Skocz do zawartości

e39 530d automat- metaliczne stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałem i ani drgnie. Młotkiem rozruszać na boki i nic, odpaliłem silnik gazowałem i wtrysk nie wyleciał.

Co do stuków to ciężko komórką nakręcić, po prostu dźwięk ginie, słychać dobrze tylko niekiedy jak np w mieście na postoju odbija się od przeszkód. Normanie trzeba się wsłuchać w jedno miejsce i wtedy słyszysz stukanie, tak jakby popychacz zaworowy

film wrzucałem już wcześniej w temacie

http://www.youtube.com/watch?v=j7JN5V1R900&feature=youtu.be

• Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie mam podobny problem lecz wczesniej zanim nie wymienilem kola pasowego to slychac bylo od samego odpalenia metaliczny dzwiek i przy gaszeniu silnika byl pisk.Wymienilem kolo pasowe pomoglo lecz nie na wszystko pisk przy gaszeniu ustal,na wolnych obrotach pieknie cyka tak jak powinien lecz jak zaczynam jechac znow slychac ten metaliczny dzwiek jak by to od rolek z przodu silnika mechanik nie ma pojecia bo mowi ze rolki wygladaja wporzadku....chyba ze [BAD] a nie mechanik wiec prosze o pomoc moze ktos bedzie wiedzial z gory dziekuje....
Opublikowano (edytowane)

jak kuleje jakis napinacz osprzetu to co za problem zdjac paski odpalic i posluchac.... :?: tylko podepnijcie pod jakis prostownik aku jak chcecie je dluzej diagnozowac.

Pozatym to nie napinacz (chba ze rozrzadu w co watpie) :roll:

Edytowane przez mmcv
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ja mam ten sam problem dokładnie takie samo stukanie , zawory zrobione więc je wykluczam jedyne co mi przychodzi do głowy to to że chyba ,tak przypuszczam że stukanie zaczęło się jak wywaliłem klapki z kolektora ssącego jednak głowy nie dam gdyż wówczas miałem robione również zawory na 4 cylindrze , więc początkowo myślałem że to zawory , przejechałem już kilka tysięcy z tym stukaniem .

Stukanie dochodzi chyba z prawej strony silnika i spod korka oleju .

Ktoś rozwiązał już problem stukania ?

Opublikowano

Dawno nie było mnie na forum i widze że temat w miejscu.

Do mojego przebiegu ze stukami doszło pareset km. Jak stukało tak stuka ale już troche ciszej.

Ja obstawiam na głośną pracę wtrysku.

Opublikowano
może tak ma być? obejrzałem dużo filmików na youtubie z tym silnikiem i w każdym słychać delikatne postukiwanie.
Opublikowano
zauważyłem że przy zimnym silniku gdy stukanie jest głośniejsze odczuwam wibracje silnika w zakresie obrotów od około 900- 1500. po rozgrzaniu do 90 stopni stukanie przygasa a wibracje silnika zanikają
Opublikowano
Nie wiem jak w dieslu, ale niektórych benzynach potafi na zimnym stukac tak pompa vacu. Szczególnie na zimnym po odkreceniu korka oleju słychać podobny metaliczny dźwięk.
Opublikowano

hmm no tego tez sie mozna bylo spodziewac(chociaz watpilem w taka usterke) .

Musial dostac dobrze w palnik gdzies go duplo i powstal maly luz ktory napierd... rytmicznie.

no to sa koszty na 2.5-3k to napewno , tak od kopa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wieści są bardzo złe, choć fizycznie nie potwierdzone ale pewne na 99 % , luzy na sworzniu tłoka, naprawa nie warta zachodu . Pogodziłem się z tym bo u mnie stuka bardzo słabo w porównaniu z innymi , czas to przyznać że auto ma nadmuchane kilosów mam 4842 moto godziny pracy . Szukałem wszystkiego i wszędzie, znalazłem kolesia co rozbiera silniki i pokazał mi naocznie, luzy niby niewielkie a stuka i tyle . I by się zgadzało jak wpieprzyła mi sie klapka na 4 cylinder to od tego się zaczęło , gość mówił że w wielu przypadkach klapki są wywalane dopiero jak się coś zjebie i do żyda , zaczynam w to wierzyć bo jes cała masa tak klekoczących i każdy mi mówi że nie ma klapek .