Skocz do zawartości

Jaki akumulator do E34 2.0 150km benzyna bez vanos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z uwagi na to, że wyszukiwanie zaawansowane forum w danej chwili nie działa i prosi spróbować ponownie później, zakładam temat, gdyż zdania są bardzo podzielone a chcę dokonać właściwego wyboru.

Auto: E34 2.0 Benzyna 150km 1991r. bez vanosa (ponoć wersja jeszcze z małymi alternatorami)

skrzynia automatyczna 5hp18 (nie wiem czy skrzynia ma tu znaczenie?)

Wiadomo, że jeśli będzie za mało ah to będzie źle a jeśli za dużo, to też, bo alternator nie da rady do końca naładować akumulatora, co skróci jego żywotość.

Dlatego interesuje mnie przedział od minimum do maximum czyli ile ah najmniej, a ile ah najwięcej będzie do mojego auta najodpowiedniejsze.

Później pozostanie tylko określić czy mam golasa czy bogato wyposażony z dodatkowym wyposarzeniem audio itp.. i wybrać w moim przypadku wybiore ten najwiękrzy jaki można z uwagi na to że mam dużo dodatkowych rzeczy...

Czekam na fachowe informacje...

Opublikowano

zapomniałem dodać, że to 24V.

Słyszałem, że oryginalnie do benzyny 2.0 i 2.5 były 65ah ale można dać nieco większy.

Nieco więkrzy chciałbym dać z uwagi na to, że mam wypas: elek szyby, elek lusterka, sprzęt: wzmacniacz, skrzynie basową, głośniki,radio, nawigację, cb radio itp....

Czyli rozumiem, że 65ah to minimum a jakie jest maximum? tzn jaki można dać największy, żeby nie przesadzić, żeby alternator dawał radę, bo jak się da za duży to nie będzie dawał rady i będzie wiecznie niedoładowany co skróci jego żywotność.

Opublikowano

W instrukcji masz podane , że alternatory w 520i były 80A, 1120W (wcześniejszy okres produkcji 90do 105A , 1260do 1470W) . Ja w moim tdsie ( musi mieć duży aku)

mam 85Ah ( tak jak podaje instrukcja), a alternator 95A , 1330W i nie ma problemu. Myślę ,że przy takich parametrach alternatora śmiało możesz pakować aku 70-75Ah i nie będzie problemu z ładowaniem.

Opublikowano

pojemnosc pojemnoscia... ale liczy sie jeszcze prad maxymalny. Do benzymiaka prad nie musi byc duzy a do diaselka powinien byc wiekszy. Ja bym polecał z punktu elektryka wiekszej pojemnosci ale o mniejszym pradzie poniewaz taki jest bardziej zywotny jesli oczywiscie bedzie dobrej jakosci.

Ps... Ja w swoim tdsie mam 105 Ah i 800A. Ma juz kilka lat i dobrze sie spisuje. Polecam nie kupowac w markecie tanich podrubek.

Pozdrawiam

Wojtek

Bayerische Motoren Werke