Skocz do zawartości

E-46 320d czerwona kontrolka akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas powrotu do domu, podczas jazdy zapalila sie kontrolka czerwona akumulatora i tak jechalem 2km, nic sie nie dzialo itp.

co to moze byc?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdz czy ci ładuje. Miernik i patrzysz czy masz ponad 14V na odpalonym silniku na klemach akumulatora. Jak nie to coś z alternatorem.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

w pracy mam miernik, mam nadzieje ze rano odpali.

czy moze to byc wina samego akumulatora codziennie robie krutkie odcinki (do pracy 1,5km na LUNCH 1,5km i po pracy 1,5km).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wydaje mi się ze nie. Mi jak się taka konrolka zapaliła to były to szczotki. Jak akumulator jest słaby to kijowo pali i deska swieci jak choinka podobno, chociaż jeszcze tego nie widziałem. Ja bym obstawiał że ci nie ładuje, ale to mierniczkiem sobie sprawdz.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

w ukrytym menu funkcja 9 napiecie akumulatora-pokazuje 120... kluczyk pozycja nr.2 tak ze dmuchawa chodzi.

Po odpaleniu auta spada 116-117 sie wacha, niewiem co to za wartosci...?

Opublikowano
  • Autor

na IRL forum znalazlem takie oznaczenie :

Instructions to access the hidden OBC functions:

9 Battery

9.0 140 Battery Voltage - 140 = UB 14.0v

czyli jak umnie pokazuje na nieodpalonym. 120 = UB 12.0V

a na odpalonym 117 -UB 11.07V

zamalo czy miesci sie w granicach ???

Opublikowano
  • Autor
dodam ze jak kupilem bmw ponad 2 lata temu tak samo pokazywalo w menu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

116-117 to inaczej 11.6 i 11.7V, czyli napięcie.

Nie masz ładowania.

Powinno być między 13.9 a 14.4, a jako że testy na zegarach zaniżają, przy prawidłowym ładowaniu masz mieć ok 13.8 w górę.

Alternator na stół i dać komuś kumatemu do sprawdzenia.

Prawdopodobnie koniec szczotek albo pierścieni ślizgowych.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
O to nawet nie wiedzialem ze w tym menu jest taka opcja;-) A pewny jestes ze ci tak nisko pokazywalo? Bo dwa lata bez ładowania to akumulator nie da rady. Wartosci graniczne juz ci shadow napisal. Jak masz ponizej 12 to alternator padl i pojezdzisz tylko tyle ile zostalo pradu w akumulatorze.

Opublikowano

Nikolcia witaj !

Radzę nie ruszać się autem z domu aż do rozwiązania problemu , a jak już to miej kable do odpalania.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Nikolcia witaj !

Radzę nie ruszać się autem z domu aż do rozwiązania problemu , a jak już to miej kable do odpalania.

o to to.

U mnie było to samo, myślałem, że dam radę jeszcze rundkę zrobić na tej kontrolce a tu zonk :) dyskoteka na desce (z powodu braku prądu - aku już był powoli pusty) - po kolei wszystkie kontrolki się pozapalały..

W końcu padły światła a że było już po 21 to ciemno jak w d... było a ja byłem na strasznym wypizdówku :) Ale cudem dojechałem do domu nie rozbijając się ani nikt we mnie nie wjechał..

Nie pierdzieliłem się tylko wymieniłem od razu cały alternator (z 90A zmienione teraz na 120A)

Opublikowano
  • Autor

ladowalem akumulator ze 3 godz. do pelna, sam sie zdziwilem jak ladnie pali potakim zabiegu autko.

po naladowaniu akumulatora w ukrytym menu napiecie mialo stale 129 czyli 12,9V.czerwona kontrolka dalej sie palila akumulatora.

zona obiechala cale miasto i jeszcze ja sie przymiezam jutro do pracy jechac.

Opublikowano
  • Autor
czy alternator pasuje domnie z innych E- 46 np. benzyniakow, czy tylko 320d przed lift. ???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

przedlift tylko:

Alternator 150A 1 od 09/1999 12317788247

polift ma symbol:

Alternator 150A 1 od 09/2002 12317797661

a z benzyny w ogóle nie pasuje.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

A może tylko szczotki ?

zobacz jak inni walczyli z ta przypadłością :

viewtopic.php?f=15&t=209760

Ciekawa lektura i zabieg do ogarnięcia.

..........................................................................................

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pewnie, że szczotki, to jakaś bolączka wszystkich beemek. Dostałem chyba ze 100 maili od ludzi, którzy mieli taki problem, a mój temat przytoczony-przypomniany powyżej im pomógł. Radzę nie jeździć bez ładowania, bo nie wiesz kiedy staniesz, a jak to zazwyczaj bywa, będzie to na jakimś wygwizdowiu.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor

Juz rano nie odpalilem, a niestety jest piatek wiec alternator poczeka na naprawe do poniedzialku.

a mialem uzywke prawie jak nowa tylko ze 90A wiec zamalo.

rano slabo bo slabo ale troche silnik pokrecil i padl akumulator-po 5 godz podlaczylem( "power batery"700A) zeby dojechac do mechanika,

zdziwilem sie bo dlugo niechcial odpalic a jak zalapal to poszla czarna chmura- to od nadmiaru ropy jak bemka nie odpalala ?

Opublikowano
  • Autor

Akumulator po takim rozladowaniu bedzie do smieci.

O jakich parametrach poecacie akumulator do 320d 136km 80AH ? a reszta oznaczenia?

Opublikowano
Koniecznie 12V ;-)

Opublikowano
Akumulator po takim rozladowaniu bedzie do smieci.

O jakich parametrach poecacie akumulator do 320d 136km 80AH ? a reszta oznaczenia?

Z wyszukiwarki Bosch wyszło mi coś takiego:

Akumulator Bosch S4 0.092.S40.100 S40 10 315x175x175 80Ah, 740A, L-

Akumulator Bosch S5 0.092.S50.100 S50 10 315x175x175 85Ah, 800A, L-

http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php

Opublikowano
  • Autor

alternator wyslany do regeneracji-znawca mowi ze caly sie przepalil(spalil) ze duzo oleju bylo na nim.

pytanie skad olej na alternatorze?

regenerowac czy nowy???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Olej w M47 i M57 zazwyczaj kapie z pompy wspomagania, albo z węży.

Przerabiałem to w obu przypadkach.

W M57 najpierw lała pompa, potem wąż, a w M47 tylko z węża lało.

Opublikowano
  • Autor
mechanik cos mowil ze rura intercooler jest w oleju.