Skocz do zawartości

5xx touring, wymiana podsufitki, jak się za to zabrać?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No więc ostatnio naszło mnie na czarną podsufitkę, i myślę jak zabrać się za jej wymianę. :)

Mam turasa bez szyberdachu - powinno być łatwiej?

Na allegro dorwałem kompletną czarną wraz ze wszystkimi drobiazgami, słupkami, lampkami itp, wiec wychodzi na to że będzie plug&play bez drut mode, ale od czego tu zacząć?

Na pewno w pierwszej kolejności muszę wywalić wszystkie słupki, lampki, daszki, zaczepy rączki i inne drobiazgi, a co dalej? :wink:

Jak trzyma się sama podsufitka?

EDIT:

Właśnie dostałem od sprzedawcy info, ze podobno podsufitki się czymś różnią przed a po lifcie :shock:

O który lift chodzi, ten z 98 jak zmieniła się elektronika, czy z 00 jak odmłodzono nadwozie?

I gdzie są te różnice, bo nikt o tym nie wspomina, a ja nie mogę się dopatrzeć :roll:

Opublikowano

Z tego co wiem, to trzyma się tylko na rączkach, daszkach przeciwsłonecznych i głośnikach z tyłu. Była gdzieś na pewno na forum instrukcja.

Daj znać jak poszło, bo sam się zastanawiam nad wymianą, tyle że na beżową ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
są też spinki < wsówki> które trzymają do dachu.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że na tygodniu będę coś działał :)

Jak wyglądają te wsuwki, i jaki jest na nie sposób?

Nie chciał bym czegoś połamać :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No więc właśnie zdemontowałem podsufitkę.

Żadnych spinek nie ma, wszystko trzyma się na rączkach, lampkach, daszkach, uszczelkach i innych pierdołach :D

Demontaż ok godzinke, robiłem sam.

Za chwilę zabieram się za montaż czarnucha, napiszę jak przebiegły pracę w drugą stronę, choć nie ukrywam że prawdopodobnie będę kogoś potrzebował do pomocy. :wink:

EDIT:

Więc czarny sufit jest już na swoim miejscu :)

Z założeniem nie było żadnych problemów, a efekt jest powalający :mrgreen:

Zeszło mi ok 1,5 godzinki, tyle że bumer dostał jeszcze nowe uszczelki na drzwi, a z założeniem tego trochę schodzi. :cool2:

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, pytanko mam do Ciebie Shadow69 - masz u siebie szyberdach?

U mnie mechanizm jest uszkodzony ale jak popatrzyłem ile kosztuje sprawny to porzuciłem koncepcję naprawiania tego co mam i wstawię nowy cały. Pytanie czy po zdjęciu podsufitki szyber jest na wierzchu i wystarczy go odkręcić? Szyber mam mały, nie panorama.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam turasa bez szyberdachu - powinno być łatwiej?
Opublikowano

U mnie mechanizm jest uszkodzony ale jak popatrzyłem ile kosztuje sprawny to porzuciłem koncepcję naprawiania tego co mam i wstawię nowy cały. Pytanie czy po zdjęciu podsufitki szyber jest na wierzchu i wystarczy go odkręcić? Szyber mam mały, nie panorama.

Tak jak piszesz.Po zdjęciu podsufitki szyber masz na wierzchu mocowany na kilkanaście śrub.Ja osobiście mam sedana,ale z tego co wiem w turasie jest podobnie.

niema nic lepszego niż BAWARKA
  • Moderatorzy
Opublikowano

Różnica jest ogromna, jakoś dziwnie się jeździ z początku w "czarnej dziurze". Ale po czasie się człowiek przyzwyczaja :D

Dawaj foty do galerii.

BTW. Jakie uszczelki? Na budę wokół drzwi? Używki czy nowe i ile dałeś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, uszczelki wymieniłem, bo były z lekka sfatygowane.

W galerii są już zdjęcia z czarnym dachem :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Eee, nowe to ja mam na myśli nie ASO, lecz po prostu upolowanie jak najładniejszych i najmniej zniszczonych. :mrgreen:

Lewą na przód wziąłem z angola, prawą z europy (najmniej trzaskane drzwi) a tył od kolegi, mimo że mój nie był jeszcze tragiczny.