Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanko odnośnie wibracji wału lub czegoś innego w e34. Temat wielokrotnie poruszany, ale zawsze bez konkretnej odpowiedzi. Szukałem. Otóż pomiędzy 80-100 czuć, że coś wibruje, można powiedzieć, że to coś w rodzaju mrowienia, odczuwa się to na całej budzie, szczególnie kiedy jadę na biegu i puszcze nogę z gazu. Nie czuć tego na kierownicy i nie są to koła. Poniżej 80 oraz powyżej 100 nawet 180 jest ok. Drugie pytanie dotyczy osoby, która podjęła by się to sprawdzić czyli podwieszki wału, łączników gumowych, łożyska wału itp ( tylko Kielce i okolice) ? Z góry dziękuje.
Opublikowano
Ja mam to samo, tylko ze u mnie przy 120 zaczyna wibrować całe auto a przy 150-160 przestaje.. To jest nic innego jak Albo krzyw felgi albo opony, no i źle wyważone, jak pojechałem do wulkanizatora to powiedział ze chyba ktoś to na pałę wyważał, zdjął mi 2 x po 20 a założył 3 x po 20, 2 x po 10 i chyba z 5 x po 5 ... I jest dużo lepiej...
Opublikowano
Jeżeli wał był demontowany to został żle złożony trzeba go sprawdzić czy jest ustawiony zgodnie ze znakami.Uszkodzone tylne łożysko też będzie przenosić hałas na całą karoserię a zwłaszcza na jej tylnią część.
Opublikowano
Ewentualnie wachacze..mi też telepało i wymieniłem górne..jak ręką odjął

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Mi telepało jak miałem fele od e39 z innym otworem na piastę ..

Bo wtedy musisz mieć pierścień centrujący. Inaczej siły są przenoszone przez śruby, co prędzej czy później na może skończyć się na drzewie!

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Mi telepało jak miałem fele od e39 z innym otworem na piastę ..

Bo wtedy musisz mieć pierścień centrujący. Inaczej siły są przenoszone przez śruby, co prędzej czy później na może skończyć się na drzewie!

Wiem, kupiłem fele nie wiedziałem od jakiej bumy dokładnie one są , przejechałem się szybciej coś zaczęło telepać, do wulkanizatora żeby nałożył pierścienie bo to chyba fele z innym otworem nałożył i ok, choć te plastikowe są jednorazowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam od wczoraj podobny problem w e36 2.5 - zagapiłem się na światłach, strąbiony wystartowałem jak z procy. Przy starcie zabuksowały koła i coś dziwnie grzmotnęło. Efekt: na niskich obrotach jałowych nic, ale przy zwiększaniu obrotów zaczyna się bardzo dziwna wibracja całej budy, ustaje w okolicach 2-3k RPM . Przy wkręcaniu auta w obroty autem bardziej buja lewo-prawo, niż wcześniej. Jak myślicie?
Opublikowano
Skoro buja, to szukaj luzow w zawieszeniu.

Opublikowano
Nie chodzi o to Boston - mówię o bujaniu, jak przenoszony jest moment. Silnik jest wzdłużnie, jak wchozdi na obroty, to się przekręca i oddaje część momentu obrotowego na budę - czyli lekko buja. Kwestia jest taka, że teraz buja ewidentnie, wcześniej ledwo wyczuwalnie. Czy urwane poduchy mogą być tego powodem?
Opublikowano
To tak. Przyblokuj kola i ruszaj do przodu. Niech ktos patrzy na silnik czy chodzi, a najlepiej sprawdzic caly uklad napedowu na kanale.

Opublikowano

witam,

u mnie podobny problem bujanie na boki, przednie półosie sprawdzone, łożyska amortyzatorów wymienione, zmieniona maglownica, zawieszenie oprócz łączników stabilizatora wymienione.......a jednak coś telepie zastanawiam się nad zawieszeniem silnika i skrzyni...sam już nie wiem tropie szkodnika i tropie i nic :mad2:

czy takie efekt bujania możne powodować pompa wspomagania w ograniczonym stanie zdatności? (maglownica przed zamontowaniem sprawdzona na stanowisku testowym)

P.S. jak wyglądają znaki na wale/walach tak aby być pewnym iż po demontażu zostały w prawidłowej pozycji zamontowane?