Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

po wymianie silnika wlano mi olej ale nie wiem jaki ,nie mam juz kontaktu ze sprzedajacym,silnik miał przejechane ponad 100 tysiecy,teraz chce wymienic przyszedł juz czas na wymiane tylko na jaki 15W,10W,5W ??????

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli silnik rzeczywiście ma taki mały przebieg, osobiście zastanowiłbym się jakimś syntetykiem 5w40, 5w50...100 tyś dla tgo silnik to pryszcz, a syntetyk tylko przedluży jego prace. Ale wsyzsto zalezy na czym też śmigał poprzedni wlaścicie, czy nie ma w silniku jakiegoś Motodoktora i innych wynalazków...Bezpiecznie jest wlać 10w40, i zobaczyć co się będzie działo. Jak będzie ok. to przy nastepnęj wymianie zalałbym syntetyk.

PZDR>

Opublikowano

Najrozsądniej będzie zrobić tak jak pisze KRIS85 zalać 10w40 a przy następnej wymianie jak nie będzie niespodzianek to ewentualnie5w40.

Niektórzy w takich sytuacjach stosują płukanki , ale jakoś nie mam zaufania do tego typu wynalazków.