Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

szybkie pytanie... chcę podładować aku, mam przekodowany samochód (kierunki przy zamykaniu + xenony + nie wiem co jeszcze). W związku z tym jak odłącze akumulator na 24 h... nie skasuje się kodowanie modułów do domyślnego np. kierunki przy zamykaniu/otwieraniu?

Opublikowano

też jestem ciekaw odpowiedzi

jeśli nie zrobiłeś "doposażenia" to z tego co słyszałem ustawienia się skasują i na nowo trzeba będzie programować

ale to pytanie powinieneś dać w innym dziale - w dziale inpa, ncs, dis programowanie

Pozdr.

gg5553463
Opublikowano
Nie wiem jak w E46 ale w kilku innych auta nie ma problemu.Wszystko śmiga, bo przecież jest zapisane w modułach
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

nie skasuje sie nic :D można akumulator wyciagać bez problemu.

To jest dokładnie takie samo kodowanie jakby wyjechało z fabryki. I co wtedy jak ktoś zmienia aku ? nagle nie działa połowa funkcji ? :D

bez obaw wyciągnij aku i ładuj.

szukam
Opublikowano
nie skasuje sie nic :D można akumulator wyciagać bez problemu.

To jest dokładnie takie samo kodowanie jakby wyjechało z fabryki. I co wtedy jak ktoś zmienia aku ? nagle nie działa połowa funkcji ? :D

bez obaw wyciągnij aku i ładuj.

nie do końca jest prawdą to co napisałeś

żeby było jak z fabryki to trzeba zrobić tzw doposażenie

poczytaj w odpowiednim dziale o tym

gg5553463
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co ty piszesz?

Kemot ma rację. Żadne z zakodowanych opcji nie znikną, bo są... zakodowane.

Opublikowano

Dla mnie to też bez sensu gdyby ustawienia były zapisane w pamięci ulotnej...

Auto nie ma fabrycznego kodowania bo było mieszane przede wszystkim w LSZ... nie wiem czy gdzieś jeszcze.

Czytałem historie z rozprogramowującymi się EWS'ami, niedziałającymi światłami + oczywiście radiem zakodowanym (tu nie mam obaw).

Nie chciał bym kombinować później z xenonami i sygnałem dźwiękowym/światłami żeby działały tak jak teraz, stąd moje pytanie.

Jest jak sprawdzić "doposażenie"?

Opublikowano

spine

mówimy tutaj o kodowaniu kierunków, świateł dziennych, ryglowania drzwi itp. rzeczy które można ustawić w NCS. Fabryka raczej nie robiła tego za pomocą NCS ale efekt jest dokładnie taki sam czyli zmiana odpowiedniego wiersza w pliku który mamy w module świateł :D Aktywowanie funkcji nie ma nic do doposażania ponieważ wiekszość tych funkcji jest w aucie na starcie, wystarczy je uruchomić.

wyciągałem akumulator nawet na pare dni, nic mi się dziwnego z autem nie stało bo nie mogło się stać. Nie w tym modelu, bo nowsza seria 3 już tam troche świruje jak się aku wyciągnie albo zmieni.

jak ktoś uważa że mu się coś skasuje to ma niezłą banie i niech da kontakt do dilera :D jedyne co się skasuje to chyba zegarek :mrgreen:

auta miesiącami stoją w komisach na padnietym aku, potem przychodzi ktoś żeby kupić to na szybko prostownik, przez noc naładowany żeby chociaż odpaliło i tyle.

szukam
Opublikowano

jak ktoś uważa że mu się coś skasuje to ma niezłą banie i niech da kontakt do dilera :D jedyne co się skasuje to chyba zegarek :mrgreen:

Ale mnie rozbawiłeś :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco