Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ps. a tez wam wywala ten blad przy kazdym uruchomieniu?

Nie udało się ustanowić połączenia z jedną z wymaganych baz danych. Proszę skontaktować się z lokalnym oddziałem pomocy technicznej (DSS #00046632EN).

nie

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ale watpie ze przez procek program sie wywala.

Trzeba po woli myslec o nowym lapku i tak :/

Zanabylem "nowy" stary lapek 2x2,2 4Gb ramu i z pomaca Lady5 poszla ista 4.01 Dzieki wielkie!

A teraz pytamko: Co zrobic aby polskie bazy poszly? Mam te od kolegi DIn76 ale po ich dadaniu i zmianie jezyka program wywala blad i sie zamyka.

Opublikowano
Ale watpie ze przez procek program sie wywala.

Trzeba po woli myslec o nowym lapku i tak :/

Zanabylem "nowy" stary lapek 2x2,2 4Gb ramu i z pomaca Lady5 poszla ista 4.01 Dzieki wielkie!

A teraz pytamko: Co zrobic aby polskie bazy poszly? Mam te od kolegi DIn76 ale po ich dadaniu i zmianie jezyka program wywala blad i sie zamyka.

Czemu nie mówiłeś że chcesz Daty PL? :D Przesyłam na PW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nasza jest FULL PL? Bo ruskie mają chyba cała po swojemu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale w wersji 4.01 , 4.02 przeróbka bazy z 3.52 to niestety lipa, nie ma danych w ABL funkcjach same kwadraty nie ma opisu przynajmniej w mojej e91 N47

zrób zdjęcie i pokaż

Opublikowano

Jutro wreszcie przyjdzie do mnie icom i chciałbym się dowiedzieć czy muszę go jakoś specjalnie konfigurować?

ISTA-P niby ok włącza się ale nie sprawdzałem jej na emulatorze z interfejsem k+d bo niechce mieszać

Mam tylko error w ISTA-D

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161116/7d9d49ecd79e81a6b17b0a403edeb131.jpg

Czy za każdym razem w tej ISTA-D trzeba zamykać go X-em? W poprzedniej nie miałem żadnych problemów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To gratulacje, przyznaje racje koledze Mlodzik18 z icom to juz inna zabawa (ja mam teraz dwa A1 i A2 (ABC)

w ISTA D masz jakiś błąd, może nie działać , ja mam 3.55 i żadnych błędów nawet na 4.01 też żadnych błędów z polskimi bazami

dla icom ustawiasz (masz już itolRadar dla ediabas musi być (INPA NCS winkfpt, esys ja teraz wolę Easyconect)

ISTA w konfiguracji ustawiasz (icom Free ittoradar)

HO- ICOM/ENET sieć lokalna odznaczasz , na tym ustawieniu najlepiej działa (w status musi być Free nie może być firmware)

ISTA P (też icom Free w itoolradar) nie możesz ani razu uruchomić emulatora inaczej zablokujesz icom i bedzie na czerwono zawsze

EDIABAS edytujesz ediabas.ini Interface =Remote i dwie wartości IP icom w [TCP]

RemoteHost = 169.254.92.38

Port = 6801

wygląda to tak dla 7.3.0

;#################
;# EDIABAS 7.3.0 #
;#################

;=============================================================================
[Configuration]
Interface        =REMOTE

#Interface        = REMOTE:OBD_ab625

Simulation       = 0

EcuPath          = C:\EDIABAS\ECU
SimulationPath   = C:\EDIABAS\SIM
TracePath        = C:\EDIABAS\TRACE
TraceSize        = 1024

ApiTrace         = 0
IfhTrace         = 0
; IfhnTrace        = 0

; SystemTraceSys   = 0
; SystemTraceBip   = 0
; SystemTraceIfh   = 0
; SystemTraceNet   = 0

; BipDebugLevel    = 0
; BipErrorLevel    = 0

UbattHandling    = 0
IgnitionHandling = 0
ClampHandling    = 0

RetryComm        = 0
SystemResults    = 1
TaskPriority     = 10

; CodeMapping      = C:\EDIABAS\BIN\ansi2oem.tab
; LoadWin32        = 0

NetworkProtocol  = TCP

; --- neu ab EDIABAS 7.2.0 ---------------------------------------------------
ShowIcon         = 1
LogLevel         = 0
TraceBuffering   = 0
TraceHistory     = 0
TraceSync        = 1
; TraceWriter      = <FilePathName>

[TCP]
RemoteHost             = 169.254.92.38
Port                   = 6801
TimeoutConnect         = 2000
TimeoutReceive         = 2000
TimeoutFunction        = 10000
; TimeResponsePending    = 5000
; DisconnectOnApiEnd     = 1
; InitCmd0               = FE,04,00,03,01
; InitCmd1               = FD,05,00,03,01

[XEthernet]
RemoteHost       = Autodetect
HeaderFormat     = 0
TesterAddress    = F4,F5
ControlPort      = 6811
DiagnosticPort   = 6801
TimeoutConnect   = 20000

[IfhProxy]
Port             = 6700

Opublikowano

Przyszedł w 4 dni robocze

Dzis niemam jak sie za to zabrac bo niema mnie w domu ale od rana ruszam i oby działał ok

Dzięki za wszystkie info i proszę o wszystko co muśzę jeszcze wiedziec zanim to uruchmię

Nie miałem nigdy z tym do czynienia więc wszystkie rady mile widziane :cool2:

Edytowałem już ediabas.ini na szybko :)

Ps skąd itoolradar czy easyconnect?

Din76 byłbym wdzięczny za pomoc na TeamViewer przy pierwszym starcie icoma jak za dawnych czasów :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To proste jak masz A2 to używasz tylko ten gruby OBD2 przewód podłącz do icom tylko uważaj na prowadnice masz tam kropkę abyś nie uszkodził tej prowadnicy , nie używaj tego kabla przedłużacza jest tylko do ICOM C 20pin ma odwrotne piny w męskiej wtyczce działa tylko na lini K mimo że masz wszystkie 16pin uważam że icom C to porażka jak pracuje silnik to się rozłącza, więc odciąłem żeńską wtyczkę od icom C razem z przewodem i tak samo męską od przedłużacza (tą z odwrotnymi pinami ) i przylutowałem to wtyczki icom C (tam nic nie ma tylko dioda na pinie 14 , diodę należy pozostawić na pinie 14) zdziwiło mnie że pin 15 lini L jest podłączony do pinu 8 w ICOM

ICOM B też sprawdź (nie podpinaj i nie rozłączaj na włączonym zapłonie i wyłącz oprogramowanie wcześniej )

OK możesz na mnie liczyć jak zawsze :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale w wersji 4.01 , 4.02 przeróbka bazy z 3.52 to niestety lipa, nie ma danych w ABL funkcjach same kwadraty nie ma opisu przynajmniej w mojej e91 N47

Ja testuje na stole z modułami od e39 i działa. Oczywiście nie wszystko jest w PL.

Na e46 , e60 ,e83 też nie było problemu ale też są przypadki i w e90 też cześć jest ale bywa żę są tylko same kwadraty (np przy procedurze wypalaniu DPF) musiałem zmienić na angielski w funkcjach serwisowych potem w livedata mogłem zmienić na polski

ale na 4.01 więcej niż w starszej 3.55

Opublikowano

Witam,

ja posiadam również jakiś problem z instalacją tej ISTY, jakże by inaczej bez problemów się nie obędzie :shock:

Mianowicie po instalacji i uruchomieniu ISTY, pojawił mi się komunikat :

"Nie udało się ustanowić połączenia z jedną z wymaganych baz danych. Proszę skontaktować się z lokalnym oddziałem pomocy technicznej (DSS #00046632EN).

Pojawiał się on za każdym kolejnym uruchomieniem ISTY, teraz gdy zmieniłem język z domyślnie włączonego Polskiego, który był "na szaro", następnie zmieniłem na Niemiecki, teraz gdy uruchamiam, komunikatu o błędzie już nie ma żadnego, natomiast powtórny powróc do języka Polskiego nie jest możliwy, gdyż nei da się go zaznaczyć. Poniżej jest zdjęcie, które to przedstawia.

http://i66.tinypic.com/2lv0guo.png

Nie wiem czy to do czegoś się przyda ale mój folder SQLiteDBs wygląda w następujący sposób :

http://i67.tinypic.com/2vadr84.png

System windows 7 - jest ktoś w stanie pomóc mi przywrócić Polski język i zlikwidować wtedy błąd o połączeniu z bazą danych ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

rcleaner i usuwamy rejestr

restart komputera

dodajemy Fix tylko odpowiedni dla 4.01.22 i odpowiednia wersja windows (32bit/64bit)

dopiero uruchamiamy , wpisujemy swoja licencje (okienko licency )

i działa , jak to nie pomoże to uszkodzona baza trzeba jeszcze raz wypakować 7-zip

Polskiego nie masz więc jak uruchomisz masz tylko 3 ENGB angielska DEDE-niemiecka RU-rosyjska

polska PLPL

Opublikowano
Witam,

ja posiadam również jakiś problem z instalacją tej ISTY, jakże by inaczej bez problemów się nie obędzie :shock:

Mianowicie po instalacji i uruchomieniu ISTY, pojawił mi się komunikat :

"Nie udało się ustanowić połączenia z jedną z wymaganych baz danych. Proszę skontaktować się z lokalnym oddziałem pomocy technicznej (DSS #00046632EN).

Pojawiał się on za każdym kolejnym uruchomieniem ISTY, teraz gdy zmieniłem język z domyślnie włączonego Polskiego, który był "na szaro", następnie zmieniłem na Niemiecki, teraz gdy uruchamiam, komunikatu o błędzie już nie ma żadnego, natomiast powtórny powróc do języka Polskiego nie jest możliwy, gdyż nei da się go zaznaczyć. Poniżej jest zdjęcie, które to przedstawia.

http://i66.tinypic.com/2lv0guo.png

Nie wiem czy to do czegoś się przyda ale mój folder SQLiteDBs wygląda w następujący sposób :

http://i67.tinypic.com/2vadr84.png

System windows 7 - jest ktoś w stanie pomóc mi przywrócić Polski język i zlikwidować wtedy błąd o połączeniu z bazą danych ?

Zamień OTHER na PLPL

Po takim zabiegu powinien pojawić się Język Polski.

U mnie błąd bazy też występuje.

Opublikowano
:lol: Teraz to dowaliłeś :lol: kolego bzdury opowiadasz.Przed rozpakowaniem programu i dat trzeba odblokować pliki RAR i błędów nie będzie.Bazy PL są już nawet do wersji 4.02.22 .Pozdrawiam!
Opublikowano

viewtopic.php?f=48&t=283271

Mam jeszcze pytania do Rheingolda:

1. Czy występuje interfejs K+DCAN ale na port RS-232?

2. Czy E-NET obsługuje can oraz k-line ?

Albo przynajmniej czy pracuje na pinach 6 i 14 ?

Chodzi o obsługę can z pominięciem portu usb. Potrzebna sama diagnostyka bez kodowania (isty P)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=283271

Mam jeszcze pytania do Rheingolda:

1. Czy występuje interfejs K+DCAN ale na port RS-232?

2. Czy E-NET obsługuje can oraz k-line ?

3. Albo przynajmniej czy pracuje na pinach 6 i 14 ?

4. Chodzi o obsługę can z pominięciem portu usb. Potrzebna sama diagnostyka bez kodowania (isty P)

Ad1 Tak występuje ja nawet mam i działa z DCAN napisz do tego sprzedawcy http://www.interfejsads.ugu.pl/K+DCAN.html

Ad2, AD3 ENET nie obsługuje CAN ani K-line ENET to tylko kabel lan nic nie zawiera tylko rezystor między pinem 8 i 16 dla uruchomienia portu ethernet

w ZGW , to ZGW zawiera interfejs w sobie fabrycznie zamontowany jest nie aktywny dopóki nie połączy się pinu 16 (+12V) z pinem 8 przez wspomniany rezystor , niestety tylko dla serii F i G można go używać do diagnostyki , kodowania i programowanie (F-seria kodowanie i programowanie tylko przez port Ethernet , diagnostyka możliwa zwykłym interfejsem DCAN (na pinach 6 i 14) ale nie programowanie kodowanie ,

E-seria od 2009 roku też ma port ethernet w OBD niestety nie jest on podłączony pod moduł główny tylko pod GW (moduł Gatewy) (CIC) dlatego jest tylko do magistrali most , nie działa na resztę magisral CAN , nawet nie można robić diagnostyki przez enet w serii E tylko programowanie

AD4 A dlaczego chcesz pominąć port USB (przecież każdy laptop zawiera port USB) a to i tak emulacja portu szeregowego RS232 ani szybszy lub wolniejszy

niż ori port COM re232 do diagnostyki DCAN nie ma znaczenia , tylko wygodniejszy jak się wkręci w port RS232 wtyczke to można laptop przenosić i nie ma problemu że się wysunie z USB