Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Nie wiem czy dobry dzial, ale chyba da rade ;) Chce zostac posiadaczem e36stki, ale mam dylemat. Jaki silnik? 1.6 jest na lancuszku i to jest wielki plus, 1.8 juz nie. Jak jest ze spalaniem? rozni sie znacznie? Jezdzilem 316 i dobrze sie zbiera. To ma byc moje pierwsze auto, spodobala mi sie jazda bmw i tyl naped ;> Co wybrac? 1.8= wieksze oplaty, wieksze spalanie, wymiana rozrzadu. W 1.6 nie byloby tego problemu
Opublikowano
Po 93 roku żadne bmw nie ma paska każde jest na łancuchu a tu nie ma sie nad czym zastanawiac silnik 1.8 115km spalanie identyczne jak w silniku 1.6 102 km a dynamika znacznie lepsza i zauwazalna wiem bo sam miałem bmw e36 318i 115km i napaarwde miedzy tymi dwoma silnikami jest przepasc na korzysc 1.8 w kazdj kwesti :) nie szukaj silnków m40 tylko m43 bo m40 jest pasek a juz m43 to łancuch i tyle w temacie :)
Opublikowano
spowiewalem sie takiej odp. :) dziwne bo ludzie ktorzy sprzedaja e36 z 1.8 nie wiedza co maja pod maska jesli po 93 wszystkie mialy lancuch. albo ja mieszam teraz :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
318i to minumum do normalnej jazdy

To zależy co kto rozumie przez "normalną jazdę"

Jednemu do normalnej jazdy wystarczy 316i a innemu będzie za mało 530i

To są indywidualne potrzeby każdego i są one różne.

Opublikowano
przypuszczam, że jak kupi 316i to po tygodniu będzię się wściekał, że nie wziął mocniejszego motoru :) 318i spalanie podobne a jednak inaczej jedzie.
Opublikowano
jadac 316 bylo nawet nawet. Na wysokich obrotach po wcisnieciu gazu reagowala dobrze, na niskich slabo. Tak wiem to benzyna nie diesel. 1.8 pewnie jest elastyczniejszy niz 1.6? Jestem mlodym kierowca wiec z dosc ciezka noga ale tylko wtedy kiedy mam ochote na bardziej dynamiczna jazde. zazwyzaj jezdze spokojnie-ekonomicznie. Moze i lepiej poszukac 318 hmm
Opublikowano

Najlepiej to poszukac r6 albo chociaz IS'a.

1.6 i 1.8 to blizniacze konstrukcje, po 93 na lancuchu zamiast paska. Spalanie i tak beda mialy w okolicy dychy wiec lepiej kupic od razu r6 i cieszyc sie jego kultura pracy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie rozumiem fobii tego narodu związanego z paskiem rozrządu. Czy wymiana paska to taki majątek i problem? A rozciągnięty łańcuch w zajeżdżonym aucie to pikuś? Albo łańcuch, który sobie nagle się rozleci? I wymiana zdecydowanie kosztowniejsza niż paska.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
z tego co podales wychodzi, ze tylko wersje z klima miały :) kupilem 316i na poczatek bo budzet nie pozwolil na wiecej a zeby kupic zadbane 318is trzeba troche wiecej gotowki :)
  • 1 miesiąc temu...