Skocz do zawartości

Gwizdy od 2500rpm m57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.po wymianie krocca co łączy wąż od chlodnicy z blokiem silnika,sciągnąłem kolektor ssący,egr, plastikowe obudowy silnika,filtry kabinowe i po tej i operacji auto zaczeło dziwnie gwizdac od 2500rpm,wczesniej takich objawów nie było,poradzi ktoś co to może być?

http://www.youtube.com/watch?v=19m2eEejAlI

a to audio jak po wyłączeniu silnika cos mi tam zasysa,jakis stuk słychac przy turbinie i nie wiem czy to normalne jest

sekunda 12-13

http://fankis.wrzuta.pl/audio/16gNw7c6zTh/po_wylaczeniu_silnika

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uszczelki pod kolektor dałeś nowe?

W jakim stanie są klapki w kolektorze?

Opublikowano
  • Autor

klapki usunięte,uszczelek pod kolektor nie dawałem nowych\

ten dzwięk jest jakby z prawej strony autko jest angielskiej wersjii

Opublikowano

Witam.

Ten gwizd brzmi jak turbo, chociaż twierdzisz że przed zdjęciem kolektora go nie było.To wskazywało by na to że coś źle poskładałeś i jest nieszczelność w dolocie.Uszczelki pod kolektor nie trzeba wymieniać za każdym zdejmowaniem ale może już wcześniej ktoś to robił i są zmęczone.

Edytowane przez bogi124

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Pryskaj plakiem na kolektor na pracującym silniku i jak silnik zwiększy obroty to znaczy że zaciąga lewe powietrze.

Metoda sprawdzona i skuteczna jak je****nie :norty: (ja zawsze o tym :mrgreen: )

Uszczelki pod kolektor kosztują śmieszne pieniądze.

Ale szczerze to wygląda mi na nieszczelność doładowania.Obadaj wszystkie złącza co idą od turbo.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Pryskaj plakiem na kolektor na pracującym silniku i jak silnik zwiększy obroty to znaczy że zaciąga lewe powietrze.

Metoda sprawdzona i skuteczna jak je****nie :norty: (ja zawsze o tym :mrgreen: )

Uszczelki pod kolektor kosztują śmieszne pieniądze.

Ale szczerze to wygląda mi na nieszczelność doładowania.Obadaj wszystkie złącza co idą od turbo.

Ja waliłem zmywaczem do hamulców :mrgreen:

Opublikowano
moze to byc nieszczelny układ dolotowy ale mam jeszcze pytanko podłaczyłes podcisnienie do agr-u
Opublikowano
  • Autor
moze to byc nieszczelny układ dolotowy ale mam jeszcze pytanko podłaczyłes podcisnienie do agr-u

Tak podlaczylem,ale skontroluje go.

W sobotę będę szukał przyczyny,odrazu wymirnie filtr powietrza bi przejechał już 25tys km.Wiecie co analogicznie do gwizdow zaczely się problemy z temp silnika tzn że. Temp potrsfi mu spaść z 80 stopni na 50 po 2 km zjeździe z górki,a na postoju wskazówka lubi na mouch oczach spadać w dol,czy może to mieć coś wspólnego z gwizdami?termostaty główny i egr chce wymienić w następnym miesiącu

Opublikowano
sprawdz jeszcze układ napedowy paska klinowego rolki itp a do alternatora ci nic nie wpadło /?
Opublikowano
  • Autor
sprawdz jeszcze układ napedowy paska klinowego rolki itp a do alternatora ci nic nie wpadło /?

A wiesz to?:)

-

Syczy mi dosadnie jakby z okolic prawego filtra kabinowego,czyli okolixe turbiny,

Jak go delikatnie wkrecam na obroty to nic nie syczy,im mocniej mu dupne tym bardziej syczy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
i po gwizdach!mialem problem z termostatem AGR temp silnika jaka uzyskiwalem byla max 65.C nawet przy butowaniu, i leciala w dol w strasznym tepie, i byly przy tym gwizdy,jak widzieliscie na filmiku!Wczoraj wymienilem termostat AGR silnik zagrzal sie do 80.C duplem mu na maksa do 4.5 tys i nic!!I jest pieknie!!:)
Opublikowano
Czyli jednak turbo gwizdało.To że pogwizduje na zimnym silniku to normalne ale jak się rozgrzeje i przestaje to jest ok.
Opublikowano

Profilaktycznie dodam, iż pryskanie Plakiem na kolektor silnika z turbiną nic nie da - tam jest nadciśnienie więc nieszczelności skutkują uciekaniem powietrza nie zaś zasysaniem. Nieszczelności łatwo rozpoznać po zaolejeniu okolic dziurki:) A turbo - moje jak jest zimny silnik też słychać po otwarciu okna.

Pzdr.

t.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nieszczelności łatwo rozpoznać po zaolejeniu okolic dziurki:)

Uprasza się o nie pisanie takich rzeczy bo znów temat pójdzie w wiadomym kierunku :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Takie zaolejenie wymagałoby niejednego postu...;)
Opublikowano

Nieszczelności łatwo rozpoznać po zaolejeniu okolic dziurki:)

Za bardzo nie wiem o którą dziurkę koledze chodzi? ale wszyscy chyba mamy kosmate myśli :obloki: