Skocz do zawartości

F10 Szyba przednia rysy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam mały problem który mnie "gryzie" od tygodnia.

Z 2 tygodnie temu jak jeszcze była zima, jechałem po niemieckiej autostradzie w gestej mgle i deszcze dosc szybko, tak 220-230km/h.Wycieraczki pracowały jak głupie :shock:

Okolo tygodnia temu przy świetle słonecznym zauwazyłem drobne zarysowania od wycieraczek na przedniej szybie, nic wielkiego 3 rysy ledwie widoczne. Bardzo mnie to irytuje, są na wysokości mojego wzroku - rysy są tak jak jest ramie wycieraczki po środku szyby.

Są jakieś zakłady detailingowe które mogą mi pomóc? Ktoś już miał podobny problem i próbował?

Hmmmm
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

mgla i 230KM/h - no to ladnie - szyba ci tylko zostala?

ok mozna zrobic polerowanie tylko uwazaj bo wtedy uszkodzisz powloke ochronna szyby

1.szlifierka i filc - najtansze ale mozesz nie miec efektu

2. mozesz uzyc Duragloss Nu-Glass #755 : http://www.waxparadise.pl/produkt,Duragloss-Nu-Glass--755,6387.html

3. skorzystac z firm fachowych

dokladnie dowiesz sie na stronie :

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=209

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=10805

Opublikowano
  • Autor

Dzieki, raczej sam nie bede probował. Wyznaje zasade ze jak sie na czyms nie znam to nie ruszam ;-) tylko wieksze szkody spowoduje.

Podjade gdzies z tym, chociaz w sumie widac to tylko pod ostre słońce... Mam nauczke aby wycieraczek powyzej 200 nie uzywać

Hmmmm
Opublikowano

wycieraczki jak i inny sprzęt jest do UŻYWANIA...

należy jednak kontrolować, auto pewnie "długo" było nie używane (wycieraczki) i zebrał się twardy osad pod piórami, ON i małe kamyczki przyciśnięte porysowały szybę...

co do usuwania: ja NIE polecam, zakład usunie rysy (~polerowaniem) ale powstanie zniekształcenie optyczne, które jeszcze bardziej będzie denerowować niż rysy...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Ja też nie polecam polerowania przedniej, cholernie trudne, a potem w deszczu woda zachowuje się inaczej i to denerwuje, także pod słońce.

Najprostszym rozwiązaniem będzie użycie ubezpieczenia "szyby", chyba masz to wykupione? Jeśli tak to wystarczy zrobić odprysk jak po kamyczku, zgłaszasz do ubezpieczyciela a potem do aso po nową szybę. Jeśli nie masz tego ubezpieczenia to możesz zgłosić z AC ale wtedy masz zwyżkę składki 300-500zł w przyszłym roku, to i tak taniej niż naprawa w warsztacie.

Opublikowano

dokładnie. Procy poszukaj :)

hej

Opublikowano
  • Autor

Problem sie sam rozwiązał :mrgreen:

Powiem tak, mam wade wzroku ( minusy) byłem dzisiaj zmienić okulary/soczewski z -0,75 na 1,5.... Po prostu wczesniej widzialem ostro tylko na 2 metry do przodu i caly czas widzialem tą maleńką ryse. Teraz widze dobrze na odległość, już nie jest widoczne porysowanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tak myślałęm ze juz z pół roku temu powienienem zglosic sie do okulisty :8)

Hmmmm
Opublikowano
Mnie gdy jadę 220-230 w gęstej mgle rysy na szybie nie przeszkadzają bo i tak na autostradach zawsze oglądam filmy na iPadzie albo w Angry Birds gram. A pół litra w cupholderze mimo wady wzroku zawsze dojrzę.
Opublikowano
  • Autor

Prosze cie, nie angry birds tylko hungry shark evolution :wink:

Normalnie tak nie jezdze, ale jechało Audi A8 i A5 takze "taranowali" wszystkich długimi, wiec sie podłączylem na kilka kilimetrów

Hmmmm
Opublikowano
świetny sposób na karambol, zwłaszcza z wadą wzroku :)
Opublikowano
dokładnie. Procy poszukaj :)

hej

Lepiej śrubokrętem delikatnie

Opublikowano
  • Autor

Srubokret, proca itd.... to wszystko półśrodki

Wiecie co jest czerwone i szkodzi na zęby?

cegła... :mrgreen:

Hmmmm
Opublikowano

Najprostszym rozwiązaniem będzie użycie ubezpieczenia "szyby", chyba masz to wykupione? Jeśli tak to wystarczy zrobić odprysk jak po kamyczku, zgłaszasz do ubezpieczyciela a potem do aso po nową szybę.

Ubezpieczenie szyb obejmuje zamienniki i naprawę w zaprzyjaźnionych warsztatach z ubezpieczalnią. W ASO to tylko z czyjegoś OC albo jak wspomniałeś z AC można zrealizować wymianę na oryginalną szybę.