Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem informacji na forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na dreczacy mnie problem.

Za kazdym razem kiedy włącze silnik kontrolki ASC i ABS nie gasna od razu lecz po przejechaniu ok. 10-15m. Po okresie jazdy ok. od 2 do 30 min obie kontrolki zapalaja sie ponownie. Swiecą, az do momentu wyłaczenia silnika. Po ponownym uruchomieniu historia sie powtarza. Jeszcze kilka dni temu moglem przejechac jakies 30 do 60min. nim sie zapalały. Teraz mija zaledwie od 2 do 10 min.

Podejrzewam kilka usterek, ale prosze o sugestie.

GO NAVY...
Opublikowano

Powiedzmy czujnik kończy żywot i raz zadziała a raz nie i tak będzie się zachowywać kontrolka ,

generalnie jeśli zapala ci się kontrolka to usterka związana jest z czymś elektrycznym,

u mnie kontrolka gaśnie normalnie po odpaleniu i sie nie zapala a ABS-u i tak nie ma i nikt nie wie co jest,bo jak by się zapalała to bym zczytał sobie na MODICU,ty możesz to zrobić.

Opublikowano

Mialem podobnie ruszalem a po przejechaniu kilku metrow swieci asc a abs dziala przy niewielkim nacisnieciu hamulca .

Stawiam na czujnik ABS lewy przod lub prawy tyl.

Pozdrawiam

Opublikowano

Moze macie racje, ale skoro czujnik ABS'u jest "czujką" elektryczną to albo jest sprawny albo nie. Nie moze byc chyba tak aby raz dzialala, a po np. 20min. przetawala.

Dlaczego wiec po wylaczeniu silnika i ponownym go uruchomieniu, ASC i ABS dzialaja poprawnie (oczywiscie do momentu kiedy ponownie odstawi sie ASC z ABS'em). Czasami dopiero po 30 min, przestaje dzialac ASC z ABS (wlaczaja sie kontrolki ASC z ABS jednoczesnie).

GO NAVY...
Opublikowano

Poki kontrolki sie nie zapala wszystko dziala ok. ASC i ABS dziala, czuje na pedale, sniegu itp. Nawet podczas ruszania na lodzie czuje ze ASC dziala, a wdodatku mruga ASC - czyli odpracowuje poslizgi.

Tak wiec wszystko dziala, ale po kilku minutach zaczynaja swiecic kontrolki ASC i ABS. Od tego momentu ASC i ABS przestaje dzialac.

Po wylaczeniu silnika i powtornym go wlaczeniu kontrolki ASC i ABS zapalaja sie ale gasna dopiero po przejechaniu ok. 15 m. Od tego momentu ASC i ABS dziala poprawnie.

Nastepnie po ok. 5min-30min jazdy ze sprawnym ASC i ABS zapalaja sie kontrolki ASC i ABS. I znowu ASC i ABS przestaje dzialac.

GO NAVY...
Opublikowano
Własnie podejrzewam kabel. Pytanie tylko jak sprawdzic, ktory to kabelek? Pewnie mozna to wykryc podlaczajac komputer do wozu. Ile taka diagnoza moze kosztowac?
GO NAVY...
Opublikowano

Moze faktycznie masz gdzies kiepskie polaczenie a najszybciej to wtyczka, sprobuj rozpiac i przeczyscic ,moze jakis wd40.

Gosc u ktorego kupowalem czujnik mowil zebym dobrze polaczyl(czysto) bo abs moze fiksowac , wiec moze u ciebie wystarczy przeczyscic ta wtyczke i po problemie, OBY :D

Opublikowano

A moze bys dla potomnosci opisal dokladnie diagnostyke? Na czym ci to sprawdzali, jaki ew byl numer bledu, bo podejrzewam, ze ci tylko na komputerze odczytali. Wez pod uwage, ze uszkodzenie kabla czujnika, daje czesto ten sam blad. Wszyscy tylko pisza, ze maja problem, a pozniej spedza sie 3h czytajac posty dotyczace ABS i nic z tego nie wynika. Twoje objawy wcale nie sa bardzo typowe dla czujnika. Ale jak ci wymienia czujnik to i zlacze poprawia, wiec problem zniknie.

Przy okazji tego postu, moze by ktos zamiescil zdjecia ze swojej fury, jak sprawdzac i gdzie sa zlacza od czujników i innych elementow ABS.

Tez bym sobie wolal najpierw sprawdzic czy wszystko w porzadku z kabelkami, zanim wybule z 500 zeta na wymiane czujnika, bo cena czesci to jedno, ale przeciez za darmo tego nie robia.

Galen

Opublikowano

Badanie komputerowe wykonywane bylo przez urzadzenie zwane "MODIC". Blad nr 7 - czujnik ABS lewy - przod. Goscie podeszli profesjonalnie, gdyz najpierw skasowano mi wszystkie bledy, a nastepnie poproszono mnie o to aby troszke pojezdzil, az sie ponownie zapala kontrolki ABS i ASC. Manewr ten mial dac im 100% pewnosc diagnozy. Tak wiec zrobilem o co bylem proszony, a nastepnie wykonano ponownie diagnoze "MODIC'iem". Blad byl ten sam - nr 7.

Podobno jest tak, ze gdyby naderwany bylby kabelek to "MODIC" wyswietlilby blad o odpowiednio innym numerze.

GO NAVY...
Opublikowano
Dokaldnie myslę tak samo, że uszkodzenie nawet samego kabelka czujnika wychwytywane jest jako błąd czujnika, a dlatego wskazuje jednocześnie uszkodzenie ASC, że a czujników ABS aczytywana jest prędkość obrotowa lub uslizg kół przednich i na jej podstawie dobierane są parametry prawidłowej pracy ASC (przyhamowywania odpowiedniego koła tylnego i poprzez to stabilizowanie toru jazdy pojazdu), reasumując uszkodzenie czujnika ABS skutkuje nieprawidłową pracą ASC i jednoczesną sygnalizacją obu czujników.

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Mam ten sam problem, w serwisie podlaczono mi auto pod komputer i diagnoza okazala sie okrutna: padniete oba czujniki z tylu, przy czym w jednym powiedziano mi, ze uszkodzenie jest mechaniczne.

Przy okazji - polecam ASO w Olsztynie, b. mila obsluga, choc sie cenia...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź najpierw czujnik: podłącz miernikiem pod czujnik nastaw na rezystancje powinno być - nie pamiętam ile ale chyba coś koło kilo omha czy nawet więcej (trochę jest tam tego drucika nawiniętego na magnes). Najlepiej porównaj to co Ci wyjdzie z prawym przodem, będziesz miał odnośnik. Kabel szczególnie z przodu potrafi często padać - kolumna pracuje góra dół a i jeszcze się koło skręca.

Jak będzie wszystko oki to kontrolka sama zgaśnie po paru metrach, ABS jest samo diagnozowalny ale błąd w kompie zostanie (jako sporadyczny - nie wiem jak to jest BMW) oczywiście nie będzie wyświetlany a skasujesz przy okazji.