Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Proszę o wskazówkę :)

Wczoraj podczas zatrzymywania się przed światłami nagle przestało działać mi radio (bmw professional).

Nie da się go włączyć. Jedyny przycisk który działa w radiu to przycisk do wyciągania płyt. Płytę można włożyć i wyjąć po za tym po wjeździe do garażu widać, że radio jest cały czas podświetlone- tak jak przy wyłączonym radiu i włączonych światłach ( zatem zasilanie w radiu działa). Po podłączeniu samochodu pod kompa nie da się z radiem połączyć.

Dodam jeszcze , że jednocześnie przestał działać PDC z tyłu, ale z informacji do których udało mi się dotrzeć to chyba normalne, że pdc nie działa gdy nie działa radio...

Teraz pytanie / prośba o wskazówkę.

Od czego zacząć poszukiwania usterki? Czy ktoś kiedyś miał taki problem?

W środę rano i tak będę w ASO, ale może z Waszą pomocą uda się to ogarnąć we własnym zakresie.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano
Wyciagnij radio sprawdz kable i bezpiecznik z tyłu na radiuchociaż jak jest podświetlenie to nie wiem czy to pomoże ale warto spróbować nic nie kosztuje.
Opublikowano

Od tego chciałem zacząć.

Widać na filmie, że nie jest to bardzo trudne.

Podejrzewam, że nie jest to wina bezpiecznika i kabli skoro jest zasilanie... ,ale spróbuję wieczorem tam zajrzeć.

Czy ma ktoś inny pomysł ? ( poza kablami i bezpiecznikiem )

Opublikowano
Jeszcze pytanko czy do tej "operacji" z filmu trzeba odpinać akumulator??
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli nie odłączysz akumulatora i "obudzisz" auto podczas odłączonych wtyczek od radia, to wtedy możesz złapać kilka błędów, które na pewno zapiszą się w pamięci ale nie koniecznie wyświetlą się na BC.

Szczególnie jeśli radio ma MOST. Otwarcie ringu od razu powoduje zapisanie błędów w gateway'u radia.

Opublikowano
Jeśli nie odłączysz akumulatora i "obudzisz" auto podczas odłączonych wtyczek od radia, to wtedy możesz złapać kilka błędów, które na pewno zapiszą się w pamięci ale nie koniecznie wyświetlą się na BC.

Szczególnie jeśli radio ma MOST. Otwarcie ringu od razu powoduje zapisanie błędów w gateway'u radia.

Czyli jeśli nie włączę zapłonu i na chwilę odepnę radio to nic złego nie powinno się wydarzyć ?

• Członkowie klubu
Opublikowano

To, że kluczyk położysz obok nie oznacza wcale, że nie wybudzisz auta.

Proponuję Ci abyś odłączył radio bo i tak masz z nim problem, tak więc na pewno jakiś błąd się już zapisał...

Nie martw się, gorzej nie będzie. Nic się nie uszkodzi.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
Czy masz w samochodzie zestaw BT do telefonu?

Nie mam BT w samochodzie

Wyciagnij radio sprawdz kable i bezpiecznik z tyłu na radiuchociaż jak jest podświetlenie to nie wiem czy to pomoże ale warto spróbować nic nie kosztuje.

Bezpiecznik znajdujący się z tyłu radia jest ok. Kable również są ok...

Co poza radiem się mogło zepsuć ??

Opublikowano

Zaskakujące zakończenie mojego dramatu z radiem :)

W ASO padła diagnoza : "radio do wymiany"

Wsiadam do samochodu radio działa :)

Opublikowano
nie pierwszy raz panowie z ASO wykazali sie wiedza w zakresie diagnostyki bmw, rownie dobrze mogliby skody serwisowac i efekt bylby ten sam, przy calym szacunku dla skody
  • 2 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem z radiem professional. Zasilanie jest bo podswietlenie dziala, jedyny przycisk jaki dziala to wyrzut plyty reszta nie dziala. na wyswietlaczu nic sie nie dzieje. Auto stalo jakis czas i bateria umarla. naladowalem ja i zaprogramowalem nadal nic. Nie wiem czy radio dzialalo wczeniej bo auto kupilem nie na chodzie.

Z gory dziekuj

Opublikowano
Witam , gdzie moge same blaszki kupic gdzie sa na spoilerze cztery ??nie obiera fal , proze o pomoc bmw e 91 2007 r , 2.0 diesel ,120kw
Opublikowano

Witam

Mam problem z radiem professional. Zasilanie jest bo podswietlenie dziala, jedyny przycisk jaki dziala to wyrzut plyty reszta nie dziala. na wyswietlaczu nic sie nie dzieje. Auto stalo jakis czas i bateria umarla. naladowalem ja i zaprogramowalem nadal nic. Nie wiem czy radio dzialalo wczeniej bo auto kupilem nie na chodzie.

Z gory dziekuje

• 5 lat później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć wątek ponieważ mam taki sam problem jak w poście na początku.

Może w międzyczasie ktoś odkrył Na czym polega problem i jak można temu zaradzić