Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzieki. To byl skrot myslowy - chodzilo mi o to, ze BMW nie daje takiej mozliwosci + nikt tego jeszcze nie pokonal, a wiemy, co ludzie potrafia :)
Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Spróbuj: FEM_BODY/ 3070/ ASP_ABA_AKTIVIERUNG aktiv

Czy ktoś to testował? Działają halogeny jak doświetlanie?

pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
Temat dosyć mocno mnie zainteresował. Posiadam u siebie opcje S522 Xenon Light, S524Adaptive Headlights. Jeśli chodzi o kamere to S5AD Lane departure warning, S8TH SPEED LIMIT INFO oraz S5DF Active cruise control+stopgo function, ale tutaj chyba opiera sie to tylko na radarze. I moje pytanie, czy mogę aktywować u siebie asystenta świateł drogowych?
Opublikowano
Mam kamere kefas i rozpoznawanie znakow. Czy aby miec asystenta swiatel i pasow musze zmieniac manetki i dokladac przyciski czy wystarczy zakodowac.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby coś zadziałało musisz zawsze kodować.

Oczywiście trzeba wpierw zmienić taśmę pod kierownicą tzw. pająka na taki z 2 przyciskami w dźwigni kierunkowskazów ( dla bc i asystenta świateł ) oraz zmienić przycisk na kokpicie. Jeśli go nie masz to problem. Brak wytłoczenia/dziury z lewej strony kierownicy na przyciski podnosi koszty ew. zmian.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak chcesz Lane Assist - to musisz go jakoś włączyć, stąd ten przycisk o którym wspomina kolega @bbmw.

Przycisk jest na panelu pod przełącznikiem świateł (na poniższym zdjęciu trzeci od lewej).

Również kolega @gucioslaw ma rację pisząc o silniczku wibry w kierownicy.

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/530d-F10-Portugal-9111.JPG

Opublikowano
Asystenta długich można tak zakodować, że się go uruchamia z idrive z działu Światła, można też zakodować always on, czyli po włączeniu świateł będzie włączony. Wtedy manetki nie trzeba zmieniać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale wtedy to trochę druciarstwo :wink:

Poza tym brak włącznika w manetce to moim zdaniem słabe rozwiazanie.

Raz że asystent nie działa w 100% idealnie, dwa że są takie sytuacje, w których trzeba ręcznie wyłączyć światła drogowe. Przykład - zbliżamy sie do wzniesienia, z przeciwnej strony wyłania się TIR lub autobus. Widać juz ponad wzniesieniem światła obrysowe kabiny i cześć szyby a my nadal „walimy” kierowcy po oczach długimi, bo asystent wyłączy światła drogowe dopiero jak zza wzniesienia wyłonią sie reflektory TIRa czy autobusu.

Z fizycznym włącznikiem asystenta łatwiej i wygodniej zapanować nad jego działaniem.

Opublikowano

A nie jest tak ze gdy sie zakoduje w ten sposob,

To dziala automat tylko gdy swiatla z lewej pokretlo ustawione na A.

A gdy sie da na mijania wtedy asystent bedzie nieaktywny.

Dobrze mowie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, żeby włączyć asystenta pokrętło musi być na Auto.

Ale czy warto tak kombinować? To nadal niewygodne...

Przecież manetka to niewielki koszt, a będzie jak ori.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Asystenta długich można tak zakodować, że się go uruchamia z idrive z działu Światła, można też zakodować always on, czyli po włączeniu świateł będzie włączony. Wtedy manetki nie trzeba zmieniać.

Kolego podpowiesz jak to zakodować? Właśnie z opcją uruchamiania z idrive.

Chciałem sprawdzić jak ten system się sprawuje, niestety, ale mi się nie udało. Po zakodowaniu tych dwóch pozycji

FRM/3050/FLA_VERBAUT/aktiv

FRM/3050/FLA_AUTO_AKTIV/automatisch

auto wywala błąd. Nie zapisałem go, a teraz mi uciekło to z głowy. Błąd ten mówił mniej więcej o awarii systemów korzystających z kamery. Błąd miał ikonę kamery i był wyświetlany na pomarańczowo. Druga sprawa jest taka, że u mnie nie ma lini KAFAS/3015/, jest za to KAFAS2/3050

Opublikowano
Tak jak pisałem, po pierwszych dwóch liniach wywala mi błąd. Nie ma u mnie lini kafas jest tylko kafas2. W menu światła nie pokazuje mi sie opcja włączenia asystenta, tak jak wspominałeś pare postów wczesniej.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ponieważ manual na stronie jest dla starszych F10,

Dzisiaj doszedłem jak zrobić to w NBT i kamerą kafas2

HU_NBT => 3000 => HIGH_BEAM_ASSISTANT => aktiv

KAFAS2 --> 3050 --> FLA_ON_OFF --> aktiv)

FRM/3050/FLA_VERBAUT/aktiv

FRM/3050/FLA_AUTO_AKTIV/automatisch

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja u siebie mam zakodowanego i działającego asystenta świateł w idrive i chciałbym jednak doposażyć auto w dedykowaną manetkę z przyciskiem. Pytanie, czy podejdzie dowolna manetka z Alle.. czy jednak szukać dokładnie po numerze VIN, z tego okresu produkcji. Z wyglądu niczym się nie różnią, może jednak elektronika lub złącza są inne? Jakieś podpowiedzi. Mam preLCI.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kupiłem manetki niby wg vin i po instalacji lawina błędów mi sie posypała. Nie wiem w czym problem. Mechanicznie wszytko pasuje. Po powrocie do starej manetki brak błędów. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mam rocznik 2011 a manteka była z 2016. Czyli sa jednak różnice albo manetki uszkodzona. Jakieś podpowiedzi z forum? Będę wdzięczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem manetki niby wg vin i po instalacji lawina błędów mi sie posypała. Nie wiem w czym problem. Mechanicznie wszytko pasuje. Po powrocie do starej manetki brak błędów. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mam rocznik 2011 a manteka była z 2016. Czyli sa jednak różnice albo manetki uszkodzona. Jakieś podpowiedzi z forum? Będę wdzięczny.

Może adaptacje SZL trzeba zrobić

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Mam takie błędy z modułów.

ICMQL

D014D6 kąt skrętu od SZL

D01732 regulator prędkości FEM / SZL/ BDC-ZGM

D017F0 kąt skręcenia od SZL

D02C67 nieprawidłowy sygnał od DSC

KOMBI

E11456 obsługa KOMBI od SZL/BDC

EPS

D3543A układ DSC od ICM

D354EE kąt skrętu od ICM

D35B34 odchylenie skrętu od ICM

D35444 wycieraczki od SZL

Myślisz że kodowanie ponowne pomorze w temacie?

Bo przecież asystent działa przez iDrive.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zakoduj SZL, SZM, ICM

Reset, adaptacja SZL

I podaj jakie bledy sa.