Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z zawisem :( Przy gwałtownym ruszaniu tył zaczyna podskakiwac , całym autem trzepie , co dziwne dzieje sie tak tylko na mokrym asfalcie.Na przegladzie diagnosta nic nie mówił,amorki coś ok 70% sprawne Co to może być?

Opublikowano
tuleje pod tylna belka sa wywalone - lub jezeli masz sportowe amortyzatory i sprezyny to ich charakterystyki nie odpowiadaja sobie.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano (edytowane)

a diagnosta sprawdzał sumiennie??? bo wszystko powinno wyjść na szarpakach a tuleje to zobaczył by na pewno.

Może sprzęgło nie wysprzęgla do końca i przy ruszaniu włączasz bieg tak jak byś nie wcisną sprzęgła do końca???

Edytowane przez Boggy e36
Opublikowano

sprawdzałem na kanale przy zaciągnietym recznym te tuleje troche chodzą , jak sciagac tylną belke to odrazu mozna by zmienic tuleje na wahaczach i drążku,łączniki stabilizatora wiec narazie sie wstrzymam z wymianą, ale jak tylko zmienie to dam znac czy to było to

Dzieki za porady

Opublikowano

Jeśli sprawdzał diagnosta na szarpakach to znaczy że jest dobrze ( choć zależy od diagnosty). Podstawową żeczą jeśli podskakują koła przy gwałtownym ruszaniu jest źle dobrany komplet amor-sprężyna . Zapewne niedawno którąś z tych żeczy wymieniałeś i niespasowała się z drugą.

Amortyz. twardy --> miękka sprężyna

Amortyz. miekki --> twarda sprężyna

Opublikowano
Mam ten sam problem. Zawieszenie M-technic, niby powinno grać ale... lewy amor 50% a prawy 60% i lewe kółko skacze....
Opublikowano
obstawiam dalej amorki...sprawnosc maja taka sobie...

Napisał, że mają 67%. To tak słabo? Nowiutkie Kayaby olejowo-gazowe pokazują 71% sprawności.

NSW
Opublikowano

przeglad miałem jakoś w listopadzie i wszystko było ok nawet gościu nie mógł uwierzyc ze auto ma 20 lat:) puźniej pojawiły sie lekkie stuki dochodzące własnie z okolicy mocować belki ale pewnosci nie mam, zauważyłem że jak zawieszenie mocno ugne to podzuszki amorków tylnich sie ruszaja nie wiem czy tak ba byc???

amorki i sprężyny seryjne wiec niedopasowanie tych elementów odpada

Opublikowano
przeglad miałem jakoś w listopadzie i wszystko było ok nawet gościu nie mógł uwierzyc ze auto ma 20 lat:) puźniej pojawiły sie lekkie stuki dochodzące własnie z okolicy mocować belki ale pewnosci nie mam, zauważyłem że jak zawieszenie mocno ugne to podzuszki amorków tylnich sie ruszaja nie wiem czy tak ba byc???

u góry są takie łożyska pod tymi poduchami ,może niedokładnie opisuje,ale z przodu jak zmieniali mi kiedyś amory to stwierdzili że łożyska do wymiany a też mi pukało.

Opublikowano
puźniej pojawiły sie lekkie stuki dochodzące własnie z okolicy mocować belki ale pewnosci nie mam, zauważyłem że jak zawieszenie mocno ugne to podzuszki amorków tylnich sie ruszaja nie wiem czy tak ba byc???

Jeśli słyszysz stuki właśnie z tamtąd to tak , czy tak musisz podjechać do diagnosty od zawieszeń i niech stwierdzi co jest nie tak. Możliwe że któryś z silentbloków jest urwany lub naderwany.

Opublikowano

mam to samo!!!

po wymienie na dyfer ze szpera zmienilem amory na spax regulowany i jak kola traca przyczepnosc wpadaja w wibracje - dzieje sie top tylko gdy auto stoi prosto

w momencie kiedy juz stawia tyl czy to w prawo czy w lewo jest ok.

przy lataniu bokiem tez jest ok

to na 100% zle dobrany amor do sprezyny (moje sprezyny to czerwony h&r 40/40)

PS zamienie spax regulowany na bilstein b6

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg