Skocz do zawartości

Jaka prawidlowa temperatura silnika 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

tak

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 36,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
5 godzin temu, dyzio255 napisał(a):

tak

Tylko kurcze który bo słyszałem że w E61 525d to są trzy sztuki ?

Opublikowano

Najprostszy i najszybszy do sprawdzenia jest ten od egr. Ściąg i dmuchnij w niego. Jeśli powietrze przelatuje swobodnie to masz winnego. Minimalnie może przepuszczać ale naprawdę minimalnie. Główny termostat możesz sprawdzić dotykając węża od chłodnicy po stronie pasażera. Jeśli ciepły to termostat główny uszkodzony. Jak wymiana obu nie pomoże to zostaje wymiennik ciepła od skrzyni jeśli masz automat.

Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 13:37, tomaszj1990 napisał(a):

Najprostszy i najszybszy do sprawdzenia jest ten od egr. Ściąg i dmuchnij w niego. Jeśli powietrze przelatuje swobodnie to masz winnego. Minimalnie może przepuszczać ale naprawdę minimalnie. Główny termostat możesz sprawdzić dotykając węża od chłodnicy po stronie pasażera. Jeśli ciepły to termostat główny uszkodzony. Jak wymiana obu nie pomoże to zostaje wymiennik ciepła od skrzyni jeśli masz automat.

Dziękuję 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

E83 z silnikiem M57N2, dołożyłem dodatkowy termostat TH5 i teraz jest zajebiście w końcu.

Opublikowano
17 minut temu, Detyll napisał(a):

E83 z silnikiem M57N2, dołożyłem dodatkowy termostat TH5 i teraz jest zajebiście w końcu.

Winny jest termostat wymiennika ciepła skrzyni biegów. Jest tam taki plastikowy króciec i często jest tak, że łamią się takie plastikowe prowadniki tego króćca po którym chodzą "grzybki" termostatu. Jak się złamią to grzybki stają bokiem i auto się nie dogrzewa. Kilka lat temu kupiłem taki króciec aluminiowy od kogoś chyba nawet z tego forum kto sam te króćce dorabiał. Zero problemów z dogrzewaniem. Albo innym sposobem jest właśnie dodatkowy termostat.