Skocz do zawartości

.... a wystarczyło wymienić sondę...:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem się pochwalić wszystkim którzy maja podane niżej objawy, że u mnie po wymianie filtrów, świec, i wreszcie sondy lambda objawy zniknęły i narazie jest bosko:)

Auto pracuje nierówno, silnik delikatnie faluje

Delikatne szarpanie przy zmianie biegów

Chwilowa strata mocy podczas ruszania

Jeżeli ktoś ma takie objawy to u mnie wystarczyło wymienic sonde-która była oryginalna i nigdy chyba wczesniej nie wymieniana:)

Falowanie zniknęło

Silnik zaczął pracować bardzo kulturalnie-brak jakiegokolwiek szarpania podczas zmiany biegów

Żadnych strat mocy, rusza tak jak powinien.

Dzięki wszystkim za pomoc i zycze wam ,żeby wasze autka chodziły podobnie:)

p.s. Jedno co zauważyłem to jakby podczas zmiany biegów czuje jakby ktoś trzymał moje autko i delikatnie ciagnał je do tyłu.Jakby takie zwalnianie podczas zmiany,Nie zauważyłem tego wczesniej.

Wydaje mi się ,że to może być juz stary zapchany katalizator.

A może nowe felgi i opony 225 -przed tem 195??

Co Wy na to??

E36 318is -> E46 323i -> E46 325Ci -> E92 335i -> E60 520d LCI M Sport -> E46 330ci M Sport Auto -> E81 120d M Sport -> E91 330d M Sport Tourer -> F30 330d M Sport Plus Tourer -> E91 335d M Sport Tourer -> E92 335i Coupe M Sport -> E70 Lci X5 40d M Sport ->???
Opublikowano
tez sie przyłaczam do pytania jakie koszty sondy i jak pisales wczesnies swiec itp i czy efekt był dopiero po wymianie sondy czy była widoczna zmiana juz po wymianie swiec bo mi tez szarpie przy zmianach biegow i ma momenty tak jakby sie dusil jak mu na nizszy biegach dodoam gazu
Opublikowano

mój przypadek byl dosc dziwny moja fura znowu nie chciala wogole jezdzic podczas deszcze....co bardzo dziwne :duh:

w kazdym razie poszedlem po rozum do głowy kupilem sonde...z allegro podobno Boscha...według mechanika numery boscha.. od tego goscia co wszyscy na forum polecaja z Rudy Slaskiej...

zapłacilem 75zl i troche za montaz bo w Krakowie liczą za przykrecenie srubki 50zl :mad2:

teraz wóz chodzi jak nowy

prawdopodnie woda zalegająca we wtyczce od sondy kiedys zrobiła jakies zwarcie i padla sonda

Opublikowano

Witam

Więc sonda musi być 1 voltowa.

4 przewodowa

przewody dwa białe i szary i czarny

Pasuje ngk-ntk- 140 zł

Ja kupiłem w sklepie bmw za 170 firmy hertzog czy coś takiego-nie pamietam dokładnie bo wywaliłem pudełko.

Efekt był dopiero po wymianie sondy!!!!

Przed tem żadnej różnicy.

Wymieniłem sam

Wykręciłem sam-klucz 22

Odciąłem starą i połączyłęm nową za pomocą złączek , które są w komplecie.

Odłączyłem aku na 30 minut i już.

Po odpaleniu samochód przez kilka sekund zachowuywał się dziwnie- obroty skakały jak szalone, a po chwili było tylko super.

I narazie jest naprawde cudownie.

Powodzenia,

ale nie piszcie mi,że płacił ktoś 50 zł za wymianę sondy bo poprostu ręce mi opadają:)

Pozdr

E36 318is -> E46 323i -> E46 325Ci -> E92 335i -> E60 520d LCI M Sport -> E46 330ci M Sport Auto -> E81 120d M Sport -> E91 330d M Sport Tourer -> F30 330d M Sport Plus Tourer -> E91 335d M Sport Tourer -> E92 335i Coupe M Sport -> E70 Lci X5 40d M Sport ->???
Opublikowano
Neo61: nie piszesz nic o zużyciu paliwa. Ja niedawno też opisywałem tutaj mój przypadek, gdzie ies przed wymianą palił grubo ponad 20, ale może moja sonda była bardziej zużyta. Założyłem nową NGK/NTK i wszystko jest ok. zwłaszcza spalanie.
Opublikowano
Jeśli to allegro to może jakiś link ??

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96324706

Właśnie jestem po wymianie sondy, różnica kolosalna, żadnych szarpnięć, falowania itp.

Co do spalania to jeszcze nie wiem (za mało czasu żeby sprawdzić)

Koszt sondy - 79 pln.

robocizna - 0 pln.

czas ok. 30min.

przyjemność z jazdy po wymianie - bezcenne :D

Ps.

Dzięki Boggy e36 za pomoc :cool2:

http://img228.imageshack.us/img228/3276/tn1ir4.jpg

diamentschwartz metalic

Opublikowano

Witam

Jeżeli chodzi o spalanie to nie zauważyłem różnicy.

Przed tem palił około 14 na mieście

i teraz tez tyle pali.

Nie wiem dlaczego tak,dużo i nie wiem co zrobic żeby palił mniej.

Wymienione świece, filtr paliwa, powietrza, sonda.

Nie wiem co jeszcze może być??

Pozdr

Opublikowano

Nie da sie sprawdzić sondy lambda.

Albo działa albo nie.

jeżeli masz oryginalną i wygląda jakby nie była wymieniana to jeżeli twój przebieg jest wiekszy niż 100 tys to na 99% jest do wymiany.

Sdnio sonda wytrzymuje około 100 tyś.

Jak wykręcisz to bedzie czarna i osmolona, moja miała tak zawalone kanaliki w które maja wpadac spaliny,że pewnie długo juz ich nie czytała...

Pozdr

Opublikowano

No tak

w ten sposób może sie da, ale często komputer nie wykrywa błędów a sonda i tak nie działa, w samochodzie tez powinien wyświetlac się błąd jak sonda nie działa ale nie zawsze sie wyświetla.

Na analizatorze spalin myśle ,że mozna duzo stwierdzic ale nigdy 100%.

powodzenia

Pozdr

Opublikowano

Sonde można sprawdzić np. na oscyloskopie czy pracuje i się nie "wiesza".

Osmolona sonda to nic dobrego świadczy o źle pracującym silniku np. właśnie o zepsutej sondzie lambda :mrgreen:

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

chlopaki z sondą to podobno jest tak ze jak sie dokonca nie popsuje to jej komp nie wykryje ze zle pracuje w kazdym razie u mnie tak bylo....

czasami dzialala a czasami nie:(

wymienilem i smigam a 50zl zaplacilem za wymiane bo zadnego kanalu nie ma u mnie w okolicy zebym sobie sam to zrobil a Krakow to takie zlodziejskie miasto ze nawet za podlaczenie do kompa biora 100zl....

Opublikowano

a możecie polecić jaiś warsztat w Poznaniu albo okolicy gdzie dobrze sprawdzą sondę ???

pozdrowienia :arrow:

Opublikowano

Jeżeli sonda źle pracuje,ale pracuje,to komp tego nie wykaże jako błędu ale pod spodem w Modicu pokazuje jej pracę i rzut oka i już widzimy czy pracuje płynnie czy się "wiesza" no i auto bedzie wariować .

można też sprawdzić testerem lub na oscyloskopie

gdy sonda kompletnie padnie wtedy błąd sondy wykaże na kompie,choć auto będzie jeździć normalnie z całkiem padnientą lub odłączoną (nastąpi jedynie troszkę wieksze spalanie i nieznaczny spadek mocy ) ponieważ komp przejdzie w tryb awaryjny, (co nie nastąpi gdy sonda będzie źle pracować )

P.S

Nie ma sprawy adamk24 cieszę się że mogłem pomóc!

i pamietaj o 40% :D :hand: