy ? Samochod chodzi bez zastrzeżeń. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nikt nie jest w stanie powiedzieć mi co to oznacza i jakie są tego konsekwencje.

Wpisz w SZUKAJ EML - trochę się dowiesz...

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
  • Autor

:roll: Szukałem już wszędzie w necie ale opisu (EML w autach ) niestety nie znalazłem. Chyba, że szukałem nie tu gdzie trzeba i nie tak, ale próbowałem już na kazdej stronie internetowej właśnie w SZUKAJ (EML).

Ale dzięki za odzew. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Na tym Forum też ?

Przed chwilką wyświetliło mi kilka tematów.

EML - jest od sterowania elektroniczną przepustnicą.

Opublikowano

Maćko zobacz tutaj :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=775&highlight=eml

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=219&highlight=eml

GR - BMW Klub Polska niestety ten temat jeszcze nie został "doszczętnie" omówiony ( przynajmniej nie tak jak oil serwis i inspekcja 8) )

Opublikowano
  • Członkowie klubu
niestety ten temat jeszcze nie został "doszczętnie" omówiony

Nie mówiłem, że został doszczętnie omówiony 8)

Ale wyjaśnia co to jest EML 8)

Opublikowano

GR - BMW Klub Polska tylko z twojej wypowiedzi wnioskuje, że jest to system sterowania elektroniczną przepustnicą. W tamtych postach było coś o jakiś komputerach i Alexjej mówił co trzeba mieć żeby przerobić tą przepustnicę.

Maćko jak to nie wpływa Ci jakoś na jazdę, to chyba nic się nie stanie jak z tym będziesz jeżdżił 8)

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Maćko jak to nie wpływa Ci jakoś na jazdę, to chyba nic się nie stanie jak z tym będziesz jeżdżił 8)

A mnie się wydaje, że skoro zapaliła się kontrolka to coś jest nie tak 8)

A jak coś jest nie tak, to chyba warto to sprawdzić ? :wink:

Z poprzednich postow wynika, ze nie jest to coś, co można zignorować.

Opublikowano
  • Autor

Jestem Wam wdzieczny za pomoc i poprzednie posty. Będę szukał przyczyny w przepływomierzu, bo wiem, że jest z nim coś nie tak, ale o dziwo chodzi autko dobrze.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja miałem taki problem że EML przestała mi sie zapalac i autko zaczęło chodzić mi na 20% mocy a zrobienie tego kosztowało mnie 1 tyś PLN

Więc błagaj boga żeby nie zgasła na zawsze bo...........

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Z tym EML to jest trudna sprawa, bo nawet w instrukcjach obsługi wyja- śnienia sa niejednoznaczne. W instrukcji do E-46 napisano że jeśli zapala

się lampka EML to: usterka w układzie EML. Podczas hamowania może być konieczny silniejszy nacisk na pedał hamulca lub też może się zwiększyć skok pedału. W instr. do E39 jest napisane: usterka w układzie sterowania pracą silnika. Układ elektroniczny pozwala na dalszą

jazdę ze zmniejszoną mocą i ze zmniejszonymi obrotami silnika.

I bądź tu człowieku mądry.

e 39 540i 1998
Opublikowano
  • Autor
:roll: Zgadza się. Ale samochod nie stracił mi na mocy, tyle, że gazu pali mi w okolicach 20L/100, ale myślę, że to kwestia regulacji. Poza tym sądzę, że jeżeli było by to coś poważnego, to takowa kontrolka świeciła by na czerwono, ale to tylko moje domysły.
  • 1 rok później...
Opublikowano
ja kiedys w e46 mialem podobny problem. zapalilo mi sie eml i nie chciała wogóle jechac jak gasdlo to dostawala mocy. Okazało sie ze to były cewki