Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Przeczytałem wiele postów na temat słabo świecących xenonów, lecz nie rozwiązałem mojego problemu.

Mianowicie chodzi o to że miesiąc temu na trasie Niemcy- Polska światło idealne świeciło, o dobrej długości.

Natomiast od paru dni szczególnie po zmierzchu zauważyłem że światło od strony kierowcy bardzo krótko świeci, od pasażera połowę odległości dalej. W nocy przy 70 km/h cieżko jechać. Na pulpicie żadnych info o błędzie żarnika. Samo poziomowanie świateł działa jak należy, po zapaleniu auta światła ustawiają się same. Zajrzałem do odbłyśnika po wyjęciu żarnika od strony kierowcy i wygląda w porządku, bez rdzy itp.

Jadąc np. wczoraj trasę 40 km lampa od strony kierowcy jakby mrógła tz. zgasła i zapaliła się podczas jazdy- nie pierwszy raz od miesiąca już.

Kolor tego żarnika z porównaniem do drugiego jest bardziej lekko róż. Wiem że prawdopodobieństwo zaraz padnie na żarnik, ale na pewno?

Te światło świeci na krótką odległość i słabo. Co może być tego przyczyną jeszcze? Przetwornica?

Dzięki za pomoc i Pzdr :wink:

Edytowane przez BoloBenio

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

Ale słabo tz. że krótko świeci ta strona xenona na odległość maks 25 metrów.

Jutro przemienię żarniki z lewej na prawą i zobaczę czy jest jakaś różnica.

Co do przetwornicy to jest możliwość ich regeneracji tz chodzi mi o to że np. pada tam np. lut czy coś i da się to zrobić i nie trzeba kupować innej?

Dodam jeszcze, że to wszystko dotyczy się głównie jednej strony od kierowcy- krótko świecące światło, inna barwa od drugiej lampy. Czy nie jest temu wszystkiemu winny sam żarnik?

Niech się ktoś wypowie co miał podobny problem z krótko świecącymi xenonami

Z innej beczki. Ile jest czujników poziomowania lamp w e46 2.0d po lifcie touring? Wiem że jeden na pewno od strony pasażera na wahaczu, a inne? Bo te czujniki mogą powodować niskość światła od strony kierowcy.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
Z innej beczki. Ile jest czujników poziomowania lamp w e46 2.0d po lifcie touring? Wiem że jeden na pewno od strony pasażera na wahaczu, a inne? Bo te czujniki mogą powodować niskość światła od strony kierowcy.

Sa dwa, jeden tam gdzie piszesz i drugi po tej samej stronie tylko ze na tylnym wahaczu.

Nie jestem pewny, ale zadaniem czujnikow jest "poziomowanie" obu lamp jednoczesnie, a do regulacji gora/dol poszczegolnych lamp jest mechanizm do regulacji lamp znajdujacy sie w samych lampach (chyba jakos od gory lampy jest dojscie)

Opublikowano

Nie jestem pewny, ale zadaniem czujnikow jest "poziomowanie" obu lamp jednoczesnie, a do regulacji gora/dol poszczegolnych lamp jest mechanizm do regulacji lamp znajdujacy sie w samych lampach (chyba jakos od gory lampy jest dojscie)

U mnie poziomowanie działa, gdy załączę światła to "ustawiają się". Nikt raczej nie grzebał w ustawieniu ręcznym lampy, więc moje przekonania dalej padają na kończący żywot żarnik, który słabo świeci praktycznie bez mocy i czasami na trasie zgaśnie i zapali się ponownie. Co wy na to?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy jest mozliwośc w INPA sprawdzenia tych czujników tzn jaie maja wartości coś w stylu LIVE DATA czy tylko wywala błąd ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Panowie nie jest to tak do końca jak gadacie, sam sprawdzałem u siebie.

Mam ori xenony. przełożyłem żarnik do drugiej lampy i zaraz widać jak żarnik jest słabszy od drugiego, wniosek tylko jeden- żarnik umiera.

Poza tym od tygodnia nie zauważyłem żadnych migawek lamp czy czegoś podobnego.

Co do ustawienia wysokości xenonu jest regulacja ręczna, na śrubokręt. U mnie wszystko w lampie, regulacje itp chodzą jak należy bo wiem co mam, po prostu ori wszystko i nie tykane :mrgreen:

Samo poziomowanie natomiast służy do obniżania i dźwigania strumienia świetlnego z uwzględnieniem wagi samochodu tz. im więcej wagi pasażerów bądź nacisku na hak lampy obniżają swoją wysokość- u mnie to chodzi bajerancko. Więc czujniki sprawne i wogóle.

Obecnie jestem na etapie wyboru żarników nowych bo nie są pierwszej młodości.

Dziękuję za wszelkie porady wszystkim i Pzdr :wink:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann