Skocz do zawartości

[520i] Wymiana łożysk przód.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

muszę wymienić łożyska z przodu, jakiej firmy kupić oraz na jaki mniej więcej koszt powinienem się nastawić (chodzi mi o same części)? Zależy mi na tym, żeby były dobrej jakości, ale cenowo nie drenowały zbyt mocno portfela :)

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 4,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
maxgear mam juz 3 lata i jest ok

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano
maxgear to słaba firma i możesz trafić tak ze pojeździsz albo za pół roku trzeba bedzie wymienic,ja bym tego nie założył
Opublikowano
FAG - niestety jakosc kosztuje :)
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ode mnie też fag.

Możesz ew założyć koyo, są to japońskie łożyska, też są bardzo dobrze.

Jak kupisz ruville to w środku będziesz miał właśnie albo koyo albo faga.

Opublikowano
  • Autor
A jak to cenowo wygląda? Muszę kupić od razu piastę z łożyskiem?

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Autor
Mhm... sprawdzałem FAG'a i Meyle, wychodzi 300 złotych około. Jest coś tańszego podobnej jakości? Jeżdżę jakieś 10, góra 15 tysięcy kilometrów rocznie, także nie muszę mieć najlepszych dostępnych łożysk.

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No ja bym na łożyskach nie oszczędzał, dużo dziur u nas, kiepskie drogi, auto ciężkie, więc tanie łożyska długo nie wytrzymają.
Opublikowano
łożysko jak łożysko, ale trzeba pamiętać o tym pierścieniu magnetycznym z którego czujnik ABS pobiera impulsy. Tutaj masz pewność, że wszystko jest wykonane w dobrej jakości a w tańszych potrafi albo łożysko się wysypać w nie długim czasie albo rozwalić pierścień magnetyczny. Potem problemy bo nie wiadomo czy to czujnik czy to sterownik ABS, a pewnie pierwsze co na wymianę poszły by dwie pierwsze rzeczy.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a pewnie pierwsze co na wymianę poszły by dwie pierwsze rzeczy

Bo mało kto bierze pod uwagę, ze kawałek metalowej koronki może się popsuć :mrgreen:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

SKF.

I z przodu zmienia się całą piastę, a nie same łożyska.

PS.Tam jest pierścień magnetyczny tak jak napisał daniel i nie ma żadnej metalowej koronki i może być tak że kupimy już z uszkodzonymi pierścieniami chociażby w transporcie bo to bardzo wrażliwe jest.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pierścień magnetyczny jest, ale to coś na kształt koronki zatopionej w tym gumowym deklu łożyska. :cool2:

W sumie to tak na prawdę nie powinno ulegać żadnemu zużyciu, jedynie najtańszy szmelc może nie działać z racji kiepskiego wykonania, lub użycia innego materiału.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można kupić piasty z wymiennymi łożyskami.

Tylko akurat w tym przypadku to istotne jest jakie sa obecnie zamontowane?

co do koronek < jak je nazywacie > to było już na forum kiedyś o tym wspominane , że można trafić łożysko z inną ilością tych ząbków. Wtedy jest cyrk z abs i kontrolą trakcji. Nie pamiętam jakiej firmy łożyska były niedobre ale pamiętam , że coś z tych najtańszych.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W sumie to jest możliwość rozebrania przedniego łożyska, bo od tyłu jest taka dość spora zabezpieczona nakrętka, więc teoretycznie można ją odbezpieczyć i odkręcić, wtedy powinno się rozejść, ale taki zabieg nie ma sensu, bo nie można dostać takiego łożyska właśnie z tą koronką magnetyczną. :roll:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To nie jest tak do końca bo sa wersje piasty nierozbieralne i wersje rozbieralne.

Łozysko myślę jest takie samo jak z tyłu i można by je zapewne kupić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To ciekawe, tak się składa że mam dwa łożyska, przód i tył, jak będę miał chwilkę to spróbuję rozmontować przednie, pomierzyć je i porównać do tylnego :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Myślę , że wystarczy odczytać symbole.
Opublikowano
Jak najtańsze tylko nie działają to możesz polować na jakieś (strzelam firmy w miarę dobre) febi, meyle,
Opublikowano
  • Autor
Chcę to zrobić bez rzeźby, druciarstwa itp., wymienić tak jak BMW przykazało, jednakże robię po 10 tysięcy km rocznie, także nie muszę mieć PANCERNYCH łożysk najbardziej renomowanej marki - po prostu potrzebuję dobrych :D

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to kup sobie ruvilla, dostaniesz albo dobre koyo, albo trafisz na niespodziankę i będzie FAG :mrgreen: