Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni trochę posypało śniegiem w Wawie, no i wczoraj przejeżdżając przez jedną z takich mocno nieodśnieżonych ulic pojawił mi się na czerwono błąd ciśnienia w oponach. Dodam, że opony mam nowe, niedawno założone zimówki (nie run-flat). Po ok. dobie ciśnienie w oponach `na oko` wydaje się być w porządku. Próbowałem resetować to ciśnienie w komputerze ale za chwilę komunikat błędu pojawia się znowu.

Co może być przyczyną? Nie bez powodu napisałem o tym śniegu, gdyż samochodem jeżdżę od półtora roku i nie miałem wcześniej takich problemów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystkie opony są w tym samym rozmiarze ? Sprawdź ciśnienie ale nie na oko :wink:
Opublikowano

Po pierwsze sprawdź ciśnienie w kołach a nie na oko.

Po drugie jeśli zmieniałeś koła to dokumentacja mówi ze powinno się od nowa skalibrować czujniki czyli zrobić aktywację.

Jak to nie pomoże to komputer i sprawdzenie błędów może jakiś czujnik szwankuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo od felgi zabitej sniegiem...

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ewentualnie któryś czujnik ABS zabity śniegiem lub zabrudzony.
Opublikowano

A skąd samochód wie, że ty masz teraz Rof albo nie Rof.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

A co ma Runflat do kontrolki cisnienia w oponach?? Zakladasz nowe opony/kola resetujesz system i po sprawie. Przeciez tam nie ma zadnego czujnika, spadek cisnienia jest rozpoznawany przez czujnik ABS (kolo w ktorym jest mniej powietrza ma mniejsza srednice, wiec sie szybciej obraca).

Edit: kamiloo98 byl szybszy :).

Opublikowano
odpal silnik, wejdź do menu BC i znajdź opcję "reset" po czym prztrzymaj kilka sekund przycisk od BC
Opublikowano

Done :)

Pojechałem do wulkanizatora i uzupełniłem ciśnienie we wszystkich oponach (we wszystkich brakowało ok. 0,2), następnie zresetowałem czujnik i jest OK :)

Prawdopodobnie był to jakiś chwilowy błąd czujnika, gdyż ciśnienie nie było na tyle niskie żeby `krzyczał` ;)

Opublikowano
Krzyczy przy niewielkich różnicach, a jeśli nie zrobiłeś prawidłowo procedury reset to tym bardziej pomarudził, ale jest OK i o to chodzi.
Opublikowano
uzupełniłem ciśnienie we wszystkich oponach (we wszystkich brakowało ok. 0,2)

U mnie też ubytek 0,2 sygnalizował więc chyba tak ma być.

Pozdrawiam
  • 2 lata później...
Opublikowano
U mnie czujnik obudził się przy spadku ciśnienia z 2.4 do 1.5

Także chyba raczej zbyt późno.

Są dwa typy pomiaru ciśnienia w kołach: FTM (Flat Tire Monitor) i TPM (Tire Pressure Monitor). Zależy, który masz u siebie. Pierwszy to rozwiązanie czysto programowe, komputer porównuje prędkość obrotową kół z czujników, jeżeli w jednym kole spada ciśnienie zmienia się jego promień przez co zmienia się prędkość obrotowa koła i system odnotowuje spadek ciśnienia w oponie. Minusem tego rozwiązania jest to, że system nie zareaguje na stopniowy spadek ciśnienia we wszystkich kołach. Wartością odniesienia w tym przypadku są pozostałe koła. Jeżeli we wszystkich będzie podobna prędkość obrotowa, system nie zareaguje. Stąd może spaść i do 1,5 bara bez żadnego komunikatu. TPM to czujniki zamontowane w kole i one reagują na spadek ciśnienia w stosunku do wartości referencyjnej, czyli tej przy której resetowane było ciśnienie i ono jak najbardziej powinno dać sygnał o spadku w dowolnym kole lub wszystkich na raz poniżej tej wartości.

Opublikowano
U mnie błąd to norma co jakiś czas tak 1 na miesiąc wyskoczy wystarczy ze wyłączę samochód i jest wszystko ok tak samo na zimówka tak samo na letnich wszystkie opony i felgi nowe.
Opublikowano
Podłączę się do tematu prosząc kolegów tym samym o wskazówkę co robić. Otóż komp w mojej buni (e90 335d 2009 US)po zmianie opon wywala żółtą kontrolkę od systemu RDC i na desce między zegarami pojawia się "INACTIVE".Koła mam ori z czujnikami.Znajomy sie podłaczał z INPą która to nie mogła się połączyć nawet z modułem.Próbując błąd skasować przez BC po naciśnięciu RESET pojawia się również INACTIVE .. Tak jakby zasilania rdc nie było.Sprawdziłem więc bezpiecznik w schowku i jest dobry.nie mam więcej pomysłów może ktoś obcykany w temacie wie gdzie leży przyczyna :idea: :mad2:
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam zwykle wentyle w kołach, a na lato RoF.

Wolałbym nie jechać 150km/h bez powietrza.

Jak jest RoF to pewnie te 'programowe' czujniki nie zadzialaja - czyz nie ? Bo opona nadal sztywna i o podobnym ksztalcie?

Sa jakies inne mozliwosci, jakies inne czujniki? Skad mam wiedziec czy moje auto wspolpracuje z nimi (w sensie ma jakas antene/nadajnik czy wlasciwie odbiornik) ?

Opublikowano

Panowie, o ile wiem detekcja przebitej opony jest realizowana przez czujnik ABS i nie ma żadnych czujników ciśnienia, po prostu jak opona robi się niższa to prędkość obrotowa się nie zgadza na czujniku ABS. Nie ma żadnych nadajników/odbiorników. W każdym razie ja nie mam.

Jak założysz nowe opony trzeba je równo napompować i zresetować na BC kontrolę ciśnienia i tyle.

PS. Chyba nie jeździłeś na przebitym RunFlacie, ogólnie od razu zorientujesz się że masz przebita oponę i czujnik to od razu pokaże, kształt opony w cale nie jest podobny jak napompowanej ;) U mnie potrzebował około 500 metrów żeby się zorientować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, o ile wiem detekcja przebitej opony jest realizowana przez czujnik ABS i nie ma żadnych czujników ciśnienia, po prostu jak opona robi się niższa to prędkość obrotowa się nie zgadza na czujniku ABS. Nie ma żadnych nadajników/odbiorników. W każdym razie ja nie mam.

Jak założysz nowe opony trzeba je równo napompować i zresetować na BC kontrolę ciśnienia i tyle.

PS. Chyba nie jeździłeś na przebitym RunFlacie, ogólnie od razu zorientujesz się że masz przebita oponę i czujnik to od razu pokaże, kształt opony w cale nie jest podobny jak napompowanej ;) U mnie potrzebował około 500 metrów żeby się zorientować.

No nie jezdzilem, to prawda.

Pytam na zaś.

Chyba lepiej zapytac ? :)

Opublikowano

Nie no jasne że lepiej zapytać :D

Chodzi mi o to że niektórzy uważają, że jak mają opony RUnFlat to już można nie mieć powietrza i normalnie jechać, a tak nie jest. Jedyna różnica w porównaniu z normalną to, że nie spadnie Ci z felgi i felga jej nie potnie bo brzegi są twardsze i felga nie jeździ po spodzie opony bez powietrza i to wszystko przy założeniu że jedziesz 60km/h i po równej drodze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wlasnie probuje uniknac RoF...

Wolalbym zwykle opony i prawdopodobnie na takie zmienie.

Boje sie utraty komfortu jak i glosniejszej pracy zawieszenia, wyrywania kierownicy z rak na koleinach jak i duzo wiekszego spalania

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Podłączę się do tematu prosząc kolegów tym samym o wskazówkę co robić. Otóż komp w mojej buni (e90 335d 2009 US)po zmianie opon wywala żółtą kontrolkę od systemu RDC i na desce między zegarami pojawia się "INACTIVE".Koła mam ori z czujnikami.Znajomy sie podłaczał z INPą która to nie mogła się połączyć nawet z modułem.Próbując błąd skasować przez BC po naciśnięciu RESET pojawia się również INACTIVE .. Tak jakby zasilania rdc nie było.Sprawdziłem więc bezpiecznik w schowku i jest dobry.nie mam więcej pomysłów może ktoś obcykany w temacie wie gdzie leży przyczyna :idea: :mad2:

A wymiana była samych opon, czy felg też i masz nowe czujniki?

Bo jak czujniki nowe to trzeba je wpisać (niestety nie wiem jak).

Jak czujniki takie same, to musisz system przyuczyć. U mnie w e85 jest od tego przycisk - wygląda tak samo jak ta kontrolka.

Generalnie to sam mam problem z czujnikami (też mam wersję US auta), bo za cholerę nie mogę się z nimi dogadać.

Chwilowo po prostu to dziadostwo całkowicie wyłączyłem, bo i tak mi nie działa, a przynajmniej kontrolka nie wkurza.

Niestety nie mam pojęcia jak sprawdzić co jest źle. INPA pokazuje 127 stopni celcjusz z każdego czujnika, bez podania ciśnienia i wieku baterii.

Wyjąłem czujniki, wyglądają na oryginalne. Jeden otworzyłem (raczej nieodwracalnie) i bateria daje 3V nawet pod obciążeniem.

Może ktoś wie jak wprogramować czujniki albo sprawdzić jakie są wprogramowane?

Opublikowano

A wymiana była samych opon, czy felg też i masz nowe czujniki?

Bo jak czujniki nowe to trzeba je wpisać (niestety nie wiem jak).

Jak czujniki takie same, to musisz system przyuczyć. U mnie w e85 jest od tego przycisk - wygląda tak samo jak ta kontrolka.

Generalnie to sam mam problem z czujnikami (też mam wersję US auta), bo za cholerę nie mogę się z nimi dogadać.

Chwilowo po prostu to dziadostwo całkowicie wyłączyłem, bo i tak mi nie działa, a przynajmniej kontrolka nie wkurza.

Niestety nie mam pojęcia jak sprawdzić co jest źle. INPA pokazuje 127 stopni celcjusz z każdego czujnika, bez podania ciśnienia i wieku baterii.

Wyjąłem czujniki, wyglądają na oryginalne. Jeden otworzyłem (raczej nieodwracalnie) i bateria daje 3V nawet pod obciążeniem.

Może ktoś wie jak wprogramować czujniki albo sprawdzić jakie są wprogramowane?

Nie wiem jak w e85 ale w e90 nie ma czujników ciśnienia, stan opon jest odczytywany przez porównanie prędkości obrotowej kół z czujników ABS. Wydaje mi się, że też nie masz czujników ciśnienia, sprawdź zanim będziesz je wyprogramowywał, może któryś z czujników ABS szwankuje.