Skocz do zawartości

Jak rozebrać bezpiecznie konsolę - naprawa podświetlenia ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E34 525TDS.

Ponieważ lubię jak wszystko działa, chciałbym także wymienić podświetlenie pokręteł nawiewów, popieliniczki itp. - takie pedantyczne przywary. W związku z tym:

1. Proszę o podpowiedź jak blondynce ;) jak rozebrać konsolę środkową tak aby niczego nie zerwać lub złamać i gdzie szukać żaróweczek??

Dodam że u mnie jest następujący układ od lewej : 3 przyciski (szyba,klima,obieg zamknięy), potem pozioma regulacja góra,twarz,nogi, i trzy okrągłe pokrętła temp/nawiew/temp.

Chciałbym poprostu naprawić tam podświetlenie

2. Nie ma także podświetlenia na prędkościomierzem i paliwem, próbowałem się dziś tam dostać wyjąłem zegary ale zgłupłem ;) prosze podpwiedzieć czy podświetlenie zegarów jest dostępne od razu z tyłu zegarów czy trzeba dalej rozbierać?? Dodam, że auto jest z 92 roku czyli mały wyświetlacz pod prędkościomierzem.

Dziękuję za pomoc

p/s: używałem opcji SZUKAJ, znalazłem kilka wskazówek ale proszę o więcej ;)[/url]

PawełM
Opublikowano

Serdeczne dzięki

Jak nie masz życzenia to nie musisz odpowiadac na moje pytania, prośba jest do tych którym się chce pomóc nowemu użytkownikowi E34.

"Zapomniał wół jak cielęciem był"

pozatym używałem funkcji szukaj.

pozdrawiam serdecznie

Pawel.

PawełM
Opublikowano

witam

Też z chęcią o tym poczytam.

Wiem, że można podważając z lewej strony wyciągnąć cały panel od sterowania nawiewem, jednak ciężko tam cokolwiek wcisnąć aby podważyc i nic nie uszkodzić.

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie musisz rozbierać konsoli, wystarczy że wyciągniesz lekko podważając panel klimy, potem wyjmiesz wyłącznik i dalej powinieneś juz sobie poradzić. Podważać należy po bokach ale bez przesady.

Konsolę zostaw bo nie trzeba jej ruszać.

Najgorzej jest z przełącznikami bo nie ma wymiennych żarówek, ale można kupic takie diody 12V i jakos to naprawić, da się.

Liczniki mają wymienne wkłady z żarówkami - sprawdż jeszcze raz i wymień te uszkodzone.

Pozdro - Krzysiek.

P.S. I prosze nie docinac sobie :wink:

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

witam

ja również dziekuję, bo właśnie o panel od klimy mi chodzi. :D

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano
Nie musisz rozbierać konsoli, wystarczy że wyciągniesz lekko podważając panel klimy, potem wyjmiesz wyłącznik i dalej powinieneś juz sobie poradzić. Podważać należy po bokach ale bez przesady.

Konsolę zostaw bo nie trzeba jej ruszać.

no chyba nie jest tak prosto.... :D

Nie wiem czy będzie jakaś różnica między wersją z klimą i bez - ja nie mam.

Ale żeby dostać się do żarówek podświetlających regulatory temp. musiałem zacząć od radia. To jest raczej proste. Potem zegarek (obc) - od strony radia jest u góry wystająca dźwignia, którą trzeba z wyczuciem do siebie pociągnąć i ona wysunie zegarek. Jest to niezbędne żeby dostać się niżej do regulacji nawiewu - żarówki tam są wsadzane w tych plastikowych puszkach (nie pamiętam jak się nazywają :duh: :mrgreen: ) które regulują temperaturę - musiałem je rozkręcać. Żeby to wyjąć trzeba odpiąć cięgna ustawiające nawiew - są oznaczone kolorami, więc nie zapomnij jak idą (odpowiednio dla suwaka dla szyby, góry i nóg). Zdjąć je to pikuś, ale przy zakładaniu com się namęczył i naku...ił :mrgreen: :mrgreen: No, a wtedy już włala... wyciągasz panel - aaa, wcześniej ten element z podgrzewaniem szyby, klimą . Niestety właśnie dla zdjęcia tych cięgien niezbędne jest wyciągnięcie radia i zegarka, no chyba że jest na to jakiś inny patent, ale raczej trudno w to uwierzyć po tym co widziałem rozbierając to.

No, a żarówki są jak napisałem w tych puszkach, jeśli pamiętam to dwie, ale mogę się mylić. Sprawdeź tylko jaką mają moc, żebyś nie dał za mocnych. Jeśli pamiętam, to musiałem te puszki rozkręcić - odkręcić od panelu - i uważaj jak będziesz wyciągał - mi jedna strzeliła i została trochę szkła w środku - nie ,mogłem tego cholerstwa wygrzebać. A składanie to bajka tylko w odwrotną stronę - powodzenia w zapinaniu tych cięgien :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

witam

Czyli panel od klimy tak łatwo nie wyjdzie, czy tylko dostanie się do żarówek podświetlających jest bardziej uciążliwe.

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

no camillo... przecież to proste - opisałem jak zdjąć ten panel - w celu wymiany żarówek, ale jeśli chcesz go wyprać, wymieniać czy tylko do domu na noc zabierać - trzeba go wyjąć - niestety w ten sam sposób :mrgreen:

Pzdr!

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Dokładnie jak opisał oktaw, można tylko dodać żeby panel (po wyjęciu radia i komp) wypchnąć wpierw z lewej strony. Z tego co pamiętam była tam 1-a żarówka 1,2W, ale mogę się mylić. Jednym słowem jeden wieczorek z głowy powodzenia.