Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z klapą. A mianowicie nie chce się otworzyć. Wydaje mi się że centralny nie otwiera zamka klapy (zamki w drzwiach ok).

Ma ktoś pomysł jak się tego dobrać.

Pozdrawiam

Opublikowano

stawiam na silniczek w klapie - a puki co żeby sprawdzić to możesz klape otworzyć z klucza - mocno w lewą stronę kluczyk.

silniczek jest przy zamku - musisz ściągnąć plastik aby się tam dostać.

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

Mowiac szczerze mozesz miec solidny problem z tym zamkiem. Podobno w sytuacji kiedy nawala zamek w klapie mozna otworzyc bagaznik poprzez silne przekrecenie klucza, ale to w mojej e39 nie dziala. Jesli nie masz dzielonych i obalanych tylnych foteli to slabo to widze.

Poszukaj w starych postach, bylo troche o tym jak sie dobrac do bagaznika.

Powodzenia

GO NAVY...
Opublikowano
Było na formu o awaryjnym otwieraniu klapy w BMW E-39, musisz poszukać. Jest to małe piwo, bo od zamka do bębenka jest cięgno i można się do tego dobrać przez mały otwór (gdyby się nie udało z kluczyka). Duże piwo to jest w E-32 gdzie cały zamek jest zblokowany i w tym roku otwierałem auto awaryjnie i wymieniłem cały zamek z bębenkiem, a złamał się mały języczek zwalniający zamek. Trzeba było wiercić w miejscach śrub mocujący bębenek bo przez sam bębenek strasznie tępiły się wiertła.
Opublikowano
Podobno w sytuacji kiedy nawala zamek w klapie mozna otworzyc bagaznik poprzez silne przekrecenie klucza, ale to w mojej e39 nie dziala. Jesli nie masz dzielonych i obalanych tylnych foteli to slabo to widze.

dokładnie , podobno bo u mnie tez ten magiczny sposób nie działa. Padl akumulator i klapa ani drgnela z kluczyka jak i z kabiny. Dopiero podanie pradu pomoglo.

U Ciebie moze gdzies nie podaje pradu moze kluczyk jesli z niego otwierasz drzwi a klapy nie to moze ten przycisk :?: nie wiem ale tak kombinuje :mrgreen:

• 3 lata później...
Opublikowano

Podłączę się do tematu żeby nie zaśmiecać forum (mam ten sam problem co autor tego watka mianowicie zablokowała mi się klapa w e39 sedan) wyglądało to mniej więcej tak ze od jakiegoś czasu mechanizm hałasował ( zaznaczam ze klapa otwierała się tylko z pilota ) a wczoraj nagle przestał działać i klapa się zamknęła na amen :-( naciskając przycisk na pilocie słychać kilkusekundowy zgrzyt (jakby przeskakującej oski ) pomocy jak mam si dostać do tego mechanizmu , dodam ze wkładając kluczyk do zamka w klapie i przekręcając go w dowolna stronę klapa się nie otwiera . Siedzenia mam nie dzielone i od strony kabiny nie mam dostępu do bagażnika, czy jest jakiś sposób na awaryjne otwieranie klapy w e39 sedan ??

czy pozostaje mi tylko wyciąć dziurę w klapie i dostanie się do cięgna ?? pomocy !

Opublikowano

Witajcie,

może warto pierw zapytać kolegów czy nie otwierali zbyt mocno klapy i nie spowodowali wciśnięcia gumy w otwór od mechanizmu.

Switcha zablokowało i klapa nie reaguje na otwarcie manualne, ale z kluczyka otworzy.

Może błache spostrzeżenie, ale realne.

W środku wygląda lepiej niż na zewnątrz, jeździ lepiej niż wygląda w środku. BMW

http://www.motostat.pl/user_images/7193/icon1.png

Opublikowano
Witajcie,

może warto pierw zapytać kolegów czy nie otwierali zbyt mocno klapy i nie spowodowali wciśnięcia gumy w otwór od mechanizmu.

Switcha zablokowało i klapa nie reaguje na otwarcie manualne, ale z kluczyka otworzy.

Może błache spostrzeżenie, ale realne.

Ale wtedy pilot i przycisk w kabinie chyba działa, co?

Opublikowano
U mnie w końcu zadziałało mocne przekręcenie kluczyka w zamku w lewo , cięgno jest ok , padł mechanizm i prawdopodobnie styk lub ta cala gumka się zawinęła , porozbieram wszystko to będzie wiadomo .
Opublikowano
mialem to samo w poprzedniej e39,niestety niemoglem otworzyc z klucz ,a bylem w polsce tak ze z dusza na ramieniu wracalem do domu modlac sie zeby cwelnicy niekazali otworzyc bagaznika ,na szczescie siedzenia mialem dzielone ,to byl silniczek koszt ok 200pln w aso w dani,a mozna tez samemu go probowac rozruszac ,ale pewnie nie nadlugo
Opublikowano

klapa nie reaguje na otwarcie manualne, ale z kluczyka otworzy.

Ale wtedy pilot i przycisk w kabinie chyba działa, co?

Czy ja pisałem że nie działa, CO? :mad2:

Nie pisałeś, ale dzięki temu można ustalić, czy siłownik elektryczny, czy zamek.