Skocz do zawartości

E39 - Radio nagle przestalo dzialac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Dzieki, dobrze ze chociaz Tobie sie udalo dell666. Sprawdzilem u mnie I nie mam zadnego gniazda z dwoma konektorami bez bezpiecznika. Obmacalem jeszcze te listwe z tylu zeby byc pewnym czy do zadnego z pustych gniazd nie dochodza jakies kable no I wychodzi na to ze bezpiecznikow nie brakuje. Czyli wracam do punktu wyjscia. Czy ktos z kolegow wie gdzie te kable z kostki od radia ida dalej I czy sa tak po drodze jakies kostki ktore moglybym jeszcze sprawdzic?
O Tempora! O Mores!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Widze ze w temacie nic sie nie ruszylo. A ja dalej jezdze sluchajac tylko dzwieku R6 co prawda milego dla ucha ale nie cierpie kiedy cos nie dziala i nie wiem dlaczego. Panowie, zanim zaczne dalej pruc kable i rozbebeszac ksiezniczke mam jeszcze jedno pytanie a wlasciwie prosbe. Czy ktos moglby mi powiedziec patrzac na zdjecie ponizej, na ktory schemat na kablomani ja mam wlasciwie patrzec? Bo juz sam nie wiem jaka ja mam wtyczke i na ktorych pinach powinien byc "+". Kumpel mi zamieszal w glowie bo gdzies tam spawdzal i jemu wychodzi ze Pin 15 i 16 :shock: Tak jak mowilem na pradzie sie nie znam wiec nie chce dzialac po omacku.

Tutaj zdjecia wtyczki. Sorry za brak ostrosci ale w moim ziemniaku nie ma autofocusa... jpsc.jpg

A tu tyl radia:

usk4.jpg

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie kolego. Tez mi sie wydawalo ze to wlasnie bedzie ta ale jak juz mowilem na pradzie znam sie slabo. Teraz tylko musze dopasc miernik i bede sprawdzal.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

na pierwszym zdjęciu, które zamieściłeś wygląda na to, że są dwa bezpieczniki koloru niebieskiego, powinieneś je sprawdzić czy przewodzą np. miernikiem (wyjmując je z gniazd).

Sprawdź również czy przy zapinaniu złącz nie ma obluzowanych pinów które wycofują się z gniazda. O diagnozowaniu INPĄ nie ma mowy z powodu braku zasilania radia.

Mój kolega zmagał się z takim problemem od roku ( w jego radiu była wyświetlana tylko godzina), był nawet u kilku mechaników, zakupił części wiązek elektrycznych tak jak mu radzono. Z racji, że w tym okresie przebywałem za granicą starałem się pomóc mu na odległość i poradziłem aby sprawdził te bezpieczniki o których pisałem wcześniej. Twierdził, że to zostało już kilkakrotnie sprawdzone. Kilka dni temu umówiłem się z nim, że profilaktycznie sprawdzę problem.

Problemem okazał się przepalony bezpiecznik . Nie da się opisać zażenowania kolegi, który stwierdził: "No przecież...."

Na zdjęciu wskazuje konkretny bezpiecznik

http://iv.pl/images/66500060778018218373.jpg

PS. zawsze możesz przełożyć radio do innego BMW i sprawdzić czy wina nie jest po stronie odbiornika.

BMW
Opublikowano
  • Autor
na pierwszym zdjęciu, które zamieściłeś wygląda na to, że są dwa bezpieczniki koloru niebieskiego, powinieneś je sprawdzić czy przewodzą np. miernikiem (wyjmując je z gniazd).

Sprawdź również czy przy zapinaniu złącz nie ma obluzowanych pinów które wycofują się z gniazda. O diagnozowaniu INPĄ nie ma mowy z powodu braku zasilania radia.

Mój kolega zmagał się z takim problemem od roku ( w jego radiu była wyświetlana tylko godzina), był nawet u kilku mechaników, zakupił części wiązek elektrycznych tak jak mu radzono. Z racji, że w tym okresie przebywałem za granicą starałem się pomóc mu na odległość i poradziłem aby sprawdził te bezpieczniki o których pisałem wcześniej. Twierdził, że to zostało już kilkakrotnie sprawdzone. Kilka dni temu umówiłem się z nim, że profilaktycznie sprawdzę problem.

Problemem okazał się przepalony bezpiecznik . Nie da się opisać zażenowania kolegi, który stwierdził: "No przecież...."

Na zdjęciu wskazuje konkretny bezpiecznik

http://iv.pl/images/66500060778018218373.jpg

PS. zawsze możesz przełożyć radio do innego BMW i sprawdzić czy wina nie jest po stronie odbiornika.

Te dwa niebieskie plastiki to sa chyba tylko takie zaslepki czy jak to nazwac. Tam pomiedzy nie wchodza przeciez piny od gniazda w radiu, tak na moje oko przynajmniej..... Ale jeszcze to sprawdze.

Ten bezpiecznik ktory wskazujesz tez oczywiscie sprawdze. Dzieki za kolejny trop. Bede walczyl dalej.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
  • Autor

Dzieki wlasciwemu tym razem opisowi wtyczki udalo sie zidentyfikowac problem. Ducha wyzionelo samo radio / panel. W kazdym razie prad jest we wtyczce tam gdzie powienien byc i kiedy powinien byc ;-)

Teraz juz tylko pozostaje mi znalezc jakies dzialajce radio i zakupic. Troche glupio teraz wnetrze wyglada bez radia ale nie bede go tak znow wkladal dla samej estetyki. Zastanawiam sie tylko jak to bedzie z kodem... w jakiejs uzywce.

W kazdym razie dziekuje wszystkim za pomoc :cool2:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Radia nie są kodowane.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Witam

Ja jak przekrecam kluczyk to radio sie samo poglasnia, gdy przycisze i odpale znow ta sama usterka. niemam pojecia co to moze byc. Cos z kablami ??

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Uszkodzone masz radio.Przeważnie temu podgłaszaniu towarzyszy balans i fader na jedną stronę.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Uszkodzone masz radio.Przeważnie temu podgłaszaniu towarzyszy balans i fader na jedną stronę.

dokladnie masz racje :) tak jest z tym basem i fader'em. Czyli musze wymienic cale radio ?? czy jest mozliwosc naprawy ??

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Można naprawić, ale zakład weźmie od Ciebie więcej niż zapłacisz za sprawną używkę, więc nie warto.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
musze kupic dol i gore ??
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Nie.Tylko to duże.Wyświetlacz zostaje stary.

Ale i tak przeważnie sprzedają komplet więc........... :wink:

Masz okazję sobie wsadzić np CD.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

CD juz mialem jak kupilem auto :)

Dzieki za pomoc w tej sprawie :D

Opublikowano
czy jest mozliwosc naprawy ??

możliwa i sam to zrobisz a koszt to 4zł

a zapomniałem dodać że kiedyś kupiłem radio za 400zł i po paru miesiącach straciło pamięć i pixele

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
odłącz ako na 5 min. - wszystko wróci z radiem do normy. ale niestety nie naprawia problemu. u mnie czasem chodzi 15 minut a czasem 2 tyg. problem nie występuje na cd ani tv. słyszałem, że to wina wzmacniacza antenowego ale jeszcze nie sprawdzałem. jakby co proszę o info.
Opublikowano
Poszukaj na allegro reklamy naprawa bm24/54. U mnie się wyłączalo w dowolnym momencie - podobno standardowa usterka - naprawa 200zł i radio jak nowe...
Tomek
Opublikowano
dziękuję, sprawdzę
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Witaj mam ten sam problem to samo auto ,i problem z radiem ,nie wyswietla radia ,nie działa radio działa ale tylko 5sekund i koniec co to było u ciebie pomocy ,,,dodam ze plusy sa i masa radio drugie dałem i te same objawy ,
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam !

Podepnę się do tematu ,aby nie zakładać nowego!

Radio w aucie -radio/navi PHILPS 22 SY 421/23L , duże 4:9

Problem - ekran działa ,ale pokazuje tylko opcje komputera i TV!

Nie działa w ogóle radio ,kontrolka włączenia radia się nie świeci !

Bezpieczniki w schowku pasażera , bagażniku i w module radia sprawdzone,są ok .Prąd do modułu radia dochodzi na dwóch pinach!

Co może być do wymiany ,moduł czy radio ?

Czy ktoś przerabiał taki problem ?

Będę wdzięczny za pomoc!