Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jestem zainteresowany kupnem bmw F10 z silnikiem n63 czyli 550i

szukam opinii czy silnik jest zywotny??

jakies wady tego silnika??

Na co patrzeć przy zakupie??

http://imageshack.us/scaled/landing/268/bmwv8biturbon63407ps2.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/4085/48667353357802667663529.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
stosunkowo sporo tego jezdzi w US (zarowno w F10 jaki i X5). z tego co kojarze, to ludzie narzekaja na czasem "slaby" start (jakas software'owa sprawa, byc moze to tylko w specyfikacji US); czytalem tez o jednym przypadku, gdy silnik posypal sie przy kilku tysiacach mil, ale to raczej wypadek przy pracy / odosobniony przypadek

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
stosunkowo sporo tego jezdzi w US (zarowno w F10 jaki i X5). z tego co kojarze, to ludzie narzekaja na czasem "slaby" start (jakas software'owa sprawa, byc moze to tylko w specyfikacji US); czytalem tez o jednym przypadku, gdy silnik posypal sie przy kilku tysiacach mil, ale to raczej wypadek przy pracy / odosobniony przypadek

I wlasnie chodziło mi o takie informacje

a moze jakis kolega z forum ma taki silnik w swoim aucie??

Opublikowano

Co prawda nie z własnego doświadczenia, ale mojego dobrego kolegi. BMW X6 5.0i, czyli motor ten sam, buda zdecydowanie inna. Nie był z auta zadowolony. Od nowości do jakichś 80 tys. km było jeszcze w miarę (drobne usterki), ale potem zaczęła brać olej (całkiem sporo). Zdarzało się że np w trasie traciła moc i wchodziła w tryb awaryjny. Kilka razy zgasła i nie dało się jej odpalić, tylko laweta i serwis. Skończyło się na tym, że przy 120 tys. km i naprawdę sporej ilości awantur w serwisie auto pojechało na remont silnika do Niemiec(tu nie mieli doświadczenia z tym motorem), a po powrocie do właściciela podczas pierwszej trasy znów straciła moc. Tak się skończyła przygoda z tym autem.

Co do spalania to: trasa: 130km/h = 12l

160km/h = 17l

180-200km/h = 22l

240 + km/h + powyżej 33 litrów

Jedyne co można powiedzieć na pocieszenie to X6 to jednak SUV, więc inna aerodynamika. Napęd na 4 koła. No i jeździła na 22" felgach...

Opublikowano
No wlasnie na bimmerze tez płakali ze 550i lubi popic oleju, i ze to norma. Ktos wie jak to wygląda w praktyce? "Cza se" kupic butelke oleju i dolewać czy co przejazd przez miasto lub państwo udac się do dilera na dolewke?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na bimmerfest jest duzo postow odnosnie dolewek oleju w 50i

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja bym nie przekreslal tego silnika ze wzgledu na apetyt na olej, wersje M tez zjadaja olej

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Po 3000 km jeszcze nic oleju mi nie ubyło. Podejrzewam, że dużo zależy od stylu jazdy. Honda, jak nią jeździłem to brała olej. A jak moja Żona, to już nie... :)

Mam natomiast inne pytanie - czy Ktoś może wie jak się zdejmuje tą plastikową osłonę silnika w tym motorze? Próbowałem ciągnąć do góry po prostu, ale trzyma mocno...a wiadomo że nie chciałbym czegoś urwać.

Edytowane przez Pemek
Opublikowano

Raz z ciekawości, dwa jest pod nim korek pojemnika na płyn chłodzący ( chyba ). Jeden jest przy lewym reflektorze, drugi pod deklem, pod znaczkiem bmw.

Nie zaszkodzi sprawdzić poziomu....

Opublikowano

Mam natomiast inne pytanie-czy Ktoś może wie jak się zdejmuje tą plastikową osłonę silnika w tym motorze? Próbowałem ciągnąć do góry po prostu, ale trzyma mocno...a wiadomo że nie chciałbym czegoś urwać.

U mnie w 30d wystarczy pociągnąć do góry, teoretycznie w 50i powinno byc tak samo

Opublikowano
A po co tam chcesz zaglądać? :8)

Jak to po co?!? Bierzesz leżaczek, browara i rozkoszujesz sie całe południe widokiem 8 garów :mrgreen:

:cool2: Dokładnie!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak to po co?!? Bierzesz leżaczek, browara i rozkoszujesz sie całe południe widokiem 8 garów :mrgreen:

Kurcze, może jakieś lustro trzeba założyć pod maskę i u nas też będzie widać 8 :mrgreen: