Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów :)

Noszę się z zamiarem kupna E53 w dieslu 3.0 / 2004-2005.

Przejrzałem mnóstwo tematów i przyznam ze mam trochę mętlik, proszę o wszelkie informacje dotyczące skrzyni biegów..

Z tego co wyczytałem do diesli E53 poliftingowych montowano juz skrzynie ZF zamiast GM. Czy są to skrzynie 6HP26A? Opinie na temat tych skrzyń są podzielone-napewno są lepsze niż GM, jeden użytkownik pisze że ma E53 i 325tys km zrobione na takiej skrzynce bez usterek. To możliwe? Jak wygląda żywotnośc takich skrzyń?

Napewno wskazanym jest wymiana oleju i filtórw tej skrzyni - średnio co 80/100tys? Z uwagi na koszta jednak może polecany byłby manual?

Wiem, że tematów i dyskusji już było mnóstwo, ale w wątkach o skrzyniach ZF przewija się notorycznie E39 a wiadomo jednak ze E53 to trochę inna "waga"..

Jak spisują się te skrzynie? jak z awaryjnością, żywotnością? będę wdzięczny za każdą informację.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam kolege,mam taka skrzynie w mojej X5,przebieg 250 000km,2006 rok,3.0d.Powiem tak,ZF to niemiecka produkcja i przy odrobinie uczucia jest bezawaryjna.Serwis zalecam w wypadku jakiejs przygody...(wyciek itd) bo olej w niej to praktycznie long life.Pewnie ilu forumowiczow,tyle opini.Pozdrawiam
Opublikowano
U mnie 232tyś. i odpukać bez awarii, choć kangurek jest. Może na wiosnę spróbuję wymienić tłoczki/opóźniacze jak co niektórzy na forum radzą i zobaczymy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tu czegoś nie rozumiem. Czytałem wczoraj instrukcję obsługi od mojego X5 E53 3.0 d automat z 2006 r. W tejże instrukcji producent podaje, że oleju w skrzyni biegów się nie wymienia. Ja swój samochód niedawno kupiłem i nie wiem - wymieniać, nie wymieniać ? Jak to jest ?

Dodam, iż moja skrzynia pracuje idealnie. Żadnych kangurków itp. Przełożenia zmienia niewyczuwalnie. To nie pierwszy mój automat i powiem, że ten jest rewelacyjny i chciałbym żeby tak pozostało więc jak to jest z tą wymianą oleju ?

Opublikowano
To już było...Olej wymieniamy! Jest tak napisane i po ok. 200tyś km wymieniają całą skrzynię lub sprzedają dla nas :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dodam coś od siebie. Moim wcześniejszym autem było e39 3.0 d z ASB w którym przy 250 tyś. postanowiłem wymienić olej :mad2:

Po pół roku od wymiany skrzynia nie nadawała się do jazdy i w końcu auto stanęło (zaczęło się od szarpania i przeciągania biegów). Gdzieś czytałem opinie, że jeśli olej nie był wymieniany na bieżąco od nowości, to po paru latach lepiej go nie ruszać, bo rozwali skrzynię. Aha, olej i filtr kupiłem w serwisie, gdzie generalnie odradzono mi wymianę.

Obecnie mam też automat tyle, że w 7, jeżdzę nim 2 lata i mam najechane 313 tyś., nie mam zamiaru popełnić tego samego błędu co w poprzednim aucie. Automat chodzi elegancko.

Opublikowano
Bo już może było za późno? I tak by padła...? A w serwisie patrzą tak, bo im się bardziej opłaca wymiana skrzyni lub jej remont...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jako że jestem zielony w tych skrzyniach montowanych w BMW proszę o podpowiedź:

- skrzynia ZF w jakich silnikach i rocznikach była montowana?

- skrzynia GM w jakich silnikach i rocznikach była montowana?

Interesuje mnie zakup X5 w benzynce i ... chciałbym automat (leniuch musi być :mrgreen: ),

ale po zapoznaniu sie z problemami ASB podpowiada mi coś bierz manual.

Teraz już sam nie wiem.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To zależy z jakim silnikiem np. 3.0i nie doczekał się ZF.
Opublikowano

Dobrałem się do pewnych informacji i prosze o weryfikację:

X5 2006-08 R6-3.0L...................ZF6HP19Z (E70)

X5 1998-03 4.4, 4.6L.................ZF5HP24

X5 2000-06 R6 2.9L 3.0L.............5L40E

X5 2004-On 3.0, 4.4, 4.8L............ZF6HP26A

X5 2000-2003 V8 4.4L 4.6L..............ZF5HP24A

X5 2003-2010 R6 3.0L V8 4.4L 4.8L...ZF6HP26

X5 2006-2009 R6 3.0L....................ZF6HP19

X5 2008-2011 R6 3.0L....................ZF6HP21

X5 2009-2013 R6 3.0L V8 4.4L 4.8L.....ZF6HP28

X5 2010-2011 R6 3.0L.....................ZF8HP23

X5 2013-2014 R6 3.0L.....................ZF8HP45

X5 2010-2014 R6 3.0L V8 4.0L 4.4L.....ZF8HP70/75

X5 2014 R6 3.0L.....................ZF8HP50

tylko szkoda że 3,0 to nie wiadomo bena czy diesel :evil:

Ma ktoś aktualniejszą listę?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie są to dokładne informacje np. 4.4i dostała ZF dopiero po lifcie.

Zresztą nie trzeba szukać bo te informację są dostępne np. tu:http://realoem.com/bmw/select.do

Wybierasz model,silnik,rocznik kierownice P lub L i masz auto w częściach, klikasz na skrzynię i masz wszystko.

Opublikowano
Nie są to dokładne informacje np. 4.4i dostał a ZF dopiero po lifcie.

Zresztą nie trzeba szukać bo te informację są dostępne np. tu:http://realoem.com/bmw/select.do

Wybierasz model,silnik,rocznik kierownice P lub L i masz auto w częściach, klikasz na skrzynię i masz wszystko.

Ooooo, dzięki serdeczne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam kolegę GH :wink:

PS. W E53 bardzo rzadko są spotykane skrzynie manualne.

PS2.Bierz polifta-ładniejszy :wink:

http://www.rentacarshotani.com/wp-content/uploads/2014/05/x5-e53.jpg

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
X5+Manual :cry2: :hand:

No tak właśnie myślę :oops: - przyzwyczaiłem się do leniucha w JGC.

Ale i tak chciałbym przejechać się obiema wersjami i sprawdzić osobiście :?

Tylko że tu w pobliżu mnie nikt takim sprzętem nie dysponuje.

Opublikowano
Witam kolegę GH :wink:

Sima siema :mrgreen:

PS: dalej pamiętam o tobie z tymi przekaźnikami :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie są to dokładne informacje np. 4.4i dostała ZF dopiero po lifcie.

Nie opowiadaj głupot. W V8 od początku produkcji były skrzynie ZF, w M62 była to 5hp24.