Skocz do zawartości

BMWe39 Touring.Wycie lewy tył,łożysko wymienione,dalej wyje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szlak mnie już trafia, wyje coś z tyłu jakby po lewej stronie. Dziś wymieniłem lewe łożysko na nowe, wyje dalej. Te wycie słychać najmocniej przy 50km/h. Skręcając w lewo wyje wyraźnie, jak w prawo przestaje. Przyspieszając od tych 50km/h, czym szybciej jadę to wycie zanika. Już od 80 km/h w górę wcale nie słychać wycia. Co to jest? Wyraźnie słychać z tyłu lewa strona. Łożysko mostu? Opona?

Zamierzam podnieść auto na lewarku, najpierw lewa stronę, potem prawą, odpalić auto wrzucić bieg i sprawdzić czy na lewarku przy 50km/h będzie wyło. Czy to dobra metoda czy nie wyjdzie mi to, bo auto musi być obciążone?

Przy padniętym łożysku nie powinno wyć razem ze wzrostem prędkości a nie, że potem zanika?

Jest to takie jakby przerywane wycie: łu,łu,łu,łu,łu,łu , taki rezonans.

Opublikowano
zamień koła stronami i zobaczysz czy dalej wyje, jeżeli tak to ewidentnie opona, choć dziwne że wyje jedna a nie obydwie, ogólnie nie waidomo jak głośne to wycie jest, opony bardziej szumią niż wyją, aczkolwiek sprawdź, lewarek 15 minut roboty i się wyjaśni. Może być też felga krzywa, ale to rteż wyjdzie jak zamienisz koła
Opublikowano

Koła zmienione na zimowe, w zeszłym roku kupione nowe, dalej to samo, wyje jak opisywałem wcześniej. Kielich krzywy ten co wchodzi w łożysko, co do niego się przykręca tarczo-bęben, albo przegrzany tarczo-bęben i jest krzywy? Bo raz za mocno naciągnąłem ręczny i się przegrzał z tego, co sobie przypominam.

Olej w dyfrze zmieniony.

Dużo czytałem i wszyscy piszą, jeżeli w lewo wyje bardziej jak skręcam, a prawo cisza ,to będzie to prawe łożysko, bo jest bardziej dociążone na zakręcie w lewo jak u mnie, a ja wymieniłem lewe łożysko , bo niby było po tej stronie słychać.

Opublikowano

a dokręciłeś łożysko ?

ostatnio wymieniałem synowi w alfie łożyska i się okazało że były niedawno wymienione ale nie dokręcone

Opublikowano
:D Dokręciłem aż sok leciał, mocno do oporu bo tak ma być. Pomiędzy starym które było a nowym dźwięk ten sam. Jechałem ostatnio z tyłu, nie idzie zlokalizować, cisza. A jak siedzisz za kierownica to słychać wyraźnie jakby lewy tył.
Opublikowano

Ciekawe to wszystko. Siedząc za kierownicą słychać lewy tył,takie hu,hu,hu a jak siadłem z tyłu i żona prowadziła w celu zidentyfikowania które to koło, to nic nie słychać. Ona też słyszy za kółkiem lewy tył a ja siedząc z tyłu nic nie słyszę :evil:

Na podnośniku cisza jak makiem zasiał. :shock:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Co prawda u mnie e46 ale...

U mnie było tak: była kolizja, 2 samochody się zderzyło, od jednego oderwał się zderzak i uderzył mnie w tylne lewe koło. Uderzenie było na tyle silne, że felga była wgięta i na oponie była wgnieciona. Kupiłem felgę i oponę. Niestety nie mogłem kupić opony nowej bo nie była produkowana, znalazłem na allegro używaną ale identyczny model. Pojawiło się wycie w tylnym lewym kole. Szczególnie przy skręcaniu w lewo. Łożysko w lewym kole odzywałoby się raczej przy skręcaniu w prawo. Pierwsza diagnoza - łożysko. Mechanik wymienił ale wycie nie zniknęło. Zasugerował albo to będzie wewnętrzne łożysko (w tylnym moście), albo wina opony. Zamieniłem tylne koła miejscami i ustąpiło. Okazało się, że ta dokupiona opona miała tzw "ząbkowanie" tzn jest nierówno zdarta (można to wyczuć palcem jak się przeciąga po oponie w jedną i drugą stronę).

Dla mnie nadal ciężko uwierzyć, że to naprawdę nieznośne głośne wycie pochodziło tylko od opony. A też myślałem "aby tylko nie tylny most".

Opublikowano
Mam nowe zimowe i nowe letnie. Zauważyłem że na zimowych węższych 205 mniej huczy a na letnich szerszych 225 głośniej.
Opublikowano
U mnie było tak: najpierw wymiana łożyska a potem zamiana kół. Proponuje najpierw zamianę kół - taniej.