Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam panowie mam problem. A mianowicie moje autko wolno się grzeje. Jadąc rano do pracy 20 km wskazówka temperatury wchodzi na pion po przejechaniu jakieś 17 km. Wnioskuje po tym ponieważ mój kolega ma taka sama tylko z silnikiem 2.5 i jadąc ta sama droga i zaczynając jazdę w takiej samej temperaturze silnika. Wskazówka weszła mu na pion po 6 km. Co to może być macie jakieś pomysły? ?? Może to coś pomoże ze gaz mam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo to będzie właśnie termostat.

Jest nie domknięty i idzie na cały obieg(chłodnicę) i dlatego wolno się nagrzewa.

Przy zapowietrzonym to przeważnie wyrzuca płyn,szybko gotuje,brak ogrzewania i inne cyrki.

PS.Dlaczego założyłeś dwa takie same tematy???

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Cichy. Ponieważ wystawiałem post na telefonie i pewnie coś się nacisło. termostat wymieniany pól roku temu. Myślicie ze to raczej to? Po ilu średnio wam wchodzi na 90 stopni
Opublikowano

A więc po kolei kolego bo piszesz o dwóch różnych przypadkach

Jadąc rano do pracy 20 km wskazówka temperatury wchodzi na pion po przejechaniu jakieś 17 km. Wnioskuje po tym ponieważ mój kolega ma taka sama tylko z silnikiem 2.5 i jadąc ta sama droga i zaczynając jazdę w takiej samej temperaturze silnika. Wskazówka weszła mu na pion po 6 km

A więc u mnie pion też wyskakuje po przejechaniu około 7-8 km ale jest to wtedy temperatura rzędu 75-77'C

Po ilu średnio wam wchodzi na 90 stopni

Natomiast aby osiągnąć wspomniane 90'C muszę zrobić traskę tak najmniej 12 km, choć to też zależy trochę od warunków za oknem

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Witam

Mialem podobny problem zima wogole nie chciala dojsc do pionu wskazowka temperatury,a w trasie zima temperatura sie cofala.Termostat mozna latwo sprawdzic odpalcie fure na zimnym przejechac ze 2-3 km otworzyc maske zlapac za waz ktory idzie z termostatu do chlodnicy jak bedzie letni ciepply to znaczy ze na calym obiegu caly czas chodzi. :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie będę pisał kiedy mam pion :norty: :mrgreen:

Bo w dieslu wygląda to trochę inaczej.

Za to mogę polecić termostat Behr.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Pion osiąga w temp nie 70 st a równo 75 st. Mi dochodzi do pionu przy temp ok -5st po 3-4km. Temp roboczą ma kiedy przejadę ok 10km. Piszę o trasie. Bo w mieście by osiągnąć temp roboczą potrzebują ok 5km
Opublikowano
He he pion. No fakt źle sformułowałem. Dodam ze pion wskazówki! Temperatury jest po przejechaniu 17 km. Myślałem ze pion to 90 stopni sory za błąd. W piątek sprawdze tak jak kolega pisze, sprawdze wąż po przejechaniu 2-3km . Dam znać narazie wielkie dzięki
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie,podbijam do tematu.Mam podobny problem raz wskazówka łapie pion :o a za następnym razem nie bardzo,tak 1/3 drogi.Podejrzewam termostat.Moje pytanie brzmi:czy wymienia się sam wkład (termostat)czy całość z obudową?Dzięki za odp.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A czy wolne łapanie temperatury(dochodzi na 1/3 drogi i nie osiąga optymalnej temp.)może mieć wpływ,że nie dawno była wymieniana chłodnica.Nie wiem jak było przed jej wymiano bo chłodnice wymieniał poprzedni właściciel a ja Betka mam od miesiąca.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A co sądzicie o termostatach WAHLER? Zdania niektórzy mają podzielone a jak waszym zdaniem?Zakładał ktoś może?