Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie zakupię klucz do świec? Potrzebuję zmienić świecę w E90 LCI 318i N43 lecz jak wiadomo świeca nie jest "normalna/tradycyjna" a na dodatek musi być on zagięty.

Proszę o info.

www.scooterkingz.pl
  • 1 rok później...
Opublikowano
No i odgrzeję kotleta. Dzisiaj próbowałem wymienić świecy i mi się nie udało. Nie wiem jaki tam klucz przychodzi w warsztacie u kolegi byłem i też nie ma. Z góry widzę, że świeca w mojej 320i N43 nie jest 6- kątem tylko 12-katem co to jest masakra jakaś. Czym to mam odkręcić. Nie jestem w stanie tam żadnego klucza włożyć przegubowe też wymiękają. Pomocy :mad2:. Aha i jakie mam tam dać świece bo już różne wersje słyszałem. Ja chciałem wykręcić i wtedy pojechać kupić identyczną.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano
Dobrze znalazłem już sam przychodzi świeca NGK ZKBR7A-HTU a klucz do niej to cienkościenna 14mm bi-hex. :D.
Opublikowano

Ja uzywam tego:

Nasadka klucz do świec zapłonowych 14 mm

długi cienkościenny 12 kątny

do świec zapłonowych BMW Citroen Renault i innych

Kwadrat pokręła 3/8 cala

Długość 250 mm, profil dwunastokątny

Średnica zewnętrzna Ø 18,9 mm

Gumowa wkładka chwytająca świecę zapłonową

Stal chromowo-wanadowa

Nr katalogowy: AI050092

Kod EAN: 4719152374018

Producent: JONNESWAY

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja uzywam tego:

Nasadka klucz do świec zapłonowych 14 mm

długi cienkościenny 12 kątny

do świec zapłonowych BMW Citroen Renault i innych

Kwadrat pokręła 3/8 cala

Długość 250 mm, profil dwunastokątny

Średnica zewnętrzna Ø 18,9 mm

Gumowa wkładka chwytająca świecę zapłonową

Stal chromowo-wanadowa

Nr katalogowy: AI050092

Kod EAN: 4719152374018

Producent: JONNESWAY

Kolego jak nie masz zielonego pojęcia to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Kupiłem ten klucz i nadaje się do wszystkiego ale na pewno nie do wykręcenia świec w tym silniku. Musi być max 6,5 cm długości i to na przegubie. Jak sam tego nie robiłeś albo nie wiedziałeś to nie pisz takich głupot przedrukowanych z netu...

Krzysztof
Opublikowano

Racja poprzednik wprowadza w błąd.

Klucz musi być na przegubie inaczej się kantuje i trzeba kombinować, długość 65mm max mój ma 63mm zeszlifowałem 1mm przy polerce :), średnica zewnętrzna ja mam 18,7mm na tyle stoczyłem i wchodzi idealnie. W sumie nasadka przegub plus przedłużka 200mm i idealnie się dochodzi bez komplikacji i bólu, a przy okazji to koszt niecałych 50zł gdzie sam ten ponoć pasujący klucz kosztuje tyle samo.

Bez przegubu też się da ale utrudnia to zadanie i trzeba się troszeczkę pogimnastykować. Aha i nie wyciągać tych blach (ta rurka metalowa w środku po wyjęciu cewki) z gniazda bo takich zdolnych tez widziałem :D.

Poniżej fotki dla potomnych. I link do sklepu gdzie kupiłem nasadkę za śmieszne pieniądze. Pozdro i powodzenia.

Aha ja troszeczkę przyciąłem tą gumkę trzymającą świecę bo jak dokręciłem i chciałem wyciągnąć klucz to nasadka zostawała w środku. Przyciąłem i jest spoko trzyma tak, że świeca nie wypada i przy wyciąganiu klucze się nie rozpinają.

https://narzedzia24.pl/produkt/nasadka-do-swiec-3/8-cala-14mm-proxxon

http://i.imgur.com/qEjrRMV.jpg

http://i.imgur.com/aNHLyWM.jpg

http://i.imgur.com/ji96YFt.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chcę sie upewnić czy kupiłam dobre świece do mojego silnika:

NGK 91785

ZKBR7A-HTU

*K97*

Auto jak widać z boku, czekam na info.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mały update ode mnie. Kupiłem taką samą nasadkę jak Owca007, średnica zewnętrzna zmniejszona do 18.5mm.

Do samego wykręcenia świecy polecam wyjąć gumę ze środka - wtedy nie będzie najmniejszego problemu nawet jeśli nie macie przegubu.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Też wymieniłem sam świece w mojej trójce chociaż nigdy tego nie robiłem. Polecam tylko zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny dobry - koszt 120 zł, siła dokręcenia 30 - 35 Nm. Natomiast z tym kluczem do świec jest taki problem ze potrafi się rozpiąć w środku i jest trochę problem z jego wyjęciem, ale chwila cierpliwości i powinno się udać, ja natomiast nie polecam zdejmowania tej gumki w środku klucza bo jest problem z jego wyciągnięciem po wkręceniu nowych świec. Ale ogólnie dzięki wcześniejszym wpisom kolegów udało mi się to zrobić samemu. Podjąłem się tego gdy w jednym z serwisów samochodowych po rozkręceniu wszystkiego (podszybia) Pan mechanik stwierdził, iż klucz jest nietypowy i nie ma możliwości wymiany świec tylko w aso.
Opublikowano
Jeszcze zapomniałem dodać, że u mnie chciano za wymianę świec 200 zł. A tak to klucz 120 zł, który można wykorzystać później na przykład do kół zakres od 10 Nm do 210 Nm i nasadka do świec 14 zł. Satysfakcja natomiast bezcenna. Pozdrawiam.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Chciałem zapytac czy ma może ktos z okolic Katowic wypożyczyć sprawdzony klucz do świec do silnika N43 wraz z kluczem dynamometrycznym z zakresem 20-30Nm ok ... cena nie gra roli* (o ile nie przekroczy 50zł ;)
  • 11 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...