Skocz do zawartości

323i Kierownica multifunkcyjna a radio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam do was pytanie. Nie potrafię znaleźć zadnego tematu co wyjaśnia mój problem, albo może nei potrafię szukać, więc gdyby się powtórzył to prosiłbym o przekierowanie mnie do niego.

Mianowicie kupiłem moją e46 niedawno z niedziałającą kierownicą multifunkcyjna, sprzedawca powiedział, że wina leży po stronie nieoryginalnego radia. Mam jakieś z pionniera.

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy ma to coś wspólnego, z klawiszami na kierownicy ? Nie działa ich podświetlenie, nie reaguje żaden ( głośność radio, sterowanie tempomatem )

Podłączałem dziś pod kompa i nie mógł sie połączyć z kierownica multi-f, wyskakiwał błąd z połączeniu.

Moim zdaniem opcje są 2 :

1) ktoś wymienił kierownicę, być może ze starej na obecną, ale nie chciało mu się bawić w jej podłączenie z przewodami

2) czy potrzeba oryginalnego radia, aby działała kierownica bo "podobno" jest ona sterowana przez radio. Dodam, że wyciągnałem radio i są w luku 2 kostki CZARNA większa ( z niej przejsciowka na piny do mojego radia ) i druga POMARAŃCZOWA mniejsza odchodzą z niej 4 kabelki. Mniejsza kostka ( pomarańczowa ) nie jest do niczego podpięta.

Czy w radio oryginalnym z bmw jest wejście na takie 2 kostki ?

Jak myślicie, czy brak podpiętego oryginalnego radio może powodować, że nie działają klawisze ?

Ogólnie dążę do tego, aby doprowadzić te klawisze bo użytku.

Liczę na waszą pomoc.

Opublikowano
Sterowanie radiem nie ma nic wspólnego z tempomatem. Pioneerem niekoniecznie musi dać się sterować, wydaje mi się że może być do tego potrzebny specjalny moduł do podłączenia pomiędzy kostką radia bmw, a radiem. Natomiast tempomat to inna para kaloszy - jeśli jest prawidłowo podłączony (poza wymianą kierownicy konieczne jest poprowadzenie kilku kabelków) to powinien działać, niezależnie od tego, jakie radio jest w aucie. Jeśli nawet nie świecą się przyciski to moim daniem albo brakuje Ci kabelków (nie pamiętam czy jeden nie powinien iść czasem właśnie z włącznika świateł) albo masz uszkodzoną taśmę przy kierownicy, która zapewnia styk pomiędzy zabawkami na kierownicy, a "resztą" auta.
Opublikowano
  • Autor
Znalazłem sobie odpowiednie artykuły, z których juz dowiedziałem się jak ściągnąć kierownicę i jak podłączyć multi-f tak aby funkcjonowała, zrobię to na tym weekendzie i zobaczymy czy w ogóle te kabelki są podłączone do mudułu świateł i komputera, czy być może komuś się nie chciało tego robić i zostawił niepodłączone. Mam przejściówkę taką, że radio jest podłączone, najpierw sprawdzę czy z nowej kierownicy są podłączone odpowiednie kabelki, a później można szukać dalej.
Opublikowano
Pewnie masz przejściówkę z kostki BMW na ISO albo gniazdo Pioneera. Też miałem kiedyś Pioneera w e46 i sterowanie nie działało, drążyłem wtedy temat ale nie pamiętam dokładnie szczegółów. Coś mi świta, że trzeba było dokupić jakąś dziwną przejściówkę z kostki BMW na jacka do Pioneera. Ostatecznie kupiłem fabryczne Alpine Business CD, a Pioneer wylądował w zecie. Tak czy inaczej zacznij tak jak piszesz od doprowadzenie multifuncji do ładu. Jak wszystko będzie ok to INPĄ z tego co pamiętam można nawet odczytywać stan poszczególnych przycisków.
Opublikowano
  • Autor

Dziś odkręciłem wszystkie plastiki, i kierownice, aby przekonać się czy kierownica multifunkcyjna została dobrze podłączona i co sie okazało, była ona w moim modelu zamontowana oryginalnie, także nie ma mowy o złym podłączeniu.

Kto może mi powiedzieć jakie są teoretyczne przyczyny, że przyciski nie dzialają ?

Nie ma oryginalnego radia, ale klawisze tempomatu tak czy tak nie działają, a to raczej nie ma nic wspólnego.

Są może jakieś bezpieczniki od kierownicy ? Jakiś nieznany mi układ który steruje pracą klawiszy na kierownicy ?

Opublikowano

Na jakiej podstawie twierdzisz ze była fabrycznie? Dekodowałeś VIN?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor
Nie, ale można to chyba nieomylnie stwierdzić gdy zobaczysz wiązki przewodów, wątpie, że ktoś zmieniający kierownice, bawiłby się w kupowanie 3 kolorowych kabli takich jak być powinny, izolacja na wiązce jest nietknięta. Ale to pomińmy akurat, kierownica jest podłączona tak jak powinna być podłączona. "przedzwoniłem" wiązke wychodzącą od kierownicy i jest w porządku, jaka może być inna przyczyna, że klawisze na kierownicy nie działają ?
Opublikowano
  • Autor

Mogę liczyć na czyjąś podpowiedź ?

:(

Opublikowano
daj VIN, zobaczymy, czy miałeś kierę MF czy nie. Bezpiecznik numer 9 rozumiem sprawdziłeś?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
  • Autor
Kierownica była zamontowana oryginalnie, taśma kierownicy sprawna, bezpiecznik też. Co może być przyczyną, że nie świecą ani nie dzialają przyciski na kierownicy ? Czy oryginalne radio jest potrzebne nawet do tego, żeby przyciski świecił i działał tempomat czy bez oryginalnego radia powinny świecic i działać tempomat ?
Opublikowano

Tak, do działania tempomatu potrzebne jest oryginalne radio zgodne z VIN oraz musisz wyczyścić deskę rozdzielczą wraz z kierownicą oryginalnymi kosmetykami BMW (pamiętaj żeby do kierownicy użyć środka do skóry).

:duh:

ehh, masz przecież napisane wyżej.

Przedzwoń miernikiem 3 kable potrzebne do działania tempomatu. INPA nadal Ci się nie łączy z multifunkcją?

Opublikowano
  • Autor
Przedzwoniłem wszystkie 10 które odpowiadaja za wszystko w kierownicy wszystkie są okej w inpie wyskakuje Error, że kierownica nie odpowiada
Opublikowano

Pozwole sobie odgrzac kotleta. Jaki masz tam silnik? Sprawdz czy masz wszystkie przewody w zielonej kostce, pod kierownica na dole, zobaczysz ja jak zdejmiesz obudowe plastikowa.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
daj VIN, zobaczymy, czy miałeś kierę MF czy nie.

vin to najbardziej intymna tajemnica na forum :wink:

to samo co u handlarzy.

vide rok modelowy i braki/różnice w vin forumowych aut.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

bez vinu nie za bajdzo.

bo to może być syzyfowa praca.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

bez vinu nie za bajdzo.

Podpowiedz juz dalem. Jesli multifunkcja byla fabrycznie, w zielonej kostce beds przewody 8, 9 I 10 odpowiedzialne za przyciski, podswietlenie i tempomat.

Opublikowano
  • Autor
Pozwole sobie odgrzac kotleta. Jaki masz tam silnik? Sprawdz czy masz wszystkie przewody w zielonej kostce, pod kierownica na dole, zobaczysz ja jak zdejmiesz obudowe plastikowa.

Oski masz post wyżej przecież napisane, że przedzwoniłem wszystkie kable z danej wiązki o którą pytasz, a Ty mi się pytasz czy są tam wszystkie kable ...

Opublikowano
  • Autor

bez vinu nie za bajdzo.

Podpowiedz juz dalem. Jesli multifunkcja byla fabrycznie, w zielonej kostce beds przewody 8, 9 I 10 odpowiedzialne za przyciski, podswietlenie i tempomat.

Kierownica była zamontowana fabrycznie, wszystkie kable są ta z numerami 8,9,10 też i sprawdziłem to rónież po VInie i była zamontowana jednak zaden przycisk nie dziala i nie jest podswietlony, czego to moze byc przyczyna ? bezpieczniki wszystkie sprawdziłem.

Opublikowano

Przeanalizuj sobie podłączenie kierownicy, może do czegoś dojdziesz...

http://www.kneb.net/bmw/E46/Multifunction%20steering%20wheel%20and%20cruise%20retrofit.pdf

Jeszcze jedno, zdemontuj nieoryginalne radio włącznie z przejściówką nieoryginalne radio-oryginalna kostka bmw i wtedy sprawdź w inpie czy przyciski są aktywne. Sprawdź czy nie jest zwarty lub wpięty gdzieś w nieoryginalne radio przewód i-bus ( biały z szarym paskiem i żółtymi kropkami/opaskami ).

Nieprawidłowo wpięte inne radio lub przejściówka może mieć wpływ na działanie kierownicy wielofunkcyjnej ( zakłócenie transmisji i-bus ).

Opublikowano
  • Autor
Wie ktoś może który kabel odpowiada za podświetlenie przycisków i jakie jest podawane napięcie do podświetlania ?
Opublikowano

Masz wszystko w pdfie. Pin 10.

Opublikowano

Zobacz sobie jeszcze na schematy:

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/e46/index.htm

rozwijasz gałęzie tak: Complete vehicle / Chassis / Steering / Multifunction steering wheel / supply, K-bus

i wybierasz swoją wersję i analizujesz i mierzysz w aucie.

Wcześniej zobacz sobie na: http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/e46/symbols.htm

Aplikacja otwiera się w IE i Firefox, konieczna jest zainstalowana SUN JAVA.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie... w zakupionym jakiś czas temu bmw e46 lift była kierownica multifunkcyjna... Sprawdzałem też po VINie i wyszło że była zamontowana od nowości... nie jest dokładana... poprzedni właściciel założyl nie oryginalne radio co mnie drażniło bo nie działało sterowanie radiem z kiery.... postanowiłem wsadzić radio oryginalne. po zdemontowaniu radia i chęci podpięcia seryjnego radia nigdzie nie ma wtyczki do podłączenia sterowaniem z kiery... z tego co się orientuje powinna być dodatkowa mała kostka... czy się mylę ?? dodam że tempomat działa.... ale nie działa też podświetlenie przycisków w kierownicy....

Czy może ktoś coś podpowiedzieć ?

pozdrawiam

Opublikowano
Mylisz się....dodatkowa wtyczka służy do sterowania zmieniarką płyt. Sterowanie radiem z kierownicy jest we wtyku razem z zasilaniem i głośnikami, kolor przewodu był opisany we wcześniejszych odpowiedziach.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli mówiąc wprost sterowanie radiem idzie z pinu I-Busa (7 pin w starym typie lub 9 w nowym)?

Jeśli tak, to do czego są potrzebne adaptery? Pytam, bo z elektroniką nie miałem nigdy zbyt wiele do czynienia.