Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy zmianie A na C nie ma rzeźby jeśli będziesz szukał silnika max do końca 2009. Później są już N47N.

Wersja 143 i 177 niczym się nie różnią, jeśli chodzi o słupek. Różnią się wtryskiwacze i turbina oraz program. To wszystko.

Generalnie rozwala mnie takie ...... zdzierstwo jakie jest w tym kraju. Za diagnozę tego samego we włoskim ASO zapłaciłem 63 EUR.

Miałem identyczną sytuację z moją 318d 2008 z n47D20a, jechałem 160 km/h we Włoszech i kawałek za Bolonią (1500 km od Poznania) samochód zgasł i zapaliła się ikonka Check Engine. Po tym auto kręciło, ale nie chciało odpalić. Assistance zaholowało mnnie do BMW w Regio Emilia i okazało się, że silnik do wymiany :D Wycena na 8000 EUR :)

Oczywiście auto zabrałem do Polski i z holowaniem (laweta z Polski) i wszystkimi możliwymi kosztami, naprawa wyniosła mnie 10k pln.

Gdyby to stało się w Polsce ta zamknąłbym się w 5-6k pln.

Na jaki silnik wymieniłeś?

• Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja wymieniłem na N47d20c z przebiegiem 80k km i tylko rurkę od EGR musiałem dokupić. Cena jakieś 140 PLN.

Uważaj tylko, abyś nie kuipił tego silnika z 184 KM bo on nie pasuje.

Niestety te N47d20a padają w okolicy 200k km. Mi padł przy 207k. Te silniki są po prostu niezbyt trwałe i każdego czeka naprawa/wymiana prędzej czy póżniej.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Przy zmianie A na C nie ma rzeźby jeśli będziesz szukał silnika max do końca 2009. Później są już N47N.

Wersja 143 i 177 niczym się nie różnią, jeśli chodzi o słupek. Różnią się wtryskiwacze i turbina oraz program. To wszystko.

Generalnie rozwala mnie takie ...... zdzierstwo jakie jest w tym kraju. Za diagnozę tego samego we włoskim ASO zapłaciłem 63 EUR.

Miałem identyczną sytuację z moją 318d 2008 z n47D20a, jechałem 160 km/h we Włoszech i kawałek za Bolonią (1500 km od Poznania) samochód zgasł i zapaliła się ikonka Check Engine. Po tym auto kręciło, ale nie chciało odpalić. Assistance zaholowało mnnie do BMW w Regio Emilia i okazało się, że silnik do wymiany :D Wycena na 8000 EUR :)

Oczywiście auto zabrałem do Polski i z holowaniem (laweta z Polski) i wszystkimi możliwymi kosztami, naprawa wyniosła mnie 10k pln.

Gdyby to stało się w Polsce ta zamknąłbym się w 5-6k pln.

Na jaki silnik wymieniłeś?

Możesz wymienić na N47D20c lub a, ale tak jak wyżej napisane. nie kupuj N47N, wcześniej ktoś na forum tak zrobił i miał niezłe "schody".

Generalnie szukaj słupka na allegro, na pewno znajdziesz.

Powodzenia i współczuje.

Opublikowano

Jakie elementy wchodzą w skład słupka? Czy turbo jest w komplecie? Co z wtryskami?

Bo wiem, że te elementy są inne niż w moim uszkodzonym silniku jeśli zdecyduję się na 177 KM, niż dotychczasowy z 143 KM.

Opublikowano
Słupek to goly blok bez osprzetu . Osprzet od 177 niepasuje inne turbo inne wtryski , kolektor ssacy itd . Jak coś to zadzwoń wytlumacze co i jak . Kontakt podeslalem na PW
Opublikowano

Witam

Czy w silnikach N47D20C rzadziej sypią się rozrządy niż w N47D20A? Powiedzcie mi Panowie czy już poprawili te częsci (ślizgi i łańcuch) jesli juz ktos zdecyduje się na wymianę na częsci z tego roku?

Opublikowano
Witam

Czy w silnikach N47D20C rzadziej sypią się rozrządy niż w N47D20A? Powiedzcie mi Panowie czy już poprawili te częsci (ślizgi i łańcuch) jesli juz ktos zdecyduje się na wymianę na częsci z tego roku?

Tak, jest poprawione. Nie słyszałem, aby w C zerwał się łańcuch. Po za tym, jesli zacznie hałasować to mniej czesci trzeba wymienic, aby to naprawic.

Opublikowano
A powiedz mi, C były produkowane od koncówki 2008 roku? a jesli bedzie hałasowac to i tak by trzeba wymienic łancuch nawet w C ? Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy jest dostepny zestaw częsci i ile one kosztują (łancuch, slizgi) które nie będą hałasowac i łancuch się nie zerwie?
Opublikowano
A powiedz mi, C były produkowane od koncówki 2008 roku? a jesli bedzie hałasowac to i tak by trzeba wymienic łancuch nawet w C ? Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy jest dostepny zestaw częsci i ile one kosztują (łancuch, slizgi) które nie będą hałasowac i łancuch się nie zerwie?

Tak, bodajże od 10/2008.

Ja o przypadkach zerwania nie słyszałem, natomiast o A słyszę wciąż. O ceny dowiesz się w ASO, mają specjalny pakiet i dokładną instrukcję części, które wchodzą w jego skład.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Silnik a nie sam słupek A od C różni się tylko zmianą w samym rozrządzie, czy czymś jeszcze np: osprzęt , wtryski itp ? Edytowane przez Andrzej62
Opublikowano
Silnik A od C różni się tylko zmianą w samym rozrządzie, czy czymś jeszcze np: osprzęt , wtryski itp ?

Osprzęt i wtryski te sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- Czyli poza częściową poprawą rozrządu niczym więcej ?

- C-177km. -od kiedy do kiedy były produkowane ?

Opublikowano
Ja wymieniłem na N47d20c z przebiegiem 80k km i tylko rurkę od EGR musiałem dokupić. Cena jakieś 140 PLN.

Uważaj tylko, abyś nie kuipił tego silnika z 184 KM bo on nie pasuje.

Niestety te N47d20a padają w okolicy 200k km. Mi padł przy 207k. Te silniki są po prostu niezbyt trwałe i każdego czeka naprawa/wymiana prędzej czy póżniej.

Rozumiem, że kupiłeś kompletny silnik wraz z osprzętem? Czy oprogramowanie silnika również musiałeś zmienić?

Opublikowano
Czy moc tego nowego silnika jest inna od poprzedniego, który miałeś czy taka sama, bo już się pogubiłem w różnicach pomiędzy tymi silnikami i symbolami?
Opublikowano

witajcie ;)

pewnie banalne pytanie zadaję :D

mam e91 LCI 318d z 11/2008. Jaki mam silnik N47D20A czy N47D20C? jak to sprawdzić?

z góry dziękuję

Opublikowano

Na pewno masz diesla :mrgreen: :nienie:

Po nr.VIN na tym forum .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Jak otworzysz drzwi od kierowcy to kod silnika powinien być na tabliczce.
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W którym miejscu ma silniku jest oznaczenie , można je pod maską odczytać ?
Opublikowano
Jak otworzysz drzwi od kierowcy to kod silnika powinien być na tabliczce.

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wiem :wink: . Pytam gdzie , w którym miejscu na słupku można odczytać ?
Opublikowano
Nie, sam słupek. Nic nie musiałem programować.

W związku z tym, że zmieniłeś silnik z A na C, to zamieniłeś na mocniejszy silnik, zamiast 143 -> 177 KM?

Czy silniki C były o mocy 143 KM, bo na Allegro nie widzę takich?

Opublikowano

Czy silniki C były o mocy 143 KM, bo na Allegro nie widzę takich?

Tak,ja mam N47D20C w wersji 143KM.