Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wracając mniej/więcej do tematu - kolega pojechał nad morze swoją nową F10 525xd, razem ze swoim znajomym, któremu pożyczył swoje stare E60 530xd. Jechali razem. Spalanie F10 średnie 8l, a E60 7l. To tylko suche fakty. Polemizować nie będę, bo nie jechałem z nimi. F10 przebieg miało dopiero coś ok.2000km, a ten drugi jechał E60 pierwszy raz w życiu, więc pewnie delikatnie, ale dotrzymywać kroku musiał. Z resztą chce kupić to auto, więc pewnie muskał tylko pedał gazu :P

Moim zdaniem przebieg F10 jest za mały, aby wyniki spalania były porównywane do np. zużycia silnika, dotarcia, auta w różnym stanie użytkowania. Zużycie w F10 powinno spadać

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nowe auta pokazuja jakies 3-5% wiecej spalania, po przekroczeniu 8000tys.km moza powiedziec iz auto tyle bedzie palic,

u mnie 2.0d po 7tys. km pokazuje srednio 7.2 ( nigdy nie kasowane )

3.0d po 17 tys. km pokazuje srednio 8.3 ( 3 razy kasowane ale od 10tys. km nie bylo ruszane )

..byc moze nie powinno sie pisac na forum ile pali F10/11 bo auto to nie jest Skoda Fabia 1.6D i to nie sa te kryteria.......ale porwnanie to byc moze pomoze innym iz cos jest z autem nie tak :) i trzeba reklamowac:):) ( kiedys widzialem dwa auta E60 2.0d 163KM ta sama trasa pierwszy mial 7l a drugi ponad 9l i okazalo sie iz wtrysk na gwarnacji do wymiany )....

Opublikowano
Wracając mniej/więcej do tematu - kolega pojechał nad morze swoją nową F10 525xd, razem ze swoim znajomym, któremu pożyczył swoje stare E60 530xd. Jechali razem. Spalanie F10 średnie 8l, a E60 7l. To tylko suche fakty. Polemizować nie będę, bo nie jechałem z nimi. F10 przebieg miało dopiero coś ok.2000km, a ten drugi jechał E60 pierwszy raz w życiu, więc pewnie delikatnie, ale dotrzymywać kroku musiał. Z resztą chce kupić to auto, więc pewnie muskał tylko pedał gazu :P

wg moich obserwacji 2.0d (~150tys.km), 3.0d (~75 tys.km) auto pali tak jak jedziesz:

- miasto lub trasa do ~120km/h: 2.0d pali wyraźnie mniej,

- 120-180km/h - porównywalnie,

- powyżej 180km/h 3.0d pali zdecydowanie mniej...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Spalanie w moim przypadku kształtuje się następująco :

Miasto przy normalniej jeżdzie w trybie comfort 9 litrów.

Trasa 6,1 l przy prędkości 110-120km/h

Autostrda ostre katowanie 160-200km/h 7.6-7.8l

Przebieg auta 6700km.

ps. ostanio sprawdzałem jak u mnie komputer przekłamuje do dołu i wyszło że po przejechaniu 700km na trasie do baku weszło 43,4 litra ,komputer pokazywał 6.1, realnie wszyszło 6.2l.

A co do spalania 6litrów przez 525d xd to ja tego nie kupuje.

Jak w Trzech prostych krokach zniszczyć wspaniałą marke jaką jest BMW ?

Krok Pierwszy : Zastąp napęd na tył napędem na koła przednie w 2015r

Krok Drugi: Wpakuj silnik 3 cylindrowy z MINI do limuzyny BMW 3 w 2016r

Krok Trzeci: Wpakuj silnik 4 cylindrowy do limuzyny BMW 7 w 2016r

Opublikowano (edytowane)
Nowe auta pokazuja jakies 3-5% wiecej spalania, po przekroczeniu 8000tys.km moza powiedziec iz auto tyle bedzie palic,

u mnie 2.0d po 7tys. km pokazuje srednio 7.2 ( nigdy nie kasowane )

3.0d po 17 tys. km pokazuje srednio 8.3 ( 3 razy kasowane ale od 10tys. km nie bylo ruszane )

..byc moze nie powinno sie pisac na forum ile pali F10/11 bo auto to nie jest Skoda Fabia 1.6D i to nie sa te kryteria.......ale porwnanie to byc moze pomoze innym iz cos jest z autem nie tak :) i trzeba reklamowac:):) ( kiedys widzialem dwa auta E60 2.0d 163KM ta sama trasa pierwszy mial 7l a drugi ponad 9l i okazalo sie iz wtrysk na gwarnacji do wymiany )....

8 000tys to 8 milionów kilometrów, nie wiem czy doczekam zmniejszenia spalania :)

Edytowane przez Lake
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobre te nowe silniki, tyle kilometrów i jeszcze żyją :cool2: szkoda że "nie jadą" :mrgreen:
Opublikowano

F10 2.0d auto w pełni obciążone, dopompowane koła wg wartości max z tabelki, tankowane na Lukoilu K-ce, realne po zatankowaniu +0,2l ale nie było lane pod korek przed wyjazdem więc trudno stwierdzić. Jazda zgodnie z przepisami + 10km/h, 80% autostrada

http://lassarus.nazwa.pl/xxx/20d.jpg

Opublikowano
F10 2.0d auto w pełni obciążone, dopompowane koła wg wartości max z tabelki, tankowane na Lukoilu K-ce, realne po zatankowaniu +0,2l ale nie było lane pod korek przed wyjazdem więc trudno stwierdzić. Jazda zgodnie z przepisami + 10km/h, 80% autostrada

http://lassarus.nazwa.pl/xxx/20d.jpg

Jazda na lawecie sie nie liczy

Hmmmm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
taki wynik :shock: czy ty pracujesz dla BMW ?
Opublikowano

Po pierwsze - nie uzywalem tempomatu, dwa - staralem sie gwaltownie nie przyspieszac i nie przekraczac 140 km/h. Poza tym jak dzieciak zasnal to nie szarpalem autem - lagodnosc przede wszystkim.

PS

Dla pocieszenia - X5 po miescie zre do 23 l :)

Opublikowano

widać, że diesel może spalić mało, diesel może też spalić dużo:

http://imageshack.us/a/img268/251/pofd.jpg

każdy silnik pali tyle w jakim stopniu jest obciążony...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Po pierwsze - nie uzywalem tempomatu, dwa - staralem sie gwaltownie nie przyspieszac i nie przekraczac 140 km/h. Poza tym jak dzieciak zasnal to nie szarpalem autem - lagodnosc przede wszystkim.

PS

Dla pocieszenia - X5 po miescie zre do 23 l :)

Lassar, z całym szacunkiem. Można gwałtownie nie przyszpieszać, nie używać tempomatu, jest codziennie makaron z sosem i używać szarego papieru toaletowego, a w jednych butach chodzić 5 lat.

Czekam na info az ktoś pojedzie testować 520d w meksyku, zeby przy rozrzedzonym powietrzu i zerowym ruchu w boże narodzenie zejść ponizej 4 litrów

Hmmmm
Opublikowano
wychodzi na to ze przy sprzyjajacych warunkach i umiejetnym operowaniu pedalem gazu, przewidywajaca jazda, mozna osiagnac wyniki ktore co niektorych doprowadzaja do szalenstwa i pytaja sie: ALE JAK TO MOZLIWE ? :mrgreen:
Opublikowano

Lassar, z całym szacunkiem. Można gwałtownie nie przyszpieszać, nie używać tempomatu, jest codziennie makaron z sosem i używać szarego papieru toaletowego, a w jednych butach chodzić 5 lat.

Czekam na info az ktoś pojedzie testować 520d w meksyku, zeby przy rozrzedzonym powietrzu i zerowym ruchu w boże narodzenie zejść ponizej 4 litrów

lol

wiesz mam 3 samochody do roznych zastosowan. 520d jest do dalekich podrozy z nastawieniem wygoda/ekonomia. Bez sprzyjajacych warunkow, jadac rozsadnie nowoczesny dieasel pali 5 l i tyle. Malo tego jazda wbrew pozorom jest naprawde szybka i dynamiczna. 100km/h srednio na odcinku 1000 km nie jest malym wynikiem biorac pod uwage ze tylko niecale 80% to autostrada.

Jezeli jade na miasto - jade hybrydą. Nawet w Katowicach juz jest ulga w parkowaniu:), poza tym cisza i nie maltretuje dieasla. A jak potrzebuje pojechac na narty biore X5. Wtedy i srednia z przelotu wyzsza i spalanie i powiedzmy ze fun z jazdy. Bo jaka jest roznica pomiedzy 140 km/h a 160? Powiem Ci z punktu widzenia 42 latka - żadna!

No i najważniejsze - ludzie sie napinają ze 2 l dieasla to nie BMW. BMW to nie tylko silniki. To cała reszta. Moja pierwsza 3 miała 112 koni. Wow jaki to był potwór i co się tym dało zrobić. Długo potem miałem 328i. O w morde na m-techniku zawieszeniu E36. Masakrator. Potem doszedl czynnik wygody - 740d. Po chipie. 300 koni i pierdylion niutow. I palila 9 na trasie. WOW.

Teraz jak sie chce wyzyc (czytaj zesrac ze strachu) wystarczy mi 50 koni i predkosc 80 km/h. Oczywiscie odpowiednio ulokowane. Czyli KTM w rumunskich gorach. A wydumki co mozna a co nie zostawiam forumowym sceptykom :)

Zdrowka zycze!

Opublikowano

lol

wiesz mam 3 samochody do roznych zastosowan. 520d jest do dalekich podrozy z nastawieniem wygoda/ekonomia. Bez sprzyjajacych warunkow, jadac rozsadnie nowoczesny dieasel pali 5 l i tyle. Malo tego jazda wbrew pozorom jest naprawde szybka i dynamiczna. 100km/h srednio na odcinku 1000 km nie jest malym wynikiem biorac pod uwage ze tylko niecale 80% to autostrada.

Jezeli jade na miasto - jade hybrydą. Nawet w Katowicach juz jest ulga w parkowaniu:), poza tym cisza i nie maltretuje dieasla. A jak potrzebuje pojechac na narty biore X5. Wtedy i srednia z przelotu wyzsza i spalanie i powiedzmy ze fun z jazdy. Bo jaka jest roznica pomiedzy 140 km/h a 160? Powiem Ci z punktu widzenia 42 latka - żadna!

No i najważniejsze - ludzie sie napinają ze 2 l dieasla to nie BMW. BMW to nie tylko silniki. To cała reszta. Moja pierwsza 3 miała 112 koni. Wow jaki to był potwór i co się tym dało zrobić. Długo potem miałem 328i. O w morde na m-techniku zawieszeniu E36. Masakrator. Potem doszedl czynnik wygody - 740d. Po chipie. 300 koni i pierdylion niutow. I palila 9 na trasie. WOW.

Teraz jak sie chce wyzyc (czytaj zesrac ze strachu) wystarczy mi 50 koni i predkosc 80 km/h. Oczywiscie odpowiednio ulokowane. Czyli KTM w rumunskich gorach. A wydumki co mozna a co nie zostawiam forumowym sceptykom :)

Zdrowka zycze!

Trafne podsumowanie

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Kurz z Grecji
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moje BMW 535d xDrive przy oszczędnej jeździe w trybie EKO-PRO pali tyle co producent podaje. Mam to auto od 27.09.2013 i na baku pod korek zwykłej ropy mam średnie spalanie 7l/100km raczej po mieście w 60%. Jedynie się zastanawiam dlaczego mogę na 70l zrobić tylko 900km chyba ze reszta to zapas który komputer nie oblicza.

komputer pokladowy

http://imageshack.us/a/img29/668/dhul.jpg

tyle na baku juz zrobilem

http://imageshack.us/a/img801/8949/mlzr.jpg

tyle km zaoszczedzone dzieki EKO-PRO

http://imageshack.us/a/img546/1631/lau3.jpg

komputer wyzerowany od kupnienia

http://imageshack.us/a/img196/1378/df0m.jpg

Opublikowano

Bardzo ładne wyniki. Trochę już zrobiłeś kolego tym 535d kilometrów. Możesz się podzielić w temacie o awaryjności jak Ci minęło te 160kkm :) ?

EDIT: Nie chwyciłem, że dopiero co kupiłeś auto... Ale może znasz historie serwisową ?

http://images.spritmonitor.de/773563.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no wlasnie autko z 2011 roku a juz 160tys. km - wynik jest mega wysoki