Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie,

Coś mnie bierze bo po raz drugi postepuje wg instrukcji na pierwszej stronie i nie bardzo działa. Juz kiedyś udało mi się zainstalować INPE i śmigało ale potem sie zes.....ło. Wstawiam print screena z otwartej INPY. Jak widać brakuje wielu elementów. Możecie mnie nakierować gdzie mogłem popełnić błąd? Dodam że mam win 10. Inpa kabelek widzi (czarne diody, jak odłączam kabel białe)

Dzieki :)

http://images75.fotosik.pl/639/1254c7d014b6ae89.jpg

W związku z częstymi pytaniami jak skonfigurować oprogramowanie do BMW takie jak:

INPA i NCS Expert opiszę krok po kroku jak wszystko ogarnąć, szybko i sprawnie:

.............

3) Rozpakuj plik INPA_with_Fxx.rar,

4) Następnie skopiuj cały rozpakowany folder (znajdziesz w nim dwa podfoldery EDIABAS i INPA), nadpisz INPA z katalogiem w c:\EC-APPS\INPA i podkatalog EDIABAS z C:\EDIABAS

Chodzi o nadpisanie go/zastąpienie, czyli skopiowanie w to samo miejsce. Po rozpakowaniu pliku w środku znajdziecie małą instrukcję, która pomoże Wam zrozumieć o czym piszę.

.............

Opublikowano
Panowie probuje zakodowac drl w e90, dochodze do miejsca gdzie zczytuje mi plik z poleceniami ale nie moge zatwierdzic zmienionego pliku, co moze byc nie tak?
Inpa, ncs expert, chętnie pomogę okolice Konina
Opublikowano

Panowie sciagnalem sobie ten program Coding Tool i powgrywalem pliki od E36, E38, E46, E39 ale jak chce wgrac pliki od E60, E65 i E89 to mi po chwili wywala blad "Permision denied".

Sciagalem rozne wersje sp daten i ciagle to samo.

Ktos ma jakis pomysl jak rozwiazac ten problem ?

I jeszcze jedna sprawa. Mialem zainstalowana kiedys wersje duzo wczesniejsza INPA i tam zdaje sie ze byla jakas kombinacja klawiszy zeby zeskanowac wszystkie modulu podlaczonego auta.

Teraz tego skrotu nie widze. W tej nowej INPA da sie zeskanowac za jednym nacisnieciem klawisza wszystkie moduly czy trzeba po kolei wybierac ?

Opublikowano

4) Następnie skopiuj cały rozpakowany folder (znajdziesz w nim dwa podfoldery EDIABAS i INPA), nadpisz INPA z katalogiem w c:\EC-APPS\INPA i podkatalog EDIABAS z C:\EDIABAS

Chodzi o nadpisanie go/zastąpienie, czyli skopiowanie w to samo miejsce. Po rozpakowaniu pliku w środku znajdziecie małą instrukcję, która pomoże Wam zrozumieć o czym piszę.

Wczoraj formatowałem laptopa i chcę zainstalować całość za pierwszym razem żeby nie narobić sobie problemów w związku z tym pytanie (być może głupie - zdarza mi się) do powyższego. Kopiuję i nadpisuję plik po pliku czy wklejam wszystko "na chama" do głównego folderu?

Opublikowano

siema

Powiedzialbym ze zrobione zgodnie z instrukcja ale skoro tak to powinno wszystko dzialac a nie dziala...

SP daten na bmw e46 wrzucone, i takie potrzebuje a niestety nie ma... Windows 7 64bit

f7bec113158f1.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale co nie ma ??? E46 w menu ??

SP-daten jest tylko do NCS

a inpa Fxx nie ma w menu E46 trzeba go wpisać zamiast innego modelu dopiero będzie, nawet w old grupie też nie ma

EC-APPS\INPA\CFGDAT\ plik INPA.ini otwórz i wpisz zamiast któregos modelu na pod F3

F3 =E46

F3_ARCHIV =SGBD_E46

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam mam problem z krokiem "6) Skopiuj plik NCSEXPER.txt do C:\NCSEXPER\CFGDAT (nadpisz na istniejący) - plik znajduje się na chomiku w profilach ncs expert." ponieważ nigdzie nie moge znalez tego pliku może ktos podpowiedzieć gdzie on sie znajduje

Ok znalazłem znajduje sie w Standard Tools 2.12

Opublikowano

Cześć

Czy ktoś mógłby mnie nakierowac których

sp-daten muszę użyć do połączenia się z x1 2011r.

Próbowałem już v49 i v54

Z moją e87 łączy się bez problemu, ale e84

już nie?!?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czesc, masz radio z wbudowanym BT, w Twoim przypadku przekodowanie możliwe jest tylko ICOMem A, możesz spróbować wywołać funkcję SG_RESET, jednak raczej nie przyniesie to spodziewanych efektów.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Cześć

Czy ktoś mógłby mnie nakierowac których

sp-daten muszę użyć do połączenia się z x1 2011r.

Próbowałem już v49 i v54

Z moją e87 łączy się bez problemu, ale e84

już nie?!?

E84 i E87 używają tyych samych SP-DATEN (E89).

Napisz co dokładnie zamierzasz zrobić? Diagnozować INPĄ czy może kodować NCSEXPERTem?

Sprecyzuj pytanie, inaczej Ci nie pomożemy.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

mlodzik mampytanie pobralem z homika kiedy inpa pod win 8.1

sklada sie z takich plikow jak

49.0spdate 89lite

inpa with fxx

profiles

sp-daten 49.3(mlodzik 1

bmw standart tool 2.12

itd.

byl tam tez dis ale cos nie kompletny bez glowicy czy jakos tak.

teraz pobralem od trandolf-a disa

http://chomikuj.pl/trandolf/INPA+pod+WIN7

i inpe pod win7 zainstalowalem na innym kompie wszystko niby dziala inpa wykrywa zaplon itd problem w tym ze tam nie ma e90 czy da rade podmienic lub dodac tam pliki aby byl moj model auta?

pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wirtualny XP

C:\INPA\CFGDAT\ skopiuj plik E90.GER i wklej na pulpit zmień nazwe na E90.ENG i wklej znowu do CFGDAT

otwórz w CFGDAT plik INPA.ini i wpisz do menu E90

np pod F9 jak F9 wolny nie zajęty , ale z tego co pamiętam to nie ma F9 u trandolfa

F9 = E90

F9_Text = E90 (E91, E92, E93, M3)

F9_ARCHIV = SGBD_E90

zapisz i już masz E90 ale to stara inpa troche doi e90 za stara a jak już masz juz po 2007 d-can to zapomnij

Opublikowano
Dzień dobry thx autorowi wątku za pracę inpa zainstalowana bez problemu gadała z autem. Naszło mnie wrzucenie spolszczenia i mam C:\EC-APPS\INPA\sgdat\BMS46.ipo(1) : error I300: Error opening object file zdaje się jakiś plik konfiguracyjny po spolszczeniu nie prowadzi w odpowiednie miejsce mogę prosić o podpowiedź jak to naprawić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W C:\EC-APPS\INPA\SGDAT nie ma skryptu IPO do diagnostyki silnika dlatego pokazuje brak, co nie ma nic wspólnego z spolszczeniem menu inpy

chyba że ktoś żle wpisał w menu INPA/CFGDAT\E46.ENG skierowanie do pliku BMS46.ipo powinno być takie

ENTRY= BMS46,BMS 46 for M43,

ważne jest tylko między = a , między przecinkami to tylko nazwa widoczna w menu inpy może tam być napisane "Ala ma kota " a i tak diagnostyka się uruchomi ,mam ten plik po polsku cały po polsku sam tłumaczyłem jak chcesz to mogę Ci podesłać

,ale raczej z błędu wynika że nie masz go w SGDAT, lub jest uszkodzony

Opublikowano

thx Din76 za odzew i pomoc

Pytanie czy inpa oprócz możliwości wydruku zapisuje gdzieś log z odczytanymi błędami ?

Opublikowano

Standard TOOLS 2.12 nie mozna zainstalować pod WIN 7/8.

Życzy sobie WIN NT 4.0 lub WIN XP prof.....

Jest Standard Tools pod win 7/8?

Prosze o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytanie czy inpa oprócz możliwości wydruku zapisuje gdzieś log z odczytanymi błędami ?

EC-APPS/INPA/BIN/ pliki z końcówką TMP otwierasz w notatniku i masz do pliku zapisane można kopiować i wklejać zapisane jest tam do następnego

czytania błędów (całego samochodu lub pojedynczego modułu )

błędy to plik na_fs.tmp

kasuj błędy na_fs_d.tmp

na_id.tmp identyfikacja modułu/wszystkich modułów

na_aif.tmp zbnr i vin

czytanie przez TD-530 jest zapisane w C:\fahrzeug.dat\ plik z vin i rozszerzeniem .000 też otwieramy w notatniku

Standard TOOLS 2.12 nie można zainstalować pod WIN 7/8.

Życzy sobie WIN NT 4.0 lub WIN XP prof.....

Jest Standard Tools pod win 7/8?

Proszę o pomoc

przed instalacją Standard tools 2.12

kliknij na instalator standard tools 2.12 prawy myszki > właściwości > zakładka zgodność >

odznacz uruchom ze zgodnością ze starszą wersją Windows

wybierz Windows XP SP3

odznacz też uruchom jako administrator

Zastosuj > OK

uruchom instalator Standard tools 2.12 nawet na Windows 10 64bit działa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam mały problem z inpą. BMW e36 m52b50. Do silnika i skrzyni łączy się bezproblemowo. Ale do większości innych modułów nie mogę się połączyć (abs, asc, licznik i kilka innych). Wyskakuje taki błąd:

http://i.imgur.com/J4eZGbL.jpg

Może być to wina przejściówki z okrągłej na usb? Przewód pod port com mógłby rozwiązać ten problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, jak sprawny to ok , lub możesz sam zrobić , ja sobie sam zrobiłem ADS nie jest trudno i działa sprawdzałem,

nawet mogę gotowy projekt dostarczyć , sam projektowałem PCB w EAGLE

oczywiście sam schemat ideowy dostałem na forum , koszt nie jest duży, ale nie kupisz po jednym tranzystorze i rezystorze

więc musisz kupić po 20szt. płytka PCB, wytrawiacz wiertło, plus obudowa końcówki rs232 wtyka 20pin i 16pin i kosz robi się podobny do tego co w linku

tylko masz satysfakcje że sam zrobiłeś, mi wyszło trochę więcej ponieważ zamówiłem sobie aluminiową obudowę aby estetycznie wyglądało :D

( informuję znawców że to moja pierwsza płytka PCB więc proszę o wyrozumiałość )

c2d34b96abbc.jpg

wlutowane elementy w PCB

5e38d1ae0c5a.jpg

36c255782717.jpg

i gotowy interfejs w obudowie aluminiowej (kabel RS232 do komputera kupiłem gotowy bez montażu

053ae303cc26.jpg