Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze trafiłem z doborem forum. Pytanie jednak mam nastepujące. Wiem, że w Polsce samochodów z kierownicą po prawej stronie rejestrować nie można. W innych krajach UE można. Czy jeżeli jestem Polakiem, mieszkam (mam rumuński pesel i adres, jestem zarejestrowanym imigrantem - studia) w Rumunii to mogę sobię kupić samochód z kierownica po prawej stronie i go tutaj zarejestrować na siebie? Czy mogę go potem ubezpieczyć np w mDirect gdzie jest bardzo tanio? Czy jeśli skończe studia to mogę go zabrać ze sobą czy dalej nie mam opcji na zarejestrowanie go w Polsce i będę musiał coś z nim zrobić?

Jeśli sie pomyliłem z forum to przepraszam. Dyskusje nt. sensu i bezpieczeństwa aut z Anglii mnie nie interesują.

Opublikowano

Twoje pochodzenie nie ma tutaj znaczenia o ile sie nie myle. Możesz być nawet z księżyca :) ale samochód rejestrujesz w Polsce wiec nie da rady.

Możesz za to w druga strunę( zarejestrować go ,o ile to możliwe w kraju z którego pochodzisz i jeździć nim w polsce)

Opublikowano
Nie zrozumieliśmy się. Jestem Polakiem. Mieszkam w Polsce. Mam polski adres pesel NIP itd. Studiuje w Rumunii. W związku z tym musiałem się tu zarejestrować. Mam ich adres i ich pesel. Czy mogę kupić auto i zarejestrowac na siebie na adres rumuński? (tutaj można jeździć anglikami)
Opublikowano
nie zarejestrujesz w polsce auta z kierą po prawej. Jeśli mieszkasz np w angli i masz tam zarejestrowane auto to mozesz nim jeździć po polskich drogach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zrozumieliśmy się. Jestem Polakiem. Mieszkam w Polsce. Mam polski adres pesel NIP itd. Studiuje w Rumunii. W związku z tym musiałem się tu zarejestrować. Mam ich adres i ich pesel. Czy mogę kupić auto i zarejestrowac na siebie na adres rumuński? (tutaj można jeździć anglikami)

To pisz na forum rumuńskim z takim pytanie albo dowiedz się w ich urzędzie do spraw rejestracji samochodów. Dziwne pytania zadajesz, co my Rumunii? :)

Opublikowano
Jakbym umiał po rumuńsku to bym tak zrobił. Rumunia to UE więc myślałem że ktoś mnie upewni, że jest tak jak we wszystkich innych krajach UW i opisze jakie są możliwości.
Opublikowano
Nie, nie jest jak w innych krajach UE. Odnośnie rejestracji pojazdów to występują rozbieżności w różnych krajach. W Niemczech anglika zarejestrujesz, w Polsce (póki co) nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakbym umiał po rumuńsku to bym tak zrobił. Rumunia to UE więc myślałem że ktoś mnie upewni, że jest tak jak we wszystkich innych krajach UW i opisze jakie są możliwości.

Myślę, że Rumuni nie wyszli wczoraj z lasu i spokojnie znajdziesz urzędnika, który po angielsku rozmawia. ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pewnie po angielsku dla wszystkich, chyba ze na Erzamusa pojechał to co innego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Orgazmusa. Szlakiem rumuńskim.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
a tak serio to skoro nie masz mozliwosci rejestracji w Polsce aut z kierownicą po prawej stronie to co za roznica czy to auto bylo zarejestrowane w Anglii, Rumunii czy moze z Australii? Nie można i koniec. Dziwne te pytania.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Póki co nie ma, ale już niedługo ma się niby pojawić. "Mądrzy" ( :mad2: ) tego kraju dysputują o tym :roll:
  • 1 miesiąc temu...