Skocz do zawartości

świst przy przyśpieszaniu e46 330d M57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od pewnego czasu podczas przyśpieszania słyszę świst spod maski, zaczyna sie przy około 2000 obrotów i trwa do 2500-2600 i w tym monencie jest jakby minimalny spadek mocy, potem przyśpiesza normalnie. Wymieniłem wężyki na sylikonowe i oryginalne zaworki i dalej to samo. Sztanga od turbo chodzi bez żadnych oporów.Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale czasem śmierdzi spalinami w kabinie.

Znalazłem filmik na yt i wygląda to tak:

Opublikowano
auto na luz, wsadź kogoś do środka, niech depta po gazie a ty głowa pod maske, możesz zdjąc troche plastików i znajdziesz miejsce skąd gwizda. Jakaś nieszczelnośc jest, moze właśnie coś z powietrzem, może coś ze spalinami przy EGR, może coś ze spalinami przy kolektorze albo wydechu.
szukam
Opublikowano
a nie masz czasem pękniętego kolektora ssącego ? chyba na to wskazuje ta usterka :)
Opublikowano
ale tam rzadziej w sumie sie psuły te kolektory bo żeliwne, gorsze były w m57n :) ale całkiem możliwe. Wystarczy zajrzeć pod maske
szukam
Opublikowano
kolego sprawdz gumowe kolanko przy egr bo lubi sobie popekac :cool2:
KOZIOL
Opublikowano
ale tam rzadziej w sumie sie psuły te kolektory bo żeliwne, gorsze były w m57n :) ale całkiem możliwe. Wystarczy zajrzeć pod maske

On pisze o kolektorze ssącym, a nie wydechowym.

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano
no fakt fakt teraz doczytałem :D ale co nie znaczy że wydechowego też nie warto sprawdzić tym bardziej jak pojawia się smrodek. Trzeba poczekać na autora czy chociaż maske otworzył
szukam
Opublikowano
  • Autor

wydaje mi się że zlokoalizowałem usterke :mrgreen:

Lekko okopcona turbina (przedmuch na lączeniu turbiny z kolektorem)

uszczelka do wymiany

Opublikowano
  • Autor

wydaje mi się że zlokalizowałem usterke :mrgreen:

Lekko okopcona turbina (przedmuch na łączeniu turbiny z kolektorem)

uszczelka do wymiany

Opublikowano
Dokładna diagnoza turbiny. Im większy luz plus olej tym większe ryzyko, że turbina się kończy.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Dziś zabrałem się za odkręcenie turbiny a tu taki widok:

http://fotoo.pl/show.php?img=523933_img275.jpg.html

Czy to normalne? zaznacze że jest mały luz poprzeczny.

lepiej się zajmij turbinką wczesniej , sprawdź ilosc oleju w dolocie najlepiej w IC bo tam lubi się zbierać ... jesli dmuchnie mocniej i rzuci olej w kolektor to będziesz miał tą samą sytuację co ja , zarzuciło olej i oczywiscie wzrosły obroty , cisnienie oleju także wypchało popychacze hydrauliczne jak zawory były otwarte i niestety 6 dźwigienek poszło mimo tego że udało się zgasić silnik po 3 sekundach ...a luzów nie mam jako takich , normalny luz techniczny ...

także daj turbinkę do uszczelnienia ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/