Skocz do zawartości

Opony Zimowe - odczucia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
właśnie one nie jeździły na tym samochodzie nigdy...
  • Odpowiedzi 75
  • Wyświetleń 10,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Niestety przy kupnie autka można w formie gratisu wcisnąć wszystko byleby zawrzeć transakcję. A że nie pasuje to......

Wypowiedź kolesia z serwisu sugeruje bądź nieodpowienie ET felgi bądź jej szerokość lub jedno i drugie razem.

Podaj najlepiej kompletne parametry felgi tj. średnica (już podałeś), szerokość, ET, otwór centrujący, rozstaw śrub i wtedy bedzie mozna powiedzieć coś więcej co jest nie tak

Opublikowano
dodzwoniłem się do mojego sprzedawcy i twierdzi on że felgi jezdziły w e38 z 2000r. rozstaw śrub i rozmiar jest ten sam bo felgi założyłem i zakręciłem.
Opublikowano

Jaki rozmiar!? Jakby był ten sam to nie miałbyś problemu.

Zapytam raz jeszcze. Podaj kompletnie dane felgi. Bez tego trudno będzie ci pomóc.

Opublikowano

Podam. tylko teraz jestem w delegacji i w domu bede w piątek wiec sprecyzuje wszystko.

dzieki

Opublikowano

Nie wiem jak w e46 ale w e90 w r6 były większe tarcze i nic poniżej 17 cali nie wejdzie. Druga sprawa to et tych felg.

Poza tym pewnie prędzej pomogliby koledzy z działu e46 a nie f30 :8)

Edytowane przez olo46

Opublikowano

pewnie masz racje z tymi tarczami bo tu sa tes dosc duze :(

dzieki kolego :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zmieniam zimówki na nowe i nastawiłem się na Pirelli SottoZero. No i przeczytałem post Wojtka. Ktoś jeszcze może potwierdzić, że tak szybko się zużywają?

Wojtek po jakich drogach jeździłeś? Może dużo autostrad było? :wink:

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano

Tak, dużo autostrad, to są miękkie opony, podobnie będziesz miał z Dunlopami. Ja w miniony piątek zamówiłem komplet Continentali ContiWinterContact TS790 - ale nie ROF. 749zl/szt

Tak dla jasności - Pirelli jak dla mnie opona bezpieczna, miękka a więc dobrze trzymająca na suchym również, idealna do nazwijmy to "sportowej" jazdy zimą :)

Conti podobno jest dodatkowo utwarodzona, a jej ścieralność jest na wysokim poziomie, więc powinna przejechać więcej niż 15K km :)

Opublikowano

No właśnie. Wszystko kwestia stylu jazdy.

Teraz mam Conti 830P. 21 tysięcy i opony też do wymiany.

Skuszę się chyba jednak na te Pirelli, u mnie jazda głównie po śniegu i lodzie. Miękka opona powinna być na takie warunki lepsza.

Jak sobie radzisz na zwykłych kapciach? Wozisz jakiś zestaw naprawczy w aucie?

SPRZEDAM

Opublikowano
Ja mam pirelli sotozero ROF w 3 i x3 i sobie chwalę ;). Dużo nie jeżdżę, więc nie odczuwam zużycia ale za to świetnie trzymają się drogi.
Opublikowano

@chendo to bedą moja pierwsze nie ROF, wiec jutro wyposaże sie w zestaw naprawczy :-)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano

Tak siedzę i myślę i myślę...

Na placu boju zostały 2 opony.

Pirelli Sottozero 2 i Nokian WR D3.

Co wybrać bo już nie ogarniam :mad2:

SPRZEDAM

Opublikowano

ja mam od 3 tyg te Nokiany WR D3.

W sniegu bdb, do 130km/h takze ale na autostradzie powyzej tej predkosci trzeba mocno trzymac kierownice-

auto bardzo myszkuje.

Teraz po kilku tys km troche lepiej albo sie przyzwyczailem:)

Opublikowano

Na Zetce mam Nokian WR A3. I w sumie nie jest źle ale Z4 nie jezdze zima tyle co zwykla osobówką. Dlatego wolalbym oponę pewniejsza w prowadzeniu. Obecne Conti mi nie pasują, Goodyeara od lat omijam. Jest jeszcze Dunlop 4D...

Chyba jeszcze nigdy tak dlugo opon nie wybieralem. Jak baba w butiku z kieckami :lol:

SPRZEDAM

Opublikowano

ja bym na Twoim miejscu postawil na pirellki. Ja akurat zakupilem Bridge LM32 w rozmiarze 225 do 635d i powiem tak ... na suchym gorsza niz na letnich (wezsza i wyzsza guma troche plywa). Na mokrym juz sporo gorsza ale to wynika poczesci z szerokosci gumy , a po czesci z tego, ze asfalt rano i wieczorem robi sie momentami dosc sliski. Poczekam na obfite opady sniegu to bede mogl cos wiecej powiedziec o oponach .

Made In Poland :norty:

Opublikowano

Ja również mam SottoZero(zwykle) w tym samym rozmiarze co lato(255/18 i 225/18).

Niestety nie pomogę Ci wiele w kwestii żywotności bo nawinąłem na nich dopiero jakieś 4-5tyś. km.

Trzymają OK przynajmniej na suchym i na mokrym, oczywiście jak na zimówki przy zimowych temperaturach.

Po śniegu i lodzie prawie jeszcze nie jeździłem więc tutaj się nie wypowiem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja bym na Twoim miejscu postawil na pirellki. Ja akurat zakupilem Bridge LM32 w rozmiarze 225 do 635d i powiem tak ... na suchym gorsza niz na letnich (wezsza i wyzsza guma troche plywa). Na mokrym juz sporo gorsza ale to wynika poczesci z szerokosci gumy , a po czesci z tego, ze asfalt rano i wieczorem robi sie momentami dosc sliski. Poczekam na obfite opady sniegu to bede mogl cos wiecej powiedziec o oponach .

A nie hałasują Ci te opony?

Opublikowano
Ja zakupiłem NOKIAN i miałem okazje pojeździć na śniegu i sobie bardzo chwale.
BALCAMP.PL
Opublikowano
U mnie drugi sezon na Dunlop 4D i jest :cool2:
Opublikowano

Właśnie dotarły Pirelli :mrgreen:

Jutro pojadę na montaż. Jak się wyrobię :roll:

SPRZEDAM

Opublikowano

A nie hałasują Ci te opony?

no sa deczko glosniejsze niz letnie ale bez problemowo przy 240 jest ok . nie zauwazylem zeby jakos specjalnie halasowaly .

Opublikowano

Pierwsze 3 tys km na Continentalach zrobione.

W trasie - autostrada - zero zastrzeżeń, w mieście również bez historii. Oczywiście warunki do testowania iście nie zimowe :)

Jednak w szybkich ciasnych zakrętach (w warunkach jak wyżej) dawały mi Pirelli SotoZero 2... Nawet to lekko dojechanie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zbliża się lato :lol: Więc czas się na coś zdecydować.

Myśli moje krążą wokół felg 18". Większy dylemat mam z oponami.

NIe wiem czy kupić RSC czy zwykłe.

I tu pytanie do kolegów, którzy przesiedli się na zwykłe opony. Czy kupowaliście opony z tym samym indeksem nośności (91 w przypadku opon 225/45/18) czy większym? 95 albo wzmacniane XL?

SPRZEDAM