Skocz do zawartości

Czerwona kontrolka oleju - intensywna jazda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy!

Potrzebuję waszej pomocy. 3 tyg temu wymieniłem olej w silniku , od tego czasu zrobiłem jakieś 1000 km. Wcześniej był wlany Castrol SLX 5w30, ja wlałem MOBIL1 3000 XE 5w30. W piątek wieczorem po dynamicznej jeździe zaczęła migać kontrolka oleju. Gdy jeżdżę spokojnie takie zdarzenie nie ma miejsca. Sprawdziłem ciśnienie.. Na zimnym silniku są prawie 2 bary, na ciepłym 0,3!! Jak dodaję gazu kontrolka oczywiście gaśnie. Czujnik sprawdzałem - jest ok. Stan oleju się zgadza, nie ubywa. Jakie mogą być kolejne przyczyny? Czy może to być wina oleju? proszę o pomoc i wskazówki w dalszych krokach.

Opublikowano
Nie chce cię straszyć ale panewki się wytarły prawdopodobnie :cry2:
Opublikowano
  • Autor
Do tej pory nie było żadnych oznak... stuków.... nic. Samochód ma autentycznie 270 tys przebiegu, 7 lat w jednym domu,
Opublikowano
Prawdopodobnie o jeden sezon za długo na takim oleju.
Opublikowano
A kto w ogóle zalecał Ci ten olej? wg daty 0/30 0/40 5/40
Opublikowano
Dokładnie olej 5w30 jest raczej do spokojnej jazdy bez większych szaleństw , jak lubisz posmigac nieco mocniej to trzeba było zalac Motulem 0w40 bądz Valvoline VR1 5w50 najlepiej olej z norma BMW LL04 chodz silnik raczej jest pod norme BMW LL01

Moja Bunia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322746

Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda.

Opublikowano
  • Autor
Z tym, że ja dopiero teraz zacząłem przyciskać, nie miałem wcześniej okazji. Poprzednim właścicielem był mój kuzyn i on lał taki olej. On posiada normę LONG-Life BMW. Ja zalałem taki sam, ponieważ nie chciałem mieszać. Zmiana na inny olej nie pomoże? Może pompa oleju ma już dość?:D

Edytowane przez sebus1306

Opublikowano
Właśnie te oleje long life przynoszą w rezultacie złą sławę dieslom BMW.
Opublikowano
  • Autor
jestem bardzo zmartwiony , bo to koszta nie małe i wszystkim już myślę. Tak naprawdę, to ile osób tyle opinii na temat zastosowania oleju silnikowego.
Opublikowano
  • Autor
samochód rozebrany, panewki są całe. Widać, że pompa ma już dość. Teraz pytanie... jakim olejem zalać samochód po wymianie pompy?
Opublikowano
Ja bym zalał Albo motulem 5w40 x-cess, valvoline VR1 5W50 lub Liqui Moly 4100 5w40. Na zime dobre bo rzadkie a i przycisnąć na nich można, z tym że Liqui Moli to nie jest full syntetyk tylko w technologi syntetycznej wykonany (25% minerału).

Moja Bunia

Opublikowano
witam, fabryka leje castrol 5w-30 pełny syntetyk ja taki leję i śmigam starym tds-em 15 letnim przebieg 345 000 najgorsze dla silnika to zmiana oleju to tak samo jakbyś zamiast kielicha czystej walnął szklanę jabola :mrgreen: efekty podobne ale te uboczne różne
Opublikowano
witam, fabryka leje castrol 5w-30 pełny syntetyk ja taki leję i śmigam starym tds-em 15 letnim przebieg 345 000 najgorsze dla silnika to zmiana oleju to tak samo jakbyś zamiast kielicha czystej walnął szklanę jabola :mrgreen: efekty podobne ale te uboczne różne

Czyli Motul jest według Ciebie jak jabol ? :lol: hehe

Moja Bunia

Opublikowano
wiesz tego nie twierdzę ale jak fabryka leje castrol to po co poprawiać i tak samo jest z trunkowymi jak ktoś pije gorzałe to nie jabole a ten co pije jabole to zazwyczaj krótko żyje
Opublikowano
wiesz tego nie twierdzę ale jak fabryka leje castrol to po co poprawiać i tak samo jest z trunkowymi jak ktoś pije gorzałe to nie jabole a ten co pije jabole to zazwyczaj krótko żyje

No nie wiem jakoś te menele nigdy nie choruja :lol: Ale poco pić zwykła gorzałe (castrol) jak można pić whisky (Motul) :8)

Moja Bunia

Opublikowano
może i nie chorują ale krótko żyją
Opublikowano
Ja bym odrazu zaczynał od pompy jak panewki nie było słychać.
Opublikowano

z panewkami pomysł zdecydowanie z czapy :duh:

te silniki bez problemu przyjmują naprawdę duże przebiegi,

gdyby było inaczej mielibyśmy teraz wysyp takich wytartych panewek po kupnie allegrowych 13-15 letnich igiełek z przebiegiem 180tys km

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
z panewkami pomysł zdecydowanie z czapy :duh:

te silniki bez problemu przyjmują naprawdę duże przebiegi,

gdyby było inaczej mielibyśmy teraz wysyp takich wytartych panewek po kupnie allegrowych 13-15 letnich igiełek z przebiegiem 180tys km

Oj wiele takich nie dojechało z Berlina (komisy tureckie) nawet do granicy. Nie wspominając o tych co jak odpalisz na miejscu to walą jakby zboże młócili.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Denaturat można pić publicznie bo to nie jest alkohol spożywczy :mrgreen:
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Denaturat można pić publicznie bo to nie jest alkohol spożywczy :mrgreen:

Otóż to i mandatu nie mogą wlepić,a jak wypiszą to sąd uniewinni pijącego :norty:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.