Skocz do zawartości

X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie taka sprawa. kilka razy wyskoczyly mi kontrolki Uklad 4x4 i DSC niesprawyny. Samochod czasem przy przyspieszaniu szarpnie i jedzie dalej. I czasem przy bardzo wolnej jezddze szarpanie jak by na przedniej osi. kilka razy szarpnie i jedzie dalej. Ktos cos?
Opublikowano
Panowie taka sprawa. kilka razy wyskoczyly mi kontrolki Uklad 4x4 i DSC niesprawyny. Samochod czasem przy przyspieszaniu szarpnie i jedzie dalej. I czasem przy bardzo wolnej jezddze szarpanie jak by na przedniej osi. kilka razy szarpnie i jedzie dalej. Ktos cos?

xdrive, abs, polosie, etc.. Bez kompa brakuje szklanej kuli..

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panwie, kto lepszy:

GEARMAR Częstochowa czy STANDO Wrocław?

Ma ktoś doświadczenie? Odległość nie ma znaczenia.

Pozdrawiam,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Zna ktoś i może polecić jakiś warsztat w okolicach Katowic, Bytomia, Tarnowskich gór gdzie można dokonać diagnozy i naprawy skrzynki.

U mnie wymieniono zębatkę i olej (był czysty). Choinka z deski zgasła, ale coś tam nadal szarpie podczas wolnego skręcania.Mechanik wykonał adaptację ale nie wiem czy dobrze...Robił to pierwszy raz.

Na kompie 1. skrzynka rozdzielcza 2. kalibracja

Dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Chciałem zapytać czy po każdej naprawie skrzynki rozdzielczej potrzebna jest adaptacja. Wymieniłem łożyska i zregenerowałem nastawnik a wycie nie ustało. Po wypięciu wtyczki z nastawnika jest cichutko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zla diagnoza, reduktory nie wyja nawet jak sa zniszczone lozyska. Kalibracja nic nie zmieni. Jakie sa opony?
Opublikowano

Wymieniłem też łożyska tylnego mostu , łożysko podpory wału i łożysko półosi prawej. Wszystkie łożyska dosyć zużyte ( 300 tyś. km ) ale nie tragiczne.

Rozumiem, że sterownik widzi różnicę w prędkości obrotowej przodu z tyłem i dołącza przedni napęd tylko dlaczego wyje przy dołączeniu , czyżby faktycznie była różnica w prędkości obrotowej osi.

Opublikowano

Wymieniłem też łożyska tylnego mostu , łożysko podpory wału i łożysko półosi prawej. Wszystkie łożyska dosyć zużyte ( 300 tyś. km ) ale nie tragiczne.

Rozumiem, że sterownik widzi różnicę w prędkości obrotowej przodu z tyłem i dołącza przedni napęd tylko dlaczego wyje przy dołączeniu , czyżby faktycznie była różnica w prędkości obrotowej osi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Xdrive to staly naped. Sterownik zalacza 4x4 w momencie wlaczenia 1szego biegu badz D/R w automacie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Staly ze zmienna sila. To ze wylacza przy skrecie jest logiczne, inaczej bysmy nie skrecili plynnie, brak przekladni planetarnej w reduktorze.
Opublikowano
Staly ze zmienna sila. To ze wylacza przy skrecie jest logiczne, inaczej bysmy nie skrecili plynnie, brak przekladni planetarnej w reduktorze.

Jak staly, jak on raz dziala raz nie dziala.. Staly = dziala 100% swojej pracy, ten jest jaksiemaszwiktor, zmienny.. :D

Jakbys przy stosunku przerywanym powiedzial,ze gosc jest stale w srodku... :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Staly ze zmienna sila. Obrazujac to w twoj sposób, jestem w srodku, czasami glebiej czasami plycej:)