Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, otóż mam taki problem, że chyba ów ekonomizer wskazuje za duże spalanie, na 1 i 2, nie wazne czy lekko dodam gazu czy ciezej zawsze skacze pod 20, natomiast na 5 przy lekkim przyspieszaniu pokazuje cos kolo 9-10, dopiero jak puszcze i mam obroty na okolo 2tys obr to mam na poziomie 5-6l/100km. Wydaje mi sie ze kiedys mi tak nie skakal, mial ktos podobny problem? Byłem na komputerze zadnych bledow nie widzi.Silnik M47 .
Opublikowano

Pewnie wszystko ok a wczesniej nie zwracales na to uwagi. Sprawdz czy zamykasz ekonomizer na 4 i 5biegu.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
pierwsze biegi zawsze sa najbardziej paliwozerne wiec to ze podskakuje ci do 20 to normlana oznaka. auto w momencie przyspieszania ma i tak konsumpcje sporo wieksza niz 20 litrow:) volvo s60 u tesciowej podczas przyspieszania na 1 lub 2 wykazuje 80 litrow;p wiec nie ma czym sie przejmowac jest to normlana rzecz. pusc gaz na 2 a zobaczysz ze i wskazowka automatycznie opadnie nie do 0 rzecz jasna ale w przebiegach 6 litrow bynajmniej u mnie tak jest model 323i.
Opublikowano
Dzieki za rade, w srode jade na sluzbe to go przetestuje na trasie, w cyklu mieszanym robie 900-950km na zbiorniku, gdzie 70% trasa 30% miasto. Wkurza to ze nawet przy lekkim wcisnieciu gazu wskazowka leci nieraz 14-15l na 4 czy 5. Dopiero jak wejde w tryb emeryta to wskazuje 5-6l/100km przy obr do 2200 i gaz w tej samej pozycji.
Opublikowano

Myslisz ze tylko bmw tak ma? Kazde auto z porownywalnym silnikiem ma chwilowe spalanie wysokie, tyle ze w bmw jest ono szybko i dokladnie wskazywane przez ekonomizer....

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na seryjnym programie nie zamkniesz ekonomizera na 5 biegu (max jakieś 18l), ale jak wszystko jest ok to na 4 biegu musisz zamknąć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wkurza to ze nawet przy lekkim wcisnieciu gazu wskazowka leci nieraz 14-15l na 4 czy 5.

Mam rozwiązanie: patrz na ekonomizer tylko podczas hamowania, wtedy wskazanie spada często do zera. A zero litrów na 100 km to bardziej ekonimicznie niż Tata Nano w gazie.

Opublikowano
Zrobiłem test 5 w mojej buni i wyszło że srednie spalanie 5l/100km, czyli chyba lekko spanikowalem. W srode sprawdze czy zamykam ekonomizer.
Opublikowano

spalanie to się sprawdza na stacji benzynowej a nie na tym liczydle z komputera bo pokazuje w cały świat :)

pierwsze 4 biegi ekonomizer dojdzie do 20, na 5 biegu nie dojdzie chyba że zrobisz wirusa to nawet za skale wyjdzie :P

szukam
Opublikowano
Sprawdzilem ten ekonomizer, na krotkiej trasie bo tylko Slupsk-Ustka, dochodzi do przed ostatniej kreski moze ciut dalej ale na pewno nie do 20l na 4 biegu. Wydaje mi sie ze na 4 i 5 ma lekkiego mula, choc da sie z tym jezdzic. W czym moze tkwic problem?, na kompie bylem niecałe 2tyg temu i 0 bledow.
Opublikowano

A co ty myślałeś, że na jedynce pali 4 litry, bo powoli jedziesz? Na wolnych obrotach twój silnik spali jakieś 3/4 litra na godzinę, a jak będziesz jechał na jedynce przy tych obrotach 7km/h to spalanie wychodzi minimum 11l/100km. Ale to jeszcze nic - moja 330Ci ma 1 biegu spala ponad 20/100km :roll:

Podczas przyspieszania silnik zużywa duuużo więcej paliwa niż na wolnych obrotach, a na 1 biegu prędkość jest bardzo mała, dlatego wskazówka ekonomizera katapultuje do blokady, z tym że wtedy 95% energii idzie na rozpędzanie masy a tylko 5% pokonanie oporów ruchu.

Wiesz jakie jest spalanie chwilowe 330Ci podczas mocnego przyspieszania na 1 biegu? Jakieś... 180l/100km. Na 5 biegu już "tylko" 40l/100km. A ekonomizer zrobili tylko do 20l/100km :lol:

Twój diesel jest dość ekonomiczny, a poza tym ma mniejszą moc, więc na wysokich biegach nie będzie dochodził do 20l/100km.

Opublikowano
Dzieki za info, naczytalem sie ze musi na 4 tez do 20 dojsc bo jak nie, to moze byc przeplywka walnieta^^, ale tez zdawalem sobie sprawe z tego ze to jednak 116km ;)
Opublikowano

no i dobrze się naczytałeś. To nie jest realne wskazanie spalania. Raczej orientacyjne. Na 4 biegu przy 100 na godzine ekonomizer musi się zamykac, jak nie to przepływka może już nie działać dobrze.

na 5 biegu przy 100 na godzine powinien wskazać 16 i tyle. Jeśli auto po wirusie to wskazania ekonomizera mogą wychodzić poza 20 oraz na 5 biegu troche wiecej jak 16.

prosze bardzo sprawna przepływka plus wirus i jak sie zachowuje ekonomizer na 4 i 5 biegu.

http://www.youtube.com/watch?v=GQdGNUBGrws

wybaczcie komentarz ale był dla kumpli z innego forum całkiem niezwiązanego z motoryzacją :P

szukam
Opublikowano
To nie pocieszyles mnie. Orientuje sie ktos kto moglby to sprawdzic w Słupsku lub ewentualnie w Koszalinie? Na podmiane nie mam od kogo wziac.
Opublikowano

wystarczy inpa i diagnostyka podczas jazdy gdzie zostanie zmierzone ile mierzy przepływka, ile pompuje turbo itp. Wszystko wyjdzie czy czegoś brakuje czy czegoś za dużo.

Nie bez powodu jest tyle postów o tym i jest to najprostszy i podstawowy test przepływki który można zrobić samemu.

szukam
Opublikowano

Jestem po diagnostyce , jestem po inpie - choć wszystko robione w innym kierunku .

Na 4 biegu ja mam jakieś 19 z hakiem .

na 5 15/16 i czytając fora można przeczytać, że jest to prawidłowy wynik .

Jeśli na 4 biegu oscyluje nam chwilowe spalanie w granicy 20l to osobiście bym się nie martwił .

Jeśli mamy naprawdę zaniżony wynik wtedy bym się dopiero bawił w podmianki

Opublikowano
I tak mialem zamiar zakupic kabel w najblizszej przyszlosci, wlasnie tak jak piszecie takie gdybanie, najlepiej podlaczyc i sprawdzic, ale sam to do niczego bym nie doszedl bo jestem zielony niczym obcy z "Marsjanie atakuja" tak wiec dzieki za pomoc. Wole tu popytac niz oddac do pseudomechanikow i placic za nie wiadomo co.
Opublikowano
I tak mialem zamiar zakupic kabel w najblizszej przyszlosci

Kupuj i się nie zastanawiaj. Kabel zwróci Ci się po dwóch użyciach. Świetna sprawa - cokolwiek złego się dzieje, podłączasz kabel, odczytujesz błędy i już wiesz co robić albo ewentualnie czego szukać na forum.